Ministerul Sănătății va renunța să sorteze reclamațiile primite de pacienții spitalelor privind medicii șpăgari, trimițând automat toate sesizările primite prin intermediului formularului de la externare direct organelor de anchetă penală. Până acum, reclamațiile erau cercetate de către Compartimentul de integritate al MS, acesta hotărând dacă se impune sau nu sesizarea Parchetului.
În 2016, Ministerul Sănătății a implementat un sistem prin care pacienților externați din spitale li se trimitea prin SMS un chestionar de feedback, prin care li se cerea să răspundă la 10 întrebări legate de calitatea actului medical, inclusiv cu posibilitatea de acordare de note: „Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?”, „Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?”, „A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?” ș.a.m.d.
Ultimele două întrebări vizau integritatea personalului medical în relația cu pacienții:
„9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
10. (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 9) Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”
În cazul în care pacientul răspundea DA la întrebarea nr. 10, era notificat Compartimentul de integritate trebuia să intre în legătură cu pacientul pentru a clarifica speța și, după caz, să sesizeze autoritățile abilitate. Acest lucru permitea ca eventualele reclamații nici măcar să nu ajungă în atenția Parchetului dacă cei din Compartimentul de integritate decideau că nu este cazul.
Ministrul Alexandru Rafila intenționează să schimbe mecanismul de sesizare astfel încât medicii șpăgari sau asistentele să aibă mai multe rețineri în a cere bani de la pacienții lor. Practic, mecanismul este simplificat considerabil prin faptul că sesizările vor fi trimise automat Parchetului. Într-un proiect de ordin de ministru, pus miercuri în dezbatere publică, este stabilit un nou chestionar, de numai opt întrebări (reduse prin comasarea unor întrebări care se dublau).
Cea privitoare la integritate, cu numărul 8, are următoarea formulare: „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” Adică pacientului nu i se cere doar să raporteze cazul, ci este invitat să facă și plângere, iar aceasta nu va mai fi examinată de angajații ministerului, ci trimisă direct Parchetului. „În situația în care pacientul externat sau aparținătorul acestuia răspunde DA la întrebarea nr. 8 din Anexa nr. 1 și formulează o sesizare Ministerului Sănătății, Serviciul de integritate și politici publice o va primi şi o va transmite către autorităţile abilitate”, prevede proiectul de ordin.
Potrivit unei hărți întocmite de către site-ul Graphs.ro, pe baza datelor furnizate de către Ministerul Sănătății, aferente lunii august, județele cu cei mai mulți pacienți care au reclamat că li s-au cerut bani de către medici sau asistente sunt: Teleorman – 7,33%, Buzău – 5,99%, Olt – 5,86%, Botoșani – 5,32% și Ialomița – 4,98%. La polul opus, județele în care medicii șpăgari au cerut bani în mai mică măsură sunt: Cluj – 0,97%, Sibiu – 1,04%, Bistrița-Năsăud – 1,08%, Timiș – 1,08% și Galați – 1,14%.
Sistemul existent până în prezent a fost contestat în ce privește acuratețea datelor din mai multe considerente. În primul rând, nu se știe în ce măsură pacienții sunt încrezători că răspunsurile sunt confidențiale. În al doilea rând – iar această problemă va persista în continuare, întrebarea este „dacă vi s-au solicitat bani” ceea ce ar putea da alte răspunsuri decât la o întrebare formulată „dacă ați dat bani”, ținând seama că unii pacienți dau bani la propria inițiativă pentru a beneficia de atenția cuvenită din partea personalului medical.
În fine, serviciul de integritate al MS nu s-a spetit să verifice reclamațiile astfel că la Parchet nu au ajuns sesizări. De exemplu, publicația locală Bistrițeanul nota că, din cele șase răspunsuri pozitive înregistrate în luna martie la întrebarea legată de medicii șpăgari la Spitalul Județean Bistrița, niciunul nu s-a soldat cu plângere penală pentru luare de mită. Deocamdată, este greu de evaluat impactul pe care l-ar avea modificarea care, pe de o parte, elimină intermedierea serviciului de integritate, dar pe de alta pune orice sesizare pe masa Parchetului.