News

Medicul Adrian Marinescu recomandă doza a treia pentru un sistem imunitar mai bun: ”Este clar că avem nevoie”

Medicul infecționist Adrian Marinescu recomandă vaccinarea și cu doza a treia anti-Covid pentru un sistem imunitar mai bun și, totodată, pentru a preveni contaminarea virusului.
15.11.2021 | 23:36
Medicul Adrian Marinescu recomanda doza a treia pentru un sistem imunitar mai bun Este clar ca avem nevoie
ADVERTISEMENT

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) un  român vaccinat se poate reinfecta după 157 de zile cu SARS-CoV-2. Drept urmare, medicul infecționist Adrian Marinescu a făcut precizarea menționată.

”Vă aduceți aminte că am discutat de 6 luni şi am spus la un moment dat că această perioadă de 6 luni poate e prea scurtă. Aceste date ne arată că s-ar putea să fie chiar mai puţin de atât. Este clar că avem nevoie de un booster”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Doza ”booster”, necesară pentru a preveni cât mai sigur infecția cu Covid

De altfel, directorul Institutului ”Matei Balş” recomandă doza ”booster” mai ales celor care prezintă risc de formă severă de infectare.

”Ce este nou faţă de ce știam înainte este că, înafară de cei care au întradevăr un risc de a face o formă severă, adică cei vulnerabili, şi în afară de personalul medical, şi ceilalți au nevoie de un booster pentru a afla un răspuns imun mai bun, cam acest lucru ar trebui să-l avem ca şi concluzie”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu: ”S-ar putea să avem nevoie și de doza a 4-a”

Medicul specialist nu exclude ca în următoarea perioadă să avem nevoie și de doza a 4-a de ser anti-Covid.

”S-ar putea să avem nevoie şi de doza a 4-a de vaccin, urmând ca, la un moment dat, să scăpăm de conviețuirea cu acest virus”, a mai precizat Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare în România, a clarificat, de asemenea că prin doza a treia a scăzut riscul de reinfectare de aproximativ 11 ori comparativ cu o persoană care are doar două doze, iar de 20 de ori riscul de a dezvolta o formă severă a bolii.

“Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare.

Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă într-o conferință de presă.

Doza a treia este disponibilă în România din luna septembrie. În ultimele 24 de ore, cu doza a treia s-au vaccinat 24.589 români. În total, avem până astăzi, 90.84 persoane imunizate, potrivit CNCAV.

Consecințele negative ale nevaccinării se văd în datele referitoare la decesele de Covid. Conform GCS, în ultimele 24 de ore din 195 de pacienți decedați, 180 erau nevaccinați și doar 15 vaccinați.

ADVERTISEMENT