News

Medicul Dan Tesloianu a supervizat cumpărarea de stimulatoare cardiace noi în valoare de 3,5 milioane euro. E acuzat că folosea dispozitive extrase din cadavre

Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași a cumpărat un lot numeros de stimulatoare cardiace la începutul anului 2022, cardiologul Dan Tesloianu fiind cel care a decis achiziția.
20.02.2023 | 13:08
Medicul Dan Tesloianu a supervizat cumpararea de stimulatoare cardiace noi in valoare de 35 milioane euro E acuzat ca folosea dispozitive extrase din cadavre
Dan Tesloianu s-a ocupat de achiziția de stimulatoare cardiace pentru Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, captură youtube, Facebook Clinica Regina Maria
ADVERTISEMENT

Medicul Dan Tesloianu, de la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași, a fost arestat preventiv sâmbătă, pentru 30 de zile, în dosarul stimulatoarelor cardiace, iar măsura luată de Tribunalul București a fost contestată de cardiolog. Tesloianu este acuzat de procurori că  a reutilizat dispozitivele medicale intracardiace reciclate de la persoane decedate, într-un dosar în care mai sunt urmăriți penal alți cinci medici.

Achiziția stimulatoarelor cardiace s-a făcut cu aprobarea Ministerului Sănătății

Procurorii Parchetului General au transmis într-un comunicat că Dan Tesloianu a creat, încă din 2017, o rețea formată din medici care îi furnizau stimulatoare cardiace „extrase din cadavre”, după cum se arată în document. Ulterior, Tesloianu le implanta contra cost pacienților, prețul unui astfel de dispozitiv fiind între 2.000 și 3.000 de euro. De asemenea, procurorii mai susțin că Tesloianu fabrica diagnostice false pentru a-i forța pe pacienți să se supună procedurilor medicale recomandate de el.

ADVERTISEMENT

Dan Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită. Totul a pornit de la o plângere făcută de conducerea Spitalului “Sfântul Spiridon” către Ministerul Sănătății, din iulie 2022, în care se reclamau decontări fictive, stocuri care nu corespundeau cu realitatea și folosirea unor „dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații”.

În momentul în care a făcut plângerea, Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași avea pe stoc stimulatoare cardiace, deoarece, cu doar șase luni înainte, pe 14 ianuarie 2022, a efectuat o achiziție numită „Stimulatoare cardiace și defibrilatoare interne”, conform platformei achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK. Valoarea contractului ce are o durată de doi ani a fost de 41.914.320 lei.

ADVERTISEMENT

„Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași este o unitate ce derulează subprogramele de stimulatoare cardiace implantabile și defibrilatoare automate implantabile în baza Ordinului nr 943/ 14. 09. 2017 al Președintelui CNAS – pentru achiziționarea de stimulatoare cardiace unicamerale și bicamerale de tip A, B, C își de defibrilatoare automate implantabile unicamerale, bicamerale si tricamerale tip B, kituri introducatoare peel-away 7-9F.  În vederea derulării prezentei proceduri s-a obținut aprobarea Ministerului Sănătății nr. 6828/27.06.2018 privind derularea propriei proceduri de achiziție, pana la finalizarea licitației centralizate derulate de către Ministerul Sănătății”, se scrie în caietul de sarcini.

Spitalul din Iași a cumpărat șase tipuri de stimulatoare cardiace

Documentul a fost întocmit chiar de Dan Tesloianu, în calitatea sa de coordonator al Programului național de sănătate boli cardiovasculare. Tesloianu a menționat că demersul de achiziție a  cardiostimulatoarelor și defibrilatoarelor este justificat, printre altele, că “la momentul actual nu mai este asigurată achiziția tuturor tipurilor de stimulatoare cardiace și de defibrilatoare automate implantabile conform indicațiilor din subprogramele specifice”.

ADVERTISEMENT

Achiziția este formată din 26 de loturi, care includ diverse tipuri de defibrilatoare cardiace tricamerale și bicamerale, kituri introductoare pentru sonda de sinus coronar, sisteme de monitorizare pe termen lung a ritmului cardiac, sonde de defibrilare internă, sonde de stimulare endocavitară și sonde de stimulare temporară. Șase loturi ale achiziției sunt formate din stimulatoare cardiace unicamerale și bicamerale.

Astfel, lotul 1 este alcătuit din „stimulatoare cardiace unicamerale tip A” și, conform documentelor, acordul cadru prevede achiziționarea a 1.440 de bucăți pentru 4.240.800 lei, ceea ce înseamnă că un astfel de stimulator a  costat 2.945 lei, adică aproximativ 600 de euro. Lotul 2, format din 840 bucăți de „stimulatoare cardiace unicamerale tip B” a costat 2.604.000 lei, adică o bucată a costat 3.100 lei (aproximativ 625 euro).

ADVERTISEMENT

Spitalul unde activa Dan Tesloianu a comandat 4.800 stimulatoare cardiace

Lotul 3, format din 240 de „stimulatoare cardiace unicamerale tip C” a costat 1.303.200 lei, adică un astfel de dispozitiv a fost achiziționat cu 5.430 lei (aproximativ 1.100 de euro). Lotul 4 conține 1.200 de „stimulatoare cardiace bicamerale tip A” pentru care s-au plătit 4.560.000 lei, adică un dispozitiv medical a costat 3.800 lei (aproximativ 770 euro). Lotul 5 conține 840 de stimulatoare cardiace bicamerale tip B” și a costat 3.192.000 lei, adică prețul unei bucăți a fost tot de 3.800 lei.

În fine, al șaselea lot conține 240 de „stimulatoare cardiace bicamerale tip C” pentru care s-au plătit 1.584.000 lei, adică o bucată a costat 6.600 lei (aproximativ 1.300 euro). Astfel, reiese că Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași a achiziționat 4.800 de stimulatoare cardiace în ianuarie 2022 cu 17.484.000 lei, adică aproximativ 3,5 milioane de euro. Prețurile acestora variază între 600 și 1.300 de euro, în timp ce cardiologul Dan Tesloianu își „trata” pacienții cu stimulatoare extrase din cadavre pentru 2.000-3.000 de euro.

Conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, consultate de FANATIK, valoarea totală a contractului derulat de Spitalul “Sfântul Spiridon” a ajuns la o valoare totală de 48.036.720 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 6.122.400 lei față de prețul inițial al achiziției. În noiembrie 2020, spitalul din Iași mai parafase o achiziție de stimulatoare cardiace și defibrilatoare interne, valoarea totală a contractului fiind de 9.733.440 lei.

ADVERTISEMENT