News

Medicul Adrian Marinescu oferă detalii despre stocul medicamentelor din spitale. Ce lipsește unităților sanitare

Medicul Adrian Marinescu a explicat miercuri, la Antena 3, care este situația stocului medicamentelor din spitale
20.10.2021 | 22:38
Medicul Adrian Marinescu ofera detalii despre stocul medicamentelor din spitale Ce lipseste unitatilor sanitare
ADVERTISEMENT

Medicul Marinescu a declarat în urmă cu o săptămână faptul că sărbătorile de iarnă ar trebui să înregistreze o scădere semnificativă a numărului de noi infectări, ceea ce ar aduce o situație sanitară mai liniștită decât cea din acest moment.

În urmă cu o lună directorul Institutului Matei Balș a declarat în urmă cu o lună că sfârșitul pandemiei ar trebui să survină dupa acest sezon rece.

ADVERTISEMENT

Medicul Adrian Marinescu, despre ce medicamente sunt în spitale. Ce lipsește din unitățile spitalicești

“Va fi o curbă descendentă, pentru a vedea o scădere în secțiile de ATI mai trebuie încă două săptămâni, deci și luna noiembrie va fi una grea.

Dacă mergem astăzi în orice spital din țară, după ora prânzului nu mai găsești niciun loc de internare, atenție, nu vorbim de secțiile ATI.

ADVERTISEMENT

Situația este următoare: avem pacienți care stau pe paturi de campanie, și la noi în camerele de gardă, ambulanțe care așteaptă, există pacienți care stau acolo cu necesar de oxigen.

Testăm mai mult în momentul de față, avem pacienții pozitivi, unii trebuie să fie evaluați. Cum faci să îi evaluezi în plan real în momentul în care și serviciul de ambulanță e colmatat și cum le oferi un pat dacă au nevoie de oxigen?

ADVERTISEMENT

În fiecare zi ai nevoie de noi paturi, două săptămâni este foarte mult de acum încolo, nu mai vorbim de secțiile de terapie intensivă, unde pacienții au perioadă de câteva săptămâni de internare.

Avem cantități mici de Tocilizumab și foarte puțini anticorpi monoclonali. Favipiravir avem. Orice medicament are eficiență dacă e administrat la începutul bolii. 

ADVERTISEMENT

În mod ideal ar fi așa, vine pacientul vulnerabil, e la debut, totul e în regulă, îi dai anticorpi monoclonali și foarte probabil nu va dezvolta o formă gravă.

Tocilizumab este de asemenea util pentru cei care au forme severe, dar nu critice, este medicamentul care îi împiedică pe oameni să ajungă în terapie intensivă. Avem nevoie de anticorpi monoclonali și să fie într-un stoc suficient pentru toată lumea.

Avem cozi de ambulanțe, sunt ambulanțe care așteaptă și mai mult de zece ore, e o realitate. Nu pot să plece, dacă vor să facă asta, să plece unde?”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT