News

Medicul Emilian Popovici, avertisment îngrijorător: ”Mor oameni ca la Revoluție și la cutremurul din 1977”

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, trage un semnal de alarmă cu privire la numărul deceselor din cauza Covid, din țară.
19.10.2021 | 14:11
Medicul Emilian Popovici avertisment ingrijorator Mor oameni ca la Revolutie si la cutremurul din 1977
ADVERTISEMENT

”Mor oameni, într-o săptămână, ca la Revoluție și la cutremurul din 1977”, spune epidemiologul Emilian Popovici despre evoluția coronavirusului la nivel național. Potrivit lui, o cauză a unei astfel de situații sunt regulile insuficiente anti-Covid în vigoare.

Emilian Popovici a făcut referire și la faptul că nu s-a respectat recomandarea INSP de plasare în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov, în contextul în care au cele mai mari rate de infectare din România.

ADVERTISEMENT

Emilian Popovici, despre actuala guvernare: ”Interesul pentru sănătate trebuie să revină în prim plan”

Totodată, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a punctat faptul că actuala guvernare, chiar dacă este una interimară, ar trebuie să se implice mai mult în stoparea pandemiei.

”Cu același popor, în aceeași țară, în prima parte a pandemiei, când s-au respectat indicațiile autorităților sanitare, România e evoluat bine, nu a fost remarcată ca exemplu negativ ca acum.

ADVERTISEMENT

Când INSP face o recomandare și nu e respectată, nu se poate întâmpla decât ca lucrurile să evolueze negativ. Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situației.

Mor oameni, într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977. La un moment se va face o decontare”, a spus Emilian Popovici la Digi  24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Emilian Popovici a avertizat că valul epidemiologic nu a ajuns la un platou, așa cum se preconiza, dimpotrivă infectările, decesele și internările de coronavirus sunt în creștere.

”Aceste cazuri la ATI cresc constant, asta arată că suntem cu epidemia în creștere, nicidecum nu am ajuns la platou.

ADVERTISEMENT

Se va ajunge la platou, dar încă nu suntem acolo (…) De trei luni, stăm la un număr clasic de reproducere de peste 1,1. La acest număr nu e voie să stai mai mult de două săptămâni”,  a mai subliniat epidemiologul.

Bilanț record de decese și infectări în România, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, marți, un bilanț negru al pandemiei. Avem în ultimele 24 de ore: 18.863 de noi îmbolnăviri, 574 decese și 1805 internări la ATI.

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 18.863 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare (…) În intervalul 18.10.2021 (10:00) – 19.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 574 decese  (…)

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.730. Dintre acestea, 1.805 sunt internate la ATI.Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 36 la ATI”, este menționat în comunicatul de presă al GCS de marți, 19 octombrie 2021.

ADVERTISEMENT