Sport

Medicii veterinari avertizează: “Mortalitatea în cazul pisicilor infectate cu coronavirus este mare și nu există vaccin”

11.05.2020 | 18:49
Medicii veterinari avertizeaza Mortalitatea in cazul pisicilor infectate cu coronavirus este mare si nu exista vaccin
Bogdan Silviu Constantin. Medicii veterinari avertizează Coronavirusurile canine sunt ușoare. În schimb, la pisici, mortalitatea este mare și nu există vaccin! (sursa arhivă personală)
ADVERTISEMENT

Prietenii noștri necuvântători au și ei nevoie de atenție sporită, în această perioadă. S-a discutat foarte mult pe marginea întrebării dacă animalele sunt pasibile de contaminarea cu virusul COVID-19 și mai ales, care sunt măsurile de prevenție. Problema este mult mai amplă decât ne-am așteptat, deși era firesc ca animalele să nu poate fi tratate „la pachet”, ci în funcție de particularități. Medicul veterinar Bogdan Silviu Constantin, unul dintre specialiștii consacrați din domeniu, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu EXCLUSIV, pe această temă delicată.

Animalele de companie se pot îmbolnăvi de COVID-19? Se pot infecta cu noul SARS-COV-2?

În primul rând, trebuie să facem câteva precizări clare, legate de aceste virusuri. Ele fac parte din familia Coronaviridae și sunt de mai multe tipuri: alfa, beta, gama, delta. Primele două categorii afectează mamiferele, iar ultimele periclitează doar păsările și peștii. Coronavirusurile canine, care provoacă Gastroenterita și coronavirusurile feline, care provoacă Peritonita Infecțioasă Felină (PIF) sunt, ambele, alfa-coronavirusuri și sunt diferite de virusul SARS-COV-2, care aparține beta-coronavirusurilor. De asemenea, formele canine sunt speciale, în felul lor. Coronavirusul canin, care provoacă gastroenterita, este o boală ușoară și majoritatea câinilor o traversează cu brio.

ADVERTISEMENT

Te-ai referit, deja, la câini. Care este situația, în privința pisicilor?

Dacă avem o rată mare de supraviețuire în rândul cățeilor, rareori apărând complicații, nu același lucru se poate afirma și cazul felinelor. Aici, într-adevăr, putem discuta despre o afecțiune foarte periculoasă, cu un grad de mortalitate ridicat și din păcate, pentru această afecțiune în rândul felinelor, nu există vaccin!

Medicii veterinari avertizează: Coronavirusurile canine sunt ușoare. În schimb, la pisici, mortalitatea este mare și nu există vaccin!

S-a vorbit despre cazuri de transmitere a bolii, de la animale către oameni. Cunoști cazuri reale? Te-ai confruntat cu un asemenea fenomen?

ADVERTISEMENT

Nu! Nu am auzit despre așa ceva, în România! Sunt câteva știri care vin din străinătate, dar, momentan, datele sunt puține. În prezent, există dovezi limitate, conform cărora animalele de companie pot fi infectate cu SARS-COV-2 și nu există dovezi asupra faptului că pisicile sau câinii de companie pot constitui o sursă de infecție pentru alte animale sau pentru oameni.

Medicul Bogdan Silviu Constantin: „La feline există doar un tratament de susținere și la 99% din cazuri, deznodământul este fatal!”

Care sunt simptomele, la câini și la pisici?

Subliniez, încă o dată, acest fenomen nu are nicio legătură cu tipul de boală de care suferă oamenii. Un gen este „alfa” și altul, „beta”. Și porcii se pot îmbolnăvi! Există Coronaviroze și la animalele de fermă, la porci sau la vaci, dar ele sunt diferite de această formă, SARS-COV-2. La câini, se manifestă prin simptome digestive, vomă și scaun moale, care este mai portocaliu ca de obicei. Dar diagnosticul nu poate fi dat decât după teste făcute în laborator. În cazul pisicilor, inițial apar forme digestive, după care boala se complică și apar alte semne. Nu există, însă, decât un tratament de susținere și, în proporție de 99% din cazuri, deznodământul este fatal.

ADVERTISEMENT

Totuși, în situația în care avem un proprietar infectat cu COVID-19, câinele sau pisica sunt în pericol? Dar alți oameni care iau contactul cu acele animale?

Părerile sunt împărțite. Teoretic, proprietarul respectiv poate elimina virusul prin secreții și excrecții, virusul ajungând pe blana animalului și în acest mod, particulele virale, fiind destul de rezistente, pot ajunge la o persoană sănătoasă. Repet, însă, nu  există dovezi în acest sens. Dar sunt cazuri ipotetice. La fel de bine, am putea lua această boală din autobuz, etc. Însă, deși nu există rapoarte, noi trebuie să respectăm măsuri stricte. Este foarte important ca persoanele afectate să păstreze distanța, față de animale. Să roage pe altcineva să aibă grijă de ele, să le hrănească, etc…. Însă, la fel de important este că, deși nici cu privire la acest aspect nu există rapoarte oficiale, totuși, proprietarii de animale de companie trebuie să evite contactul cu animalele cu care nu sunt familiarizați și să se spele mereu pe mâini, înainte și după ce interacționează cu aceste ființe.

ADVERTISEMENT

Despre știrile neverificate, care au împânzit lumea

Cum se manifestă fenomenul „fake news”, din acest punct de vedere?

Probabil că există asemenea știri, dar este obligatoriu să ne informăm numai din surse verificate. Pentru proprietarii animalelor de companie, medicul veterinar curant este cel mai în măsură să le ofere informații sigure și actualizate. Nu ne informăm de pe rețele de socializare și din alte asemenea „surse”… Au existat știri la TV, legate de un tigru aflat într-o grădină zoologică din New York, despre cazuri de pisici infectate, tot la New York dar și în Coreea sau în Belgia și despre un cățel, din Hong Kong. Dar aceste cazuri identificate nu s-au bazat pe date suficiente care să conducă la ideea că animalele de companie se pot îmbolnăvi de SARS-COV-2. Au fost izolate și nu ne-au putut furniza date suficiente pentru a trage concluzii.

Ar trebui vaccinati câinii, împotriva coronavirusului canin, din pricina riscului de SARS-COV-2?

Cum am precizat mai devreme, sunt afecțiuni diferite. Vaccinurile canine protejează împotriva formelor enterice și NU au nicio legătură cu forma respiratorie, produsă de SARS-COV-2.

„Nu dezinfectați, niciodată, animalele cu clor!”

Când plimbăm animalele de companie, trebuie să le protejăm într-un anumit fel? Există recomandări?

Obligatoriu, ele trebuie plimbate în lesă și în apropierea locuinței, evitându-se contactul cu alte persoane sau cu alte animale. În primul rând, evităm locurile special amenajate pentru căței, tocmai pentru ca aceștia să nu intre în contact. Nu lăsăm alte persoane să atingă animalul nostru și obligatoriu, păstrăm distanța socială. După plimbare, spălați lăbuțele câinilor cu soluții dezinfectante, recomandate de medicul veterinar sau cu săpun ori șampon. Ulterior, trebuie să clătiți locurile dezinfectate, cu apă călduță, din abundență! Atenție, nu se folosesc niciodată clorul sau alte soluții care sunt utilizate în dezinfectarea spațiilor, pentru că sunt foarte concentrate și așadar, toxice pentru animale!

Cum se desfășoară munca unui medic veterinar în această perioadă? Clinicile sunt închise?

Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Serviciile veterinare pentru animale de companie sunt private, nesusținute de stat și nu ne permitem să ne oprim activitatea. Cheltuielile curente nu pot fi amânate… De asemenea, trebuie asigurată continuitatea acestor servicii (asistență sanitară-veterinară, hrană, etc). Suntem o categorie profesională expusă riscului infectării, prin contactul direct cu proprietarii animalelor. Din acest motiv, suntem nevoiți să ne luăm câteva măsuri de protecție și totodată, avem câteva recomandări pentru proprietarii de animale…

O familie, la plimbare, alături de cățel (sursa hepta.ro)
O familie, la plimbare, alături de cățel (sursa hepta.ro)

Sfaturi pentru proprietarii de câini și de pisici

Care sunt acestea?

Înainte de a merge la clinica sau la cabinetul veterinar, sunați pentru o programare. Dacă nu aveți o urgență, puteți solicita o consultație telefonică. Se recomandă însoțirea animalului de companie la clinica sau la cabinetul veterinar de către o persoană adultă și respectarea indicațiilor personalului medical. De asemenea, este importantă evitarea vizitării cățelului sau pisicii (în fine, a oricărui animal de companie, dar aici vorbim despre majoritatea cazurilor), pe durata internării. De asemenea, este obligatorie dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea din cabinetul cu pricina și păstrarea distanței de 2 metri, față de personalul medical. În fine, este necesară evitarea contactului cu suprafețele și cu obiectele aflate în sala de consultații și de așteptare.

Au fost probleme în aprovizionarea cu hrană, medicamente și materiale medicale, folosite în clinicile, cabinetele și farmaciile veterinare?

Nu au existat situații deosebite, pentru că stocurile de hrană și de medicamente au fost și sunt suficiente. Problemele au apărut în aprovizionarea cu echipamente de protecție pentru personalul medical și cu substanțele dezinfectante, folosite în clinici și în cabinete…

Bogdan Silviu Constantin, un medic cu o experiență de 17 ani

Interlocutorul nostru, Bogdan Silviu Constantin este medic veterinar, absolvent al Facultății de Medicină Veterinară, în anul 2003. Încă de acum 17 ani, a devenit și proprietar de cabinet, astfel că experiența sa ține inclusiv de domeniul manageriatului. A participat la numeroase simpozioane, congrese și wokshop-uri veterinare și s-a pregătit minuțios, încercând să fie la curent, în mod continuu, cu toate noutățile din domeniu. Are un cățel, numit „Codiță” și două pisicuțe, pe nume „Tomiță” și „Lici”, plus… un acvariu cu pești. Cabinetul manageriat de el dispune de farmacie și pet shop, iar bucuria sa este că, timp de 17 ani, a salvat o mulțime de pisici și de căței și că a făcut fericiți o sumedenie de stăpâni, copii, femei și bărbați, lucru pe care dorește să-l facă până la pensie…

 

   

ADVERTISEMENT