Life

Medicul Tudor Ciuhodaru, reguli pentru a nu ajunge la spital după masa de Crăciun: ”Beţi cu capul, nu cu stomacul”

Urmează să ne delectăm la masa de Crăciun, în special cu preparate din carnea de porc. Iată recomandările medicul Tudor Ciuhodaru pentru a nu suferi indigestii.
23.12.2022 | 23:58
Medicul Tudor Ciuhodaru reguli pentru a nu ajunge la spital dupa masa de Craciun Beti cu capul nu cu stomacul
Medicul Tudor Ciuhodaru, reguli pentru a nu ajunge la spital după masa de Crăciun. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Sarmale, friptură, slănină și mezeluri, sunt doar câteva dintre preparatele pe care le pun românii pe masa de Crăciun. Însă, după o lungă perioadă de post, trebuie să respectăm câteva reguli simple pentru a nu ajunge pe mâna medicilor.

Medicul Tudor Ciuhodaru, reguli pentru masa de Crăciun

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru avertizează că este indicat să avem grijă la preparatele pe care le servim de sărbători, asta pentru a evita să ajungem pe paturile spitalelor din cauza indigestiilor.

ADVERTISEMENT

Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată.

Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Sfaturile specialistului după un post îndelungat

De asemenea, pentru cei care nu au consumat carne în ultimele săptămâni, postind, specialistul le indică mese cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură.

Potrivit medicul Tudor Ciuhodaru ideal este ca oamenii să aștepte măcar o jumătate de oră între felurile de mâncare.

ADVERTISEMENT

După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură.

Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a mai precizat acesta.

ADVERTISEMENT

”Beţi cu capul, nu cu stomacul”

Și la capitolul băuturi, medicul Tudor Ciuhodaru face recomandări, ba mai mult, ține să sublinieze că alcoolul trebuie consumat în cantități moderate, indiferent de starea de sănătate.

Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului.

Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Necesită prezentarea de urgenţă la spital”

Nu sunt omise nici persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace, și nici bolnavii cronici.

În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital”, mai spunea Ciuhodaru, potrivit Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT