News

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că se fac erori mari în gestionarea epidemiei COVID-19. „Ținem spitalele blocate pentru că nu s-a făcut o evaluare strategică”

07.06.2020 | 19:00
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că se fac erori mari în gestionarea epidemiei COVID-19. „Ținem spitalele blocate pentru că nu s-a făcut o evaluare strategică
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că se fac erori mari în gestionarea epidemiei COVID-19. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgență “Nicolae Oblu” Iași, spune că au fost comise o mulțime de erori în gestionarea epidemiei de coroanvirus, fapt ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru viitor.

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre gestionarea epidemiei de coronavirus

Tudor Ciuhodaru, celebrul medic de la Spitalul Clinic de Urgență “Nicolae Oblu” Iași, a declarat, la Antena 3, că în ultimele luni au fost comise erori mari în gestionare epidemiei de coronavirus și spune că analiza cazurilor noi ar trebui făcută săptămânal, nu zilnic.

ADVERTISEMENT

„Din punctul meu de vedere, este un nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicare măsurilor din această pandemie. În rest, am mai avut creșteri și scăderi de la o zi la alta.

Un singur rezultat zilnic e irelevant. Pentru a vedea clar ce se întâmplă ar trebui analizate datele și, mai ales, corectitudinea lor pe intervale mai mari, să zicem săptămânale”, spune Tudor Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că sunt și alte necunoscute care nu au primit răspuns până în acest moment și atrage atenția asupra faptului că autoritățile nu mai comunică data la care au fost recoltate probele.

Ce probleme a identificat specialistul

„Mai sunt și alte întrebări la care Ministerul Sănătății încă nu ne-a dat răspunsuri. Câte sunt cazuri noi și câte sunt retestări, când au fost recoltate.

De aproape 3 săptămâni nu ni se mai spune când au fost recoltate, ci doar când au fost confirmate aceste cazuri”, a mai spus Ciuhodaru la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Specialistul susține că, în acest caz, situația este cât se poate de clară și este de părere că și în acest moment se produc greșeli în gestionarea bolnavilor COVID-19.

“Lucrurile sunt foarte clare. Sunt mari erori. Strategia pe care o propuneam privind testarea extinsă și izolarea celor asimptomatici e esențială.

Nu e prevăzută în această strategie. Au fost foarte multe erori de abordare strategică. Cele de comunicare sunt la fel de grave. Țineți minte că la început să mai lua câte un sfert de măsură. Se mai închidea câte un punct vamal, în loc să fie închise toate.

ADVERTISEMENT

Carantina se făcea cu jumătăți de măsură, unii intrau, alții ieșeau. Oamenii care au fost în carantină nu au fost testați și au fost lăsați să plece, neștiind dacă sunt purtători sau nu de coronavirus. Acum ținem spitalele blocate pentru că nu s-a făcut o evaluare strategică”, a mai declarat medicul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri