News

Medicul Adrian Marinescu nu este surprins de explozia cazurilor COVID-19 din ultimele zile: „Nu există un echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie”

17.07.2020 | 22:07
Medicul Adrian Marinescu nu este surprins de explozia cazurilor COVID19 din ultimele zile Nu exista un echilibru intre masurile de relaxare si masurile de preventie
ADVERTISEMENT

Chiar dacă se declară îngrijorați de creșterile alarmante ale numărului de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele zile, în condițiile în care multe dintre spitalele din țară au atins deja capacitatea maximă și există riscul să nu mai poată primi alți pacienți, specialiștii recunosc că această evoluție nu îi surprinde absolut deloc.

Ba chiar se așteptau la astfel de cifre, având în vedere că mulți dintre cetățeni refuză în continuare să respecte distanțarea fizică și celelalte măsuri impuse de autorități, negând, în schimb, cu nonșalanță existența unei boli care face victime pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT

Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 799 de infectări și 17 decese, iar secțiile de Terapie Intensivă abia dacă mai pot face față numărului mare de pacienți internați. Aceste cifre sunt îngrijorătoare, însă nu trebuie să ne mire, susține Adrian Marinescu, medic infecționist în cadrul Institutului „Matei Balș” din Capitală, care avertizează că în momentul de față nu mai există niciun fel de echilibru între măsurile de relaxare și măsurile de prevenție, pe care populația pare să le ignore cu bună știință.

Medicul Adrian Marinescu trage un semnat de alarmă: România este pe o curbă ascendentă în privința infecțiilor cu noul coronavirus

În primul rând, este clar că suntem pe o curbă ascendentă. Întotdeauna trebuie să ne raportăm la numărul de teste şi, într-adevăr, în ultimul timp, ajungem să testăm şi peste 19.000 de persoane într-o zi, vorbim despre persoane care sunt la prima testare.

ADVERTISEMENT

Totuşi, sunt cifre care trebuie să ne îngrijoreze, pentru că indicele de pozitivitate, adică acel procent dintre teste care ajung să se pozitiveze, este mare, este peste 4%. Acesta ar fi un aspect. Pe de altă parte, este clar că şi măsurile de relaxare, sunt trei etape de relaxare…

Era cumva aşteptată o evoluţie cu creştere a numărului de infectări, dar nu ceea ce se întâmplă acum şi asta pentru că nu există un echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie. Deocamdată nimeni nu cred că poate să garanteze că vorbim despre un alt val, pentru că asta ar presupune ca primul val să fie încheiat, însă este clar că nu numai în România nu a existat o dovadă clară că lucrurile au fost atât de aşezate, să fie o perioadă liniştită şi să reînceapă la un moment dat, nu.

ADVERTISEMENT

La noi a fost o scădere care a mers până a început relaxarea, iar din momentul relaxării, practic, uşor, uşor lucrurile au început să arate mai rău, logic până la urmă. Este clar că vorbim despre o a doua cocoaşă în momentul acesta de la primul val, cel puţin deocamdată”, a explicat medicul.

La ce să ne așteptăm în viitor. Sunt două scenarii posibile

Inevitabil, cu toții ne dorim să aflăm ce ne așteaptă în următoarea perioadă, însă nimeni nu poate oferi, cel puțin pentru moment, un răspuns concret. Potrivit lui Adrian Marinescu, specialiștii speră ca populația să conștientizeze până la urmă că trebuie să respecte normele sanitare. În caz contrar, riscăm să ne confruntăm cu o situație critică similară celei din Italia.

ADVERTISEMENT

Ce va urma, sigur, este destul de imprevizibil şi sunt două scenarii: este un scenariu pesimist care se referă la situaţia în care nu se schimbă nimic, adică nu ajungem să înţelegem că trebuie respectate aceste măsuri şi atunci cifrele vor putea arăta şi mai rău în viitorul apropiat sau, dimpotrivă, dacă ajungem la acel echilibru despre care spuneam mai devreme, atunci nu dintr-o dată, dar uşor, uşor ar putea să fie şi o aşezare a acestor cifre.

Nu imediat, probabil într-o săptămână, două, trei. Luna august poate să aibă amândouă variantele – fie cu cifre care să arată mai rău decât acum sau varianta pe care noi o dorim în care lucrurile să fie totuşi rezonabile şi să înceapă uşor, uşor să scadă. Ce va fi în toamnă este o altă discuţie, cu al doilea val, depinde de mai mulţi factori”, a mai spus medicul infecționist.

ADVERTISEMENT