News

Medicul Adrian Marinescu îi liniștește pe sceptici. Vaccinul anti-Covid are o eficiență de 95%

26.12.2020 | 10:00
Medicul Adrian Marinescu ii linisteste pe sceptici Vaccinul antiCovid are o eficienta de 95
ADVERTISEMENT

Chiar dacă primele doze de vaccin anti-Covid au ajuns deja la Institutul Cantacuzino și urmează să fie distribuite către spitalele aflate în prima linie în lupta cu virusul încă de la declanșarea epidemiei, mulți dintre cetățenii români sunt sceptici și continuă să refuze imunizarea.

Chestionat pe marginea subiectului, medicul infecționist Adrian Marinescu dă asigurări că serul are o eficiență de peste 90-95% și nu produce efecte secundare care să pună în pericol sănătatea omului. Un exemplu grăitor vine din Marea Britanie, unde campania de vaccinare s-a dovedit a fi un real succes.

ADVERTISEMENT

Un milion de cetățeni au fost de acord să facă acest pas și nu au avut parte de reacții adverse notabile. „A fost obținut într-un timp scurt, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur”, susține specialistul.

Medicul Adrian Marinescu dă asigurări că vaccinul anti-Covid are o eficiență de 95%

Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie – și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme.

ADVERTISEMENT

În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important. A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur.

Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență peste 90-95%. Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă, la dovada clară că a existat un șoc anafilactic în trecut, nu vorbim de simple alergii.

ADVERTISEMENT

Doar cei care au alergii importante, doar în cazul lor va fi vorba de prudență. Poate în cazul celor cu alergii severe se va face doar o administrare, riscul ar fi mai mare la rapel”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul de boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

După această tranșă simbolică, în România sunt așteptate până la sfârșitul anului alte 150.000 de doze de vaccin anti-Covid. Potrivit coordonatorului întregii campanii, Valeriu Gheorghiță, prima persoană care va primi serul urmează să fie aleasă din rândul cadrelor medicale de la Matei Balș.

ADVERTISEMENT