News

Medicii trag un semnal de alarmă: “Dacă nu respectăm măsurile de distanțare, după 15 mai ne putem infecta în lanț”

07.05.2020 | 13:44
Medicii trag un semnal de alarma Daca nu respectam masurile de distantare dupa 15 mai ne putem infecta in lant
ADVERTISEMENT

A mai rămas o săptămână până la finalul stării de urgență, însă chiar și așa foarte mulți români s-au relaxat și ies în număr din ce în ce mai mare pe străzi. De pe data de 15 mai oamenii vor putea să iasă fără restricții pe stradă.

Medicii trag un semnal de alarmă: “Dacă nu respectăm măsurile de distanțare, după 15 mai ne putem infecta în lanț”

Chiar dacă purtarea măștilor va deveni obligatorie după data de 15 mai, medicii atrag atenția ca oamenii să respecte regulile de distanțare socială și după încheierea stării de urgență, altfel pot exista probleme mari:

ADVERTISEMENT

“Mi-aș dori să nu vedem în cifre o evoluție nefavorabilă după data de 15 mai, pentru că există acest risc. Dacă în momentul ăsta transmiterea comunitară este restrânsă, lucrurile se pot schimba. 

În momentul în care vor fi mulți pe stradă, posibilitatea de a se infecta noi persoane există și de aici transmiterea să se facă în lanț, să fie un efect de domino”, a spus doctorul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase de la “Matei Balș”.

ADVERTISEMENT

Imunizarea în masă, o tehnică riscantă! Rezultatele unui studiu nu aduc vești încurajatoare

Cel mai mare studiu făcut pe tema imunizării populației de coronavirus arată că doar 1,6% din eșantionul de 1005 persoane au dobândit anticorpi după ce au făcut boala fără să știe, fiind asimptomatici.

“Nivelul de imunitate pe care l-am regăsit în populația testată este sub 2%, ceea ce înseamnă că este foarte mic, și până la apariția unui vaccin singura noastră șansă este să respectăm regulile de distanțare socială”, a spus doctorul Larisa Chiriac.

ADVERTISEMENT

Mihnea Boștină, un specialist virusolog susține că țările care încearcă să impună imunizarea în masă riscă foarte mult, în condițiile în care virusul are încă foarte multe necunoscute:

“E foarte riscantă o strategie ca aceasta (imunizarea de grup). Ideea că la un moment dat 60-70 la sută din populație o să fie imunizată pe cale naturală, ceea ce va duce la încetarea transmisiei virusului, este foarte, foarte riscantă, în condițiile în care nu știm mare lucru despre virus, nu știm dacă persoanele infectate pot fi reinfectate.

ADVERTISEMENT

Am impresia că cine ia hotărâri în funcție de modelele astea se joacă cu viața nu a câtorva mii – zeci de mii de oameni, se joacă cu viața a sute de mii de oameni”, a spus doctorul Mihnea Boștină.

ADVERTISEMENT
Tags: