News

Medicul Cătălin Denciu, negativ la COVID-19 în Belgia. Ludovic Orban îl contrazice pe Nelu Tătaru. Update

17.11.2020 | 16:05
Medicul Catalin Denciu negativ la COVID19 in Belgia Ludovic Orban il contrazice pe Nelu Tataru Update
ADVERTISEMENT

Medicul erou de la Piatra Neamț Cătălin Denciu, cel care a fost transportat cu arsuri grave în Belgia, a fost confirmat cu COVID-19 înainte de decolarea din țară.

UPDATE, 17 noiembrie, ora 16:07 / La nicio zi de la declarația lui Nelu Tătaru care anunța că medicul Cătălin Denciu a fost testat pozitiv cu COVID-19 la Spitalul Floreasca, premierul Ludovic Orban a ieșit public cu o declarație care o contrazice pe cea a ministrului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Șeful executivului a spus, marți, că testul COVID făcut în Belgia medicului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la spitalul județean Piatra Neamț, a ieșit negativ. Orban spune că e ”posibil să fi fost un test antigen” în România.

”Din ceea ce știm noi, testul de tip Real time PCR care i-a fost făcut la spitalul militar din Belgia este negativ. Probabil la Floreasca nu a fost test Real time PCR pentru că nu au avut timp de procesare, posibil să fi fost un test antigen.

ADVERTISEMENT

De altfel, domnul doctor Denciu a contractat virusul și s-a vindecat și, ca atare, are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică, dar din informațiile care le avem de la spital, testul de tip Real time PCR este negativ. Domnul doctor Denciu a fost infectat cu covid 19 și s-a vindecat,.. nu știu să vă spun exact perioada, aprilie – mai, dar a trecut prin boală și s-a vindecat”, a spus Orban în fața presei.


Știrea inițială, 16 noiembrie, ora 23:03 / Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cel care a dezvăluit că doctorul a primit testul pozitiv la Spitalul Floreasca, cu o seară  înainte de ziua plecării la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

În cazul de față vorbim de o reinfectare, dat fiind faptul că medicul Denciu s-a confruntat cu noul coronavirus și în prima perioadă a pandemiei, din luna aprilie.

Medicul Cătălin Denciu, infectat cu COVID-19 înainte de plecarea în Belgia

Cătălin Denciu, doctorul care, cu prețul sănătății a încercat să își salveze pacienții intubați la ATI, infectați cu COVID-19, la incendiul de sâmbătă seara, a fost confirmat la rândul său pozitiv la coronavirus, în urma testului care i-a fost prelevat înainte de plecarea în Belgia, a anunțat ministrul Sănătății Nelu Tătaru, luni seară, într-un interviu pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

”La Floreasca s-au făcut evaluările și un test Real Time PCR pozitiv. El suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut și un IgG de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri.

Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecție cu SARS-CoV-2, să o avem și ca răspuns zilele următoare”, a dezvăluit ministrul pentru postul de știri citat.

Nelu Tătaru a mai declarat, luni seara, că medicul Denciu a fost ars pe 75% din suprafața corpului. De asemenea, ministrul a anunțat că medicul a intrat pe dializă în Belgia, după ce a fost reconfirmat cu COVID-19 în urma producerii incendiului.

Cătălin Denciu a donat plasmă de două ori

Gestul eroic al medicului din Piatra Neamț de sâmbătă seara, atunci când s-a aruncat în foc pentru a încerca să-și salveze pacienții cu COVID-19 internați la secția ATI a Spitalului Județean nu este unul singular.

Acesta a fost infectat cu noul coronavirus în luna aprilie, iar ulterior și-a ajutat semenii infectați, donând de două ori plasmă.

”Soțul meu a fost infectat în aprilie, a fost spitalizat două săptămâni, a donat plasmă de două ori, prima dată în iulie și încă o dată în septembrie, ca să înțelegeți prin câte a trecut. A fost internat tot aici, la Piatra Neamț”, a spus Alina Denciu pentru ProTv.

ADVERTISEMENT
Tags: