News

Medicul erou de la ATI Neamț, transferat la Bruxelles. Aeronava a decolat la 7.30

15.11.2020 | 08:40
Medicul erou de la ATI Neamt transferat la Bruxelles Aeronava a decolat la 730
ADVERTISEMENT

Un incendiu devastator a avut loc sâmbătă seara la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Zece pacienți au murit și un cadru medical a suferit arsuri grave după ce a încercat să salveze victimele.

UPDATE 15 noiembrie, ora 08:35 Aeronava militară care îl transportă pe medicul ars în incendiul de la spitalul din Piatra Neaț a decolat în această dimineață, în jurul orei 7.30, de la Baza 90 din Otopeni, cu destinația Bruxelles. Zborul durează circa trei ore, relatează Newsweek.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, aparatul de zbor, care va ateriza la o bază militară din Belgia, are la bord o echipă medicală care îl va supraveghea în permanență pe medicul Ioan Cătălin Danciu.


Ioan Cătălin Denciu, de 48 de ani, este medicul de gardă din cadrul spitalului ce a suferit arsuri de gradul II, III și IV din cauza flăcărilor. Acesta încerca să scoată pacienții din incendiu, însă costumul de protecție a fost cuprins de flăcări, şi va fi transferat în Belgia, din cauza arsurilor, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

UPDATE Ora 01:00 Un avion C-27J Spartan (2703) al Forţelor Aeriene Române a decolat în jurul orei 23:05 de la București Otopeni spre Iași, pentru a prelua medicul și alte persoane cu arsuri grave de la Piatra Neamț. Pentru moment avionul Forțelor Aeriene Române nu are plan de zbor mai departe de la Iași însă acesta ar putea reveni la București sau spre o destinație externă în cazul în care se decide ca persoanele care se află în stare gravă să fie transportate spre o clinică din străinătate. Avionul a aterizat la Iași la 23:50 şi va decola inapoi spre Bucureşti la ora 01:00.

De asemenea, un avion TAROM este pregătit pentru a efectua un zbor de urgență în cazul în care va fi necesar transferul medicului care suferă de arsuri grave la o clinică din străinătate.

ADVERTISEMENT

Comunicatul oficial: “Misiune umanitară a Forţelor Aeriene Române. O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15.”


Spitalul Judeţean Neamţ a remis un comunicat despre situaţia de la ATI Neamţ: “In urma celor mai recente informatii, va comunicam ca zece pacienti internati in sectia ATI afectata de incendiu au decedat. Alti doi pacienti intubati la ATI, in timpul incendiului, si care se aflau, ulterior, in UPU pentru transferul la Iasi au decedat. Medicul de pe sectie care a intervenit pentru salvarea vietii pacientilor are arsuri pe 40% din suprafata corpului si primeste ingrijri, starea acestuia fiind stabila la acest moment, insa va fi transferat in sectiile speciale din tara. Alte trei cadre medicale – un medic si doua asistente – care au suferit rani in urma interventiei de a salva pacientii din sectia ATI primesc ingrijiri”.

ADVERTISEMENT

Până acum, 10 persoane au decedat în urma incendiului și 7 sunt în stare critică. Inițial, 7 persoane și-au pierdut viața, însă alți trei pacienți din salonul în care a izbucnit incendiul au decedat.

Medicul de gardă de la ATI Neamț are arsuri grave, după ce a intrat să scoată pacienții din incendiu

Medicul care era de gardă în momentul declanșării flăcărilor este transportat la Spitalul Județean din Iași și are arsuri pe aproape tot corpul. Nu este singurul cadru medical rănit în incendiu, un alt medic având arsuri pe mâini. De asemenea, o asistentă a fost rănită, iar starea acesteia este stabilă.

Incendiul a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 19, iar la secția de Terapie Intensivă erau internate 16 persoane. Ceilalți pacienți bolnavi de COVID-19 urmează să fie transportați la Spitalul Județean din Iași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că opt dintre pacienții care și-au pierdut viața se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul, iar alți doi erau în salonul alăturat.

Medicul care era de gardă la momentul respectiv prezintă și arsuri de gradul IV, după cum a menționat ministrul Sănătății. Din primele informații, incendiul ar fi pornit de la un scurt-circuit care ar fi cauzat explozia instalației de oxigen.

“Sunt 10 decedaţi, 8 din salonul unde a izbuncnit incediul şi 2 din salonul alăturat. Medicul ATI care a fost rănit în incendiu are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului iar circa 25% din arsuri sunt de gradul 4, localizate la nivelul membrelor. Din primele informaţii, incendiul a pornit de la un scurt-circuit.”, a declarat Nelu Tătaru pentru Antena 3.

Potrivit Digi24, directorul ANMCS Marius Filip a declarat că existau mai multe nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț din punctul de vedere al siguranței la incendii.

ADVERTISEMENT
Tags: