News

Medicul Naum Ciomu a murit înainte să-și rezolve problemele în justiție. Chirurgul a trebuit să returneze o sumă uriașă de bani

Chirurgul Naum Ciomu a ajuns în atenția publicului în 2004, când în cadrul unei operații a secționat din greșeală penisul unui pacient. Decedat luni, 18 aprilie, medicul a lăsat în urmă probleme nerezolvate în justiție.
18.04.2022 | 17:47
Medicul Naum Ciomu a murit inainte sasi rezolve problemele in justitie Chirurgul a trebuit sa returneze o suma uriasa de bani
Medicul Naum Ciomu a devenit cunoscut după ce a secționat din greșeală penisul unui pacient
ADVERTISEMENT

Luni, 19 aprilie, clinica la care lucra medicul chirurg Naum Ciomu a anunțat că reputatul profesor s-a stins din viață. Naum Ciomu a devenit cu adevărat cunoscut în vara lui 2004, când în cadrul unei intervenții de rutină a secționat din greșeală penisul unui pacient. Chirurgul a lăsat în urma lui câteva probleme nerezolvate în justiție.

În 2004, chirurgul Naum Ciomu a secționat din greșeală penisul unui pacient de 34 de ani

”Începem săptămâna cu o veste tristă domnul Doctor Ciomu Naum Niculae a plecat în lumea cea fără de dor. Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost un luptător, un spirit tânăr, un medic cu o experiență și memorie monumentala, un coleg minunat pe care nu-l vom uita.

ADVERTISEMENT

A fost o onoare pentru noi să ne fie coleg și mentor. Condoleanțe familiei și celor apropiați!” a fost anunțul clinicii din Prelungirea Ghencea unde activase în ultimii ani medicul Naum Ciomu.

Pe 31 iulie 2004, intrat într-o operație de extirpare a unui testicul, un bărbat de 34 de ani a fost victima neglijenței chirurgului Naum Ciomu, care i-a secționat din greșeală penisul. Specialist urolog de mare valoare, Ciomu a efectuat intervenția eronată la spitalul Theodor Burgele din București.

ADVERTISEMENT

Imediat după incident, lui Ciomu i-a fost retras dreptul de liberă practică, în apărarea lui chirurgul susținând că a suferit un atac cerebral. În contrast cu declarațiile medicului, după un control făcut de experții de la Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici”, s-a ajuns la concluzia că acesta avea discernământ în momentul respectiv.

Explicațiile lui Naum Ciomu: ”Am făcut mişcări aberante, ilogice”

”Am făcut mişcări aberante, ilogice, iar cel cu care am intrat în operaţie era un papagal, un rezident care nici nu citise operaţia. Mi-am revenit repede şi tot eu m-am ocupat de pacient, deşi acolo eram doi bolnavi”, a mărturisit medicul în fața presei, încercând să se disculpe.

ADVERTISEMENT

La capătul unui proces complicat, în care autoritățile au trebuit să acopere despăgubirile solicitate de victima lui Ciomu, bărbatul cu penisul secționat a primit suma de 500.000 euro drept daune. Din banii primiți, Ion J. și-a achiziționat o casă lângă București, dar și-a achitat și o serie de tratamente medicale costisitoare.

Tată a doi băieți, Andrei și Filip (luptător MMA), Naum Ciomu devenise în premieră bunic în 2016. O vreme, Naum Ciomu a continuat să predea în cadrul Facultății de Medicină din București, fiind nevoit după incident să opereze doar în clinici private.

ADVERTISEMENT

Ce procese avea pe rol celebrul medic chirurg Naum Ciomu

Într-un proces demarat în 2017, Naum Ciomu a obținut inițial, alături de două rude, despăgubiri din partea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) în valoare de 725.000 lei. În 2019, însă, Judecătoria Sectorului 2 București a întors decizia și i-a obligat pe Ciomu și cele două rude ale lui să returneze ANRP suma de 725.000 lei, plus actualizarea la indicele de inflație.

ADVERTISEMENT

Evident, medicul Naum Ciomu și familia lui au făcut recurs, iar în noiembrie 2019 instanța a decis ca procesul să fie rejudecat. Numai că, în martie 2021, tot Judecătoria Sectorului 2 București a decis suspendarea cauzei, informează FANATIK.

Într-un alt proces, care are termen pe 23 iunie 2022 și care avea ca obiect anularea unei amenzi rutiere, medicul Naum Ciomu apărea ca ”intervenient în numele unei alte persoane”. ”Intimat” în dosarul deschis la Tribunalul Ilfov este IPJ Ilfov – Formațiunea Rutieră.