News

Medicul Carmen Dorobăț are coronavirus. A fost testată pozitiv la câteva zile după vaccinare

06.01.2021 | 17:23
Medicul Carmen Dorobat are coronavirus A fost testata pozitiv la cateva zile dupa vaccinare
ADVERTISEMENT

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 la doar câteva zile după vaccinare. Chestionată pe marginea subiectului, aceasta a dat, însă, asigurări că testul său era negativ înainte de imunizare și a ținut să spulbere orice îndoială legată de eficacitatea serului produs de Pfizer și BioNTech.

Iată că euforia Sărbătorilor ne face uneori să și greșim. Deși m-am protejat mereu, nu știu cum de s-a întâmplat”, a declarat medicul infecționist pentru ziaruldeiași.ro, adăugând că este izolată la domiciliu, sub tratament, alături de soț, care a contractat la rândul său agentul patogen.

ADVERTISEMENT

Cât despre anticorpii protectori dați de vaccin, aceștia își fac simțită prezența la aproape două săptămâni după imunizare. Pfizer şi BioNTech au explicat, de altfel, că un grad ridicat de imunitate împotriva virusului apare abia după administrarea celei de-a doua doze.

Carmen Dorobăț, infectată cu coronavirus la câteva zile după ce s-a vaccinat

Am făcut un drum săptămâna trecută la București. Niciuna dintre persoanele cu care am intrat în contact nu era suspectă de COVID 19. Nu am luat infecția din spital pentru că în spital știu să mă protejez.

ADVERTISEMENT

Dar iată că euforia Sărbătorilor ne face uneori să și greșim. Deși m-am protejat mereu, nu știu cum de s-a întâmplat. Simptomele au fost aproape de neluat în seamă. Eu am intuit, pentru că m-am luptat cu acest virus aproape un an.

Un alt medic din altă specialitate nu s-ar fi gândit că ar fi vorba de COVID 19. Am debutat cu o tuse foarte ușoară, cu stare subfebrilă de 37 – 37,2 grade după ora 17,00 și lipsa poftei de mâncare. Deci am simptomatologie, dar nu foarte zgomotoasă”, a explicat Carmen Dorobăț pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

„Purtarea măștii va fi în continuare obligatorie, până la imunizarea populației”

Chiar dacă s-a dat startul campaniei de vaccinare anti-Covid a populației, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași ne îndeamnă să purtăm în continuare masca de protecție și să respectăm toate măsurile de protecție.

Știu să mă urmăresc și știu că problemele pot apărea între a șaptea și a zecea zi de boală. Sunt un pacient extrem de ascultător. Și întotdeauna am spus că niciun medic nu se poate trata pe el, am apelat la profesorul Streinu Cercel care mi-a spus cum să procedez.

ADVERTISEMENT

Înainte de vaccin aveam test negativ. Anticorpii protectori dați de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecția a apărut după vaccinare, imediat. Protecția, respectiv purtarea măștii și spălatul pe mâini,  păstrarea distanței sociale, trebuie menținută măcar 15 zile după vaccinare, până când apar anticorpii.

De altfel, așa cum au subliniat și reprezentanții OMS, purtarea măștii va fi în continuare obligatorie, până la imunizarea populației. Vaccinul în cazul meu a avut un rol decisiv, aș putea spune, prin faptul că a blocat situsurile de legare a virusului, iar simptomele sunt șterse față de alte cazuri cu care m-am confruntat în ultimele zece luni.

Asta este, dacă până acum am învățat despre acest virus la capul bolnavului acum învăț direct de la mine. Categoric peste 28 de zile voi face rapelul și în continuare sfătuiesc cetățenii să se vaccineze, mai ales pentru că vedem, apar tulpini noi care îngreunează situația”, a spus Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT
Tags: