News

Medicul Beatrice Mahler, despre persoanele infectate cu SARS-CoV-2: “Există o stigmă puternică din partea societății”

22.01.2021 | 21:42
Medicul Beatrice Mahler despre persoanele infectate cu SARSCoV2 Exista o stigma puternica din partea societatii
ADVERTISEMENT

Directorul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a dezbătut vineri, la Digi24, situația persoanelor infectate cu noul coronavirus, evoluția pandemiei, dar și cazul unei bătrâne care a decedat în aceeași zi în care i-a fost administrat vaccinul, spunând: “în societate există o stigmă extrem de puternică față de persoanele care sunt infectate cu SARS-CoV-2 și unele preferă să stea acasă, deși au simptomatologie”.

Medicul a declarat acum câteva zile că cifrele oficiale nu sunt reale, deoarece tot mai puține persoane se prezintă pentru a se testa, preferând să rămână acasă, chiar dacă au simptome.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Mahler a atenționat faptul că momentan se fac numeroase cercetări cu privire la posibilitatea ca persoanele vaccinate să infecteze alte persoane, dar nu există încă o concluzie.

Mahler: “Există o stigmă în societate referitoare la persoanele infectate cu noul coronavirus”

“Pe mine mă îngrijorează un aspect și nu știu în ce măsură se poate lua în calcul. În acest moment persoanele care se prezintă la Marius Nasta să se testeze sunt foarte puține, oamenii stau acasă cu simptome și ajung la Marius Nasta doar când au insuficiență pulmonară.

ADVERTISEMENT

Cel mai important motiv este stigma, în momentul în care au SARS-CoV-2, oamenii povestesc faptul că stigma cu care i-au tratat vecinii și prietenii a fost extrem de semnificativă. Preferă să se retragă, să treacă prin boală singuri și să revină după ce s-au vindecat.

Oamenii aceștia se păcălesc pe ei înșiși, cu siguranță există acest risc. Putem să ne așteptăm la o creștere de cazuri în viitor care să vină și să nu știm de unde și ce să facem cu ea.

ADVERTISEMENT

Cred că tot noi ca societate, ca persoane care trăim într-o comunitate în care simțul civic predomină, trebuie să facem ceva pentru a combate această stigmă.

Un om bolnav nu e vinovat că e bolnav, trebuie să ajutăm oamenii, nu să îi condamnăm. Sunt mai multe categorii profesionale care ar trebui să contribuie la reabilitarea persoanelor care trec prin această afecțiune

ADVERTISEMENT

Unii pot să treacă foarte ușor că au o personalitate foarte puternică, iar alții nu, preferă să stea în tăcere, în suferință” a declarat Beatrice Mahler.

Medicul despre testele rapide: “Persoanele nu sunt de condamnat”

“Eu nu cred că testarea la domiciliu este de condamnat, dar persoana care are simptomatologie, chiar dacă are test negativ, să vină într-un centru și să o retestăm, cred că trebuie să găsim soluții pentru această categorie, ei cu siguranță nu fac parte din statistică.

Recomandările internaționale pentru a trece cu bine peste această pandemie sunt să testăm și să izolăm cazurile identificate”, a adăugat directorului Institutului Marius Nasta.

Mahler despre decesul unei persoane în ziua în care s-a vaccinat: “Nu există nicio legătură cu vaccinul”

“Credeți că există o legătură între vaccinare și stopul cardio-respirator? (n. red. referindu-se la știrea conform căreia o persoană vârstnică a murit în ziua în care a fost vaccinată anti-covid)”, a fost una dintre întrebările moderatorului.

“Nu, pentru că vaccinul intră în mușchi și rămâne în zona în care este administrat, el abia este preluat de celule pentru a fi citită informația și procesată pentru a fi material de studiu al organismului. Timpul este mult prea scurt, nici măcar nu este procesată întreaga informație pe care o transmite vaccinul.

E un timp mult prea scurt, însă ce trebuie să atragem atenția persoanelor care ajung în centrele de vaccinare este să își analizeze starea de sănătate.

Dacă au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea, ele pot spune asta și pot fi reprogramate, iar când ajung în fața unui medic să spună dacă au vreo problemă medicală”, a afirmat Mahler.

ADVERTISEMENT