News

Medicii trag un puternic semnal de alarmă în contextul pandemiei de coronavirus! Tinerii sunt predispuși la forme grave ale bolii

21.09.2020 | 08:03
Medicii trag un puternic semnal de alarma in contextul pandemiei de coronavirus Tinerii sunt predispusi la forme grave ale bolii
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat în ultimele 24 de ore 1.231 de infectări cu noul coronavirus, un adevărat record negativ pentru zilele de weekend, în condițiile în care au fost prelucrate doar 13.391 de teste. Totodată, în intervalul 19.09.2020 (10:00) – 20.09.2020 (10:00) s-au înregistrat 33 de decese ale unor pacienți internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava, Timiș, Vrancea și Municipiul București.

Situația este extrem de gravă, mai ales dacă luăm în calcul și faptul că populația tânără nu se află nici ea în afara pericolului. Radu Țincu, medic specialist ATI -Toxicologie în cadrul Spitalului Floreasca din Capitală, avertizează că persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani sunt din ce în ce în ce mai predispuse la forme severe ale acestei boli.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialistului, totul pleacă de la o furtună de molecule inflamatorii căreia i se adaugă perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi startul noului an școlar, factori ce favorizează infectarea populației active. Aceeași problemă a fost semnalată și în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, unde se lucrează la capacitate maximă încă din primele zile ale pandemiei.

Cum se manifestă COVID-19 la pacienții tineri. Avertismentul medicilor: „Sunt predispuși spre a face forme mai grave”

Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica fiecăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 şi care nu.

ADVERTISEMENT

Toate organele vor fi afectate de prezenţa acestor molecule inflamatorii, şi, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este doar un punct de plecare, urmează descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a explicat medicul Radu Țincu.

La fel se întâmplă și în Iași, unde secțiile ATI sunt la capacitate maximă

Sunt 3 săptămâni de când văd că vârsta pacienţilor care prezintă forme grave începe să scadă. Ceea ce înseamnă că pacienţii tineri încep să dezvolte şi ei forme severe. La începutul epidemiei în România am avut categorii de pacienţi tineri, iar aici mă refer la persoane între 27 de ani până la vârsta de 90 de ani, undeva la începutul verii vârsta a crescut şi nu am mai avut persoane tinere.

ADVERTISEMENT

În momentul de faţă se observă o reapariţie a formelor grave la persoane tinere, şi aici mă refer la persoanele în vârstă de 40 de ani. Mi-e teamă că virusul a început să aibă mutaţii foarte serioase. Dacă până acum ‘proteja’ copiii, dacă putem spune aşa, între ghilimele, se pare că în momentul de faţă acest lucru nu se mai întâmplă şi riscăm să ajungem într-un moment critic.

Locurile în Terapie Intensivă nu pot fi ţinute în aşteptare, în ideea că poate apare un pacient pediatric. Important este ca ventilatoarele să aibă funcţii pediatrice. Nu putem refuza dreptul la sănătate al unui pacient adult şi să punem în aşteptare paturi pentru pacientul pediatric, în ideea că poate vor apărea astfel de pacienţi.

ADVERTISEMENT

Nu. Datoria noastră este să acordăm îngrijire medicală de specialitate tuturor pacienţilor, indiferent de vârstă. Iar în momentul în care apare, indiferent că este adult sau copil, noi trebuie să îi oferim îngrijirile necesare. Dar nu putem bloca paturi în ATI. În momentul în care apare un copil se găseşte o soluţie”, a declarat și Florin Roşu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, una dintre unitățile medicale greu încercate în această perioadă.

ADVERTISEMENT