Gheorghe Burnei, fost șef al secției de Ortopedie de la Spitalul Marie Curie, acuzat în 2016 că făcea experimente pe copii, a pierdut apelul cu David Ioan N., un fost pacient care l-a acuzat de malpraxis. Inițial, acesta solicitase daune morale în valoare de 1.000.000 de euro.
Tribunalul București a stabilit că medicul Gheorghe Burnei trebuie să-i plătească despăgubiri morale în valoare de 100.000 de euro fostului său pacient. Instanța a întors decizia pe fond a Judecătoriei Sectorului 2, care stabilise, în iunie 2023, că faptele medicului s-au prescris. Aceeași instanță mai hotărâse ca David Ioan N. să achite cheltuieli de judecată în valoare de 6.000 de lei către Spitalul Marie Curie și către societatea de asigurări Asirom.
Interesant este că Burnei trebuie acum să acopere ”exclusiv” suma stabilită de judecătorii Tribunalului București, deși în cauză au mai fost citați: Ministerul Sănătății, Primăria Capitalei, DSP București, Spitalul Marie Curie, iar societățile Asirom și Assista Asimed fuseseră chemate în garanție.
În cazul Amira, de la care au început dezvăluirile despre Gheorghe Burnei, instanța a stabilit ca medicul să plătească, în solidar cu spitalul, daune morale în valoare de 125.000 de euro.
David Ioan N. a ajuns pe mâinile profesorului Burnei în jurul vârstei de 9 ani, după ce părinții băiatului au văzut un reportaj de televiziune despre ”minunile” pe care acesta le reușise în cazurile altor pacienți. Băiatul avea probleme încă de la vârsta de 5 luni, când i s-a descoperit o malformație congenitală a coloanei vertebrale cu două hemivertebre în plus față de normal. Din această cauză, coloana lui se curba și avea tendința să se încline spre dreapta, indiferent cum era așezat.
În ciuda faptului că a purtat corsete timp de patru ani, curbura coloanei avansase la 80 de grade, așa că medicii au decis să-l opereze, costurile intervenției fiind de aproximativ 15.000 de euro.
Medicul Gheorghe Burnei le-a spus că băiatul ar putea fi recuperat dacă va fi operat din nou, de data aceasta prin montarea unui sistem Veptr, adică o tijă extensibilă care i-ar permite să crească în înălțime și să-i corecteze, în același timp, postura. Doar că spitalul nu avea bani, iar dispozitivul costa aproximativ 40.000 de euro. În următorul an, părinții băiatului au făcut demersuri pe lângă Ministerul Sănătății și conducerea spitalului pentru a li se deconta dispozitivul, însă fără rezultat.
Până la urmă, aceștia au făcut rost de sumă, iar băiatul a fost operat. ”După intervenție au fost asigurați că totul a decurs bine”, se arată în dosar, însă nu a fost așa.
”Timp de aproximativ patru ani au urmat alte cinci operaţii de distractare a dispozitivului. După a patra intervenţie i-au spus domnului doctor că nu se vede nicio îmbunătăţire a posturii corpului.
În ultimul timp se observa o creştere a inclinaţiei coloanei şi o rotire accentuată între segmentele Th5-Th12. Atunci şi-au dat seama că nu sunt rezultate şi au privit radiografiile, vertebrele erau practic sudate între ele. I-au spus domnului doctor că acea coloană nu poate fi îndreptată de niciun dispozitiv şi a admis că au dreptate”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
Ulterior, părinții pacientului au aflat că Veptr era un dispozitiv medical recomandat pentru scolioze idiopatice la copiii de până la 4 ani. După ce au aflat de la televizor că medicul Burnei mai avea și alte plângeri de la pacienți, au decis să meargă la DNA și să facă un denunț împotriva acestuia. În 2022, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au ajuns la concluzia că fapta cercetată nu reprezintă o infracțiune sau nu întrunește elementele unei infracțiuni.
În cele din urmă, David a ajuns la clinică din străinătate, unde a fost din nou operat și i s-a implantat un sistem de tije duble, după ce i s-au făcut incizii cu laser pentru îndreptarea coloanei. Astfel s-a reușit o reducere a unghiului de înclinație la 62 de grade și stabilizarea acesteia. În paralel, o serie de specialiști au emis un raport medico-legal din care rezultă că soluția medicului Burnei a fost greșită.
”A fost un malpraxis total, diagnosticul a fost pus cu superficialitate, copilului i s-a îngrădit dreptul la un tratament corect în străinătate. A fost un lanţ de incompetenţă medicală ignorată a conducerii spitalului, a Ministerului Sănătăţii, care nu şi-au pus întrebări de ce aceşti copii sunt operaţi de multe ori”, a mai arătat reclamantul.
Decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la publicarea motivării. FANATIK a solicitat un punct de vedere medicului Gheorghe Burnei, însă acesta nu a răspuns întrebărilor noastre până la momentul publicării prezentului articol.