News

Medicul erou Cătălin Denciu se judecă pentru bani cu spitalul din Piatra Neamț! ”Plata nu a putut fi efectuată din cauza lipsei fondurilor!”

Într-un proces deschis în decembrie 2020, 69 de medici de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, printre care și eroul Cătălin Denciu, au dat în judecată instituția, solicitând drepturi bănești restante.
25.08.2021 | 13:43
Medicul erou Cătălin Denciu are proces, alături de restul colegilor de la secția ATI, cu spitalul din Piatra Neamț
ADVERTISEMENT

Pe 14 noiembrie 2020, un incendiu devastator a mistuit secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț, zece pacienți murind în tragedie. Aflat în acea noapte de gardă la secția ATI, medicul Cătălin Denciu a scos mai mulți oameni din flăcări, punându-și viața în pericol.

Considerat pe bună dreptate erou, medicul de 48 de ani, grav rănit după intervenție, a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia. După mai multe luni petrecute la Spitalul Militar din Bruxelles, Denciu a fost transferat recent la Spitalul Saint Luc, pentru recuperare.

ADVERTISEMENT

Cătălin Denciu nu mai beneficiază de concediu medical

Din păcate, din cauza unui vid legislativ, Cătălin Denciu nu își mai poate continua concediul medical. Astfel, legislaţia în vigoare nu prevede ca gestul eroic al medicului, de a sări în foc pentru a-şi salva pacienţii bolnavi, să fie considerat obligatoriu pentru acordarea concediului medical de-a lungul recuperării.

“Istoria dureroasă a acestui om constă în neclarităţile legislative cu care avem de-a face. În primul rând, istoria medicală arată că acest om pentru noi este un model. Este o emblemă vie, un om care are familie, are copii şi care, mai presus de tot, şi-a iubit semenii. Datori suntem ca toată viaţa lui să avem grijă de el, de copiii lui, de familia lui”, a declarat zilele trecute doctorul Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit atunci că secția ATI a spitalului din Piatra Neamț avea probleme majore privind legalitatea funcționării: nu existau avize de la DSP, ventilația și hidranții nu funcționau, rețeaua electrică era la pământ, iar electricienii nu aveau avizele în regulă.

Medicul erou și colegii lui de la secția ATI au dat în judecată spitalul din Piatra Neamț

Considerat Eroului Anului în Belgia pe anul 2020, Cătălin Denciu a fost premiat și de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ”Medicul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. El se afla în tură în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienţi cu COVID-19, când un incendiu a izbucnit în spital. Zece pacienţi au murit în incendiu. Încercând să salveze pacienţii, doctorul Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40% din corp”, a declarat directorul organizației.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că medicul Cătălin Denciu, împreună cu restul colegilor de la Secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, a deschis o acțiune în justiție împotriva spitalului la care lucrează, invocând restanțe bănești. Procesul a demarat în decembrie anul trecut, la Tribunalul Neamț, iar următorul termen a fost fixat pentru luna septembrie a acestui an.

Ce spune managerul spitalului: ”Reclamanții solicită obligarea unității sanitare la plata sumei de 2500 lei”

Într-un răspuns la solicitarea FANATIK, managerul spitalului din Piatra Neamț, Alexandru Filimon, a explicat care sunt doleanțele medicilor, ce restanțe salariale își asumă spitalul și ce a achitat până acum, conform legii. 

ADVERTISEMENT

”Urmare a solicitării dumneavoastră de a vă comunica obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Neamț, Secția I Civil și de Contencios Administrativ, aduc la cunoștință că cei 69 de reclamanți din dosarul sus menționat (salariați ai Secției ATI) solicită obligarea unității sanitare la plata sumei de 2500 lei, reprezentând stimulent de risc aferent lunii martie 2020, și la plata sporului de 30% din salariu de bază, cuvenit conform art. 7 din Legea nr. 5612020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale împotriva Covid-19.

Deși unitatea sanitară a achitat reclamanților cele două stimulente de risc aferente stării de urgență (16.03.2020-14.05.2020), aceștia consideră că stimulentul de risc trebuia acordat pe trei luni: martie 2020, aprilie 2020 și mai 2020. Plata sporului de până la 30% pentru condiții de pericol deosebit, prevăzut de art. 7 din Legea nr. 56/2020, nu a putut fi efectuată de către spital din cauza lipsei fondurilor.

Potrivit art. 8 din ordinul nr. 1070/94/2087/2020, sporul prevăzut în prezentul ordin se acordă până la data de 14 august 2020 inclusiv, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în răspunsul managerului spitalului din Piatra Neamț la solicitarea FANATIK.

 

ADVERTISEMENT