News

Medicul Carmen Dorobăț avertizează: “Persoanele care au avut COVID pot rămâne cu leziuni pulmonare! E nevoie de recuperare”

Tratamentul post-COVID-19 este obligatoriu, deoarece persoanele infectate pot rămâne cu probleme respiratorii și cu leziuni pulmonare. Medicul Carmen Dorobăț ne-a oferit rețeta recuperării corecte.
26.05.2021 | 18:14
Medicul Carmen Dorobat avertizeaza Persoanele care au avut COVID pot ramane cu leziuni pulmonare E nevoie de recuperare
ADVERTISEMENT

Medicul Carmen Dorobăț este colaborator la mai multe clinici bucureștene și administrează tratamentul post-COVID la un spital privat din Băicoi. Am fost curioși să aflăm care sunt etapele acestui tip de terapie, care sunt riscurile și mai ales cum se manifestă întregul procedeu, în funcție de fiecare tip de pacient.

„Orice evaluare în zona post-COVID, inclusiv tratamentul ulterior presupun o cercetare din partea medicului specialist infecționist sau din partea unui pneumolog, iar tratamentul este particularizat, de la caz la caz”, a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Medicul Carmen Dorobăț: „Problemele persoanelor infectate pot reapărea oriunde în organism!”

Doctorul Carmen Dorobăț s-a referit și la simptomele post-COVID, despre care am fost curioși să aflăm dacă sunt similare cu acelea inițiale, care apar în momentul infectării cu Coronavirus.

„Atunci când vorbim despre complicații, ele pot apărea oriunde în organism, și am observat acest fenomen la toți pacienții. De exemplu, persoanele care au fost infectate pot rămâne cu probleme respiratorii, cu leziuni cicatriciale restante, la nivelul plămânului, și cu leziuni asupra sistemului nervos central, care se traduc prin dureri de cap și amețeală, dureri articulare și musculare”, ni s-a explicat.

ADVERTISEMENT
Medicul Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)
Medicul Carmen Dorobăț (sursa arhivă personală)

Evaluarea, la 30 de zile după constatarea infecției

Întâmplarea face că însăși doamna doctor epidemiolog a fost infectată cu virusul care ne dă, în continuare, atâtea bătăi de cap. Se pare că tratamentul de care a beneficiat nu a fost cu nimic diferit față de cel la care au fost supuși toți cetățenii, indiferent dacă vorbim sau nu despre cadre medicale. Nimic preferențial…

„Nu am scăpat rapid de această chestiune. A fost cursul normal al maladiei cauzate de virusul SARS-COV-2. Poate că singurul meu avantaj a fost că mi-am dat seama imediat de prezența acestei infecții și am tratat-o, respectând tot ceea ce se impune în faza acută a bolii. După 30 de zile am făcut evaluarea și, spre norocul meu, nu am avut probleme deosebite. Așadar, în urma evaluării la 30 de zile se poate concluziona dacă există sau nu complicații, după faza acută a infecției. Abia ulterior se particularizează atitudinea medicală, în funcție de fiecare caz”, ne-a declarat Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Simptome importante: Oboseala fizică și afecțiunile cardiace

Revenind la tratamentul post-COVID-19 și mai ales la simptome, medicul ne-a precizat, referitor la modul în care putem recunoaște o persoană care suferă din pricina complicațiilor post-traumatice: „O asemenea persoană se definește printr-o greutate la nivelul respirației și printr-o anume stare de oboseală, cauzată de problemele de la nivelul cordului. Mai poate apărea o senzație de presiune toracică și perceperea acelor bătăi ale inimii la nivelul urechii”.

„Există și posibilitatea afectării pancreatice. Unii pacienți, chiar tineri, au prezentat modificări ale analizelor de sânge care privesc activitatea pancreatică, ceea ce impune o supraveghere deosebită. Am mai observat o biciuire a unui diabet latent, la persoanele care au membri de familie bolnavi de diabet. Iată de ce tabloul este deosebit de variat, de complex și, din acest motiv, evaluarea este necesară”, a continuat medicul specialist.

ADVERTISEMENT

Medicul infecționist, „oaie neagră” printre colegii doctori

„Dacă vorbim despre infecția cu noul Coronavirus, trebuie să avem în vedere, încă de la început, să ne adresăm în primul rând infecționistului, fără să trezească sentimente negative din partea colegilor medici cu alte specializări, pentru că avem o expertiză în ceea ce privește îngrijirea infecției cronice. Și mă gândesc la infecțiile cu virusul hepatitic B, C sau infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Atunci când vorbim despre COVID-19 ne gândim la mai mult decât la îngrijirea fazei acute a acestei afecțiuni, pentru că am observat că foarte multe persoane suferă din pricina complicațiilor post-COVID”, a adăugat Carmen Dorobăț.

Imediat, a venit și argumentația: „Aș vrea să subliniez faptul că aceste complicații au apărut indiferent de vârstă, așadar inclusiv la pacienții tineri. Asemenea complicații au venit spre toate ariile de patologie și, pe lângă afectarea pulmonară, devenită deja clasică și către care ne îndreptăm controlul la o lună de zile după vindecare, apare afectarea la nivel cardiac, la nivelul sistemului nervos central, la nivelul sistemului osteo-articular, la pancreas și la rinichi. Dacă trasăm o linie, ca și numitor comun, oricare dintre aparatele și sistemele organismului pot fi afectate de coronavirus, ca și complicații sau sechele care rămân”.

De ce avem nevoie de evaluarea post-Coronavirus

De foarte multe ori suntem tentați să credem că dacă un anumit tip de infecție a dispărut, atunci suntem, practic, „sănătoși”. Se pare, totuși, că lucrurile sunt mai dificile decât ne apar la prima vedere.

„Suntem obligați să dăm o importanță deosebită îngrijirii post-COVID, pentru că toți pacienții trebuie să beneficieze de o evaluare, chiar dacă au avut forme mai ușoare de boală. Ulterior, cei care au simptome post-COVID trebuie investigați atât din punctul de vedere al analizelor de laborator, cât și din punct de vedere imagistic, din mai multe zone ale organismului, astfel încât să luăm decizia unei strategii de recuperare la timp. Așa cum se întâmplă chiar și cu o mașină, dacă nu o ducem din timp la service, defecțiunea respectivă se va agrava!”, a explicat persoana intervievată.

Carmen Dorobăț are o putere mare de convingere, însă jurnalistul capătă, uneori, rolul lui „Toma necredinciosul”. Nu pentru că nu ar „crede”, ci pentru că este dator să iscodească…

Întrebând-o pe doamna doctor de ce avem, totuși, cu toții, nevoie de asemenea evaluări, chiar și în situația în care organismul nu ne trage semnalul de alarmă, am aflat că „persoanele care au fost infectate cu noul Coronavirus trebuie să știe că au nevoie de un astfel de control, care nu durează mult. Dacă mă gândesc, bucuroasă, la ceea ce se dezvoltă în țară, și anume la compartimentele de evaluare post-COVID, pot spune că am făcut pași importanți”.

„Chiar eu am cunoștințe care s-au adresat acestor compartimente private. Am și vizitat o serie de astfel de compartimente în București și pe Valea Prahovei. Am văzut ceva interesant și la nivelul Paralelei 45 și, după ce am privit cum se desfășoară activitatea, am plecat cu o impresie bună. Ca urmare, trebuie să oferim o atenție deosebită nu numai acestui moment, în care avem o perspectivă incurajatoare în ceea ce privește vaccinarea, dar, în același timp, trebuie să nu uităm că această infecție, mai mult sau mai puțin zgomotoasă în faza acută, poate lăsa urme. Pacienții trebuie să fie foarte atenți la aceste urme, pentru a fi reparate la timp”, a continuat medicul Carmen Dorobăț.

Ne pregătim pentru a treia doză de vaccinare

Se pare că anumiți oameni de știință au găsit antidotul pentru această maladie. Totuși, se discută despre apariția unui rapel anual, pentru menținerea imunității față de virusul SARS-COV-2. Din acest motiv, am dorit să aflăm și opinia autorizată a specialistului.

„Există astfel de studii în curs, și sublinez acest lucru, pentru că nu sunt, deocamdată, concluzii pertinente, fondate pe studii semnificative din punct de vedere statistic. Însă, este cunoscut faptul că se pregătește o a treia doză de vaccinare, care va trebui amplasată într-un anumit interval a ceea ce înseamnă valoare de anticorpi prestanți și, de asemenea, va trebui să aibă o anumită arie de acoperire din punctul de vedere al structurii unei eventuale tulpini circulante, la momentul respectiv”, a explicat partenera noastră de dialog.

Cu siguranță, toate aceste teorii se bazează pe cercetări și mai ales pe concluzii care nu mai lasă locul interpretărilor. „Mașinăria industrială” anti-COVID-19 nu are timp de pierdut…

Carmen Dorobăț a încheiat, tocmai în acest sens: „Categoric, încă se fac studii virusologice, epidemiologice de către producători. Am observat că specialiștii de la firma Pfizer sunt preocupați în mod deosebit de acest capitol, pentru că pregătesc o astfel de „a treia doză”. Vom vedea când se va întâmpla, în ce condiții, și căror persoane va fi adresată, adică dacă va fi general valabilă, așa cum se întâmplă acum, ori va fi dedicată numai unui anumit eșantion de persoane”.

 

ADVERTISEMENT