News

Medicul Radu Țincu vorbește despre sursele de poluare din orașe. Cât de periculoase sunt noxele și plasticul pentru sănătate

Medicul primar de Terapie Intensivă-Toxicologie Radu Țincu a explicat miercuri, la Digi24, sursele de poluare la care suntem zilnic expuși și cât sunt de periculoase praful, noxele și plasticul pentru sănătate.
09.06.2021 | 22:06
Medicul Radu Tincu vorbeste despre sursele de poluare din orase Cat de periculoase sunt noxele si plasticul pentru sanatate
ADVERTISEMENT

România este a treia cea mai poluată țară din Uniunea Europeană la nivelul zonelor urbane, doar polonezii și bulgarii înregistrând valori mai ridicate ale poluării.

Șeful Gărzii de Mediu a declarat în urmă cu câteva zile că poluarea face mai multe victime în România decât pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Medicul Radu Țincu explică ce efecte au plasticul, praful și noxele asupra sănătății noastre

“E important să știm dacă un anumit moment al zilei este potrivit pentru a face sport și dacă zona în care vrem să facem asta este sau nu poluată.

Dacă facem efort fizic preluăm o capacitate mai mare de particule toxice și avem volume mai mari de aer pe care îl inspirăm. Aerisirea locuințelor se face între anumite ore, oamenii își verifică aplicațiile în țările civilizate pentru a vedea când să aerisească.

ADVERTISEMENT

Praful din București reprezintă unul dintre principalele noxe pe care le respirăm pentru că în București și România nu se igienizează străzile cu apă și detergent.

În toate țările civilizate există un program de igienizare clar asumat de curățăre a trotuarelor și străzilor. Aceste particule rămân împregnate, măturatul doar le mută de pe o parte pe alta, este nevoie să existe o modalitate prin care acele particule să fie îndepărtate.

ADVERTISEMENT

Principalul cancer asociat poluării este cel bronho-pulmonar, dar aceste particule pot provoca și boli imunologice și cancere la distanță.

Aceste particule funcționează ca un transportor și pot să aibă pesticide, s-au găsit în interiorul particulelor PM 2.5 și PM 10 inclusiv pesticide care ajung în organismele noastre.

ADVERTISEMENT

Micro-plasticul este o moleculă străină care ajunge în tubul digestiv, ne întrebăm de ce a crescut incidența inflamațiilor acestui aparat. Aceste microparticule pot să treacă și să ajungă în circulația sistemică și să provoace patologii.

Nu trebuie să fim matematicieni să știm cât plastic se vinde în România și cât se reciclează. Nicio țară nu a reciclat de plăcere, au fost introduse anumite taxe pe aceste recipiente și oamenii au fost nevoiți să le aducă înapoi. 

Microplasticul ajunge în interiorul circulației sangvine, este un corp străin care produce o reacție imunologică, organismul nostru îl identifică și dezvoltă procese imunologice, acele citokine pe care le știm.

În momentul în care în fiecare zi esți expus la plastic acest lucru va duce la o stare cronică care va da organismul peste cap”, a declarat medicul

ADVERTISEMENT