News

Medicii șpăgari, anchetați direct de procurori. Ministerul Sănătății nu va mai putea sorta sesizările

Ministerul Sănătății va transmite procurorilor orice sesizare primită de la pacienții spitalelor privind medicii sau asistentele care cer mită, fără să le cenzureze în vreun fel.
27.09.2023 | 18:59
Medicii spagari anchetati direct de procurori Ministerul Sanatatii nu va mai putea sorta sesizarile
Ministrul Alexandru Rafila vrea să descurajeze medicii șpăgari să mai ceară bani pacienților/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății va renunța să sorteze reclamațiile primite de pacienții spitalelor privind medicii șpăgari, trimițând automat toate sesizările primite prin intermediului formularului de la externare direct organelor de anchetă penală. Până acum, reclamațiile erau cercetate de către Compartimentul de integritate al MS, acesta hotărând dacă se impune sau nu sesizarea Parchetului.

Medicii șpăgari, vânați după o altă procedură

În 2016, Ministerul Sănătății a implementat un sistem prin care pacienților externați din spitale li se trimitea prin SMS un chestionar de feedback, prin care li se cerea să răspundă la 10 întrebări legate de calitatea actului medical, inclusiv cu posibilitatea de acordare de note: „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?”, „Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?”, „A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?” ș.a.m.d.

ADVERTISEMENT

Ultimele două întrebări vizau integritatea personalului medical în relația cu pacienții:
9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
10. (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 9) Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

În cazul în care pacientul răspundea DA la întrebarea nr. 10, era notificat Compartimentul de integritate trebuia să intre în legătură cu pacientul pentru a clarifica speța și, după caz, să sesizeze autoritățile abilitate. Acest lucru permitea ca eventualele reclamații nici măcar să nu ajungă în atenția Parchetului dacă cei din Compartimentul de integritate decideau că nu este cazul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila intenționează să schimbe mecanismul de sesizare astfel încât medicii șpăgari sau asistentele să aibă mai multe rețineri în a cere bani de la pacienții lor. Practic, mecanismul este simplificat considerabil prin faptul că sesizările vor fi trimise automat Parchetului. Într-un proiect de ordin de ministru, pus miercuri în dezbatere publică, este stabilit un nou chestionar, de numai opt întrebări (reduse prin comasarea unor întrebări care se dublau).

Cea privitoare la integritate, cu numărul 8, are următoarea formulare: „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” Adică pacientului nu i se cere doar să raporteze cazul, ci este invitat să facă și plângere, iar aceasta nu va mai fi examinată de angajații ministerului, ci trimisă direct Parchetului. „În situația în care pacientul externat sau aparținătorul acestuia răspunde DA la întrebarea nr. 8 din Anexa nr. 1 și formulează o sesizare Ministerului Sănătății, Serviciul de integritate și politici publice o va primi şi o va transmite către autorităţile abilitate”, prevede proiectul de ordin.

ADVERTISEMENT

Topul județelor cu cei mai corupți medici

Potrivit unei hărți întocmite de către site-ul Graphs.ro, pe baza datelor furnizate de către Ministerul Sănătății, aferente lunii august, județele cu cei mai mulți pacienți care au reclamat că li s-au cerut bani de către medici sau asistente sunt: Teleorman – 7,33%, Buzău – 5,99%, Olt – 5,86%, Botoșani – 5,32% și Ialomița – 4,98%. La polul opus, județele în care medicii șpăgari au cerut bani în mai mică măsură sunt: Cluj – 0,97%, Sibiu – 1,04%, Bistrița-Năsăud – 1,08%, Timiș – 1,08% și Galați – 1,14%.

Sistemul existent până în prezent a fost contestat în ce privește acuratețea datelor din mai multe considerente. În primul rând, nu se știe în ce măsură pacienții sunt încrezători că răspunsurile sunt confidențiale. În al doilea rând – iar această problemă va persista în continuare, întrebarea este „dacă vi s-au solicitat bani” ceea ce ar putea da alte răspunsuri decât la o întrebare formulată „dacă ați dat bani”, ținând seama că unii pacienți dau bani la propria inițiativă pentru a beneficia de atenția cuvenită din partea personalului medical.

ADVERTISEMENT

În fine, serviciul de integritate al MS nu s-a spetit să verifice reclamațiile astfel că la Parchet nu au ajuns sesizări. De exemplu, publicația locală Bistrițeanul nota că, din cele șase răspunsuri pozitive înregistrate în luna martie la întrebarea legată de medicii șpăgari la Spitalul Județean Bistrița, niciunul nu s-a soldat cu plângere penală pentru luare de mită. Deocamdată, este greu de evaluat impactul pe care l-ar avea modificarea care, pe de o parte, elimină intermedierea serviciului de integritate, dar pe de alta pune orice sesizare pe masa Parchetului.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se...
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se repetă acum într-un alt caz de dopaj
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Mirela Vadia, absentă de la TV. Ce a pățit vedeta
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română