News

Medicul Virgil Musta, anunț după creșterea cazurilor COVID-19: „O realitate ce nu poate fi negată”

15.06.2020 | 07:57
Medicul Virgil Musta anunt dupa cresterea cazurilor COVID19 O realitate ce nu poate fi negata
ADVERTISEMENT

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a transmis un mesaj înaintea noilor relaxări care urmează să intre în vigoare luni, 15 iunie. Șeful de secție a subliniat faptul că oamenii nu mai au răbdare și nu mai respectă măsurile impuse de autorități.

Mai mult decât atât, medicul a mai precizat că lumea nu trebuie să uite așa repede această pandemie, mai ales în condițiile în care numărul persoanelor bolnave și decedate este real. Așadar, Virgil Musta este de părere că această realitate „nu poate fi negată”.

ADVERTISEMENT

„Haideţi să privim şi să tratăm lucrurile şi faptele cât mai echilibrat, aşa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii. 15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate”, a scris renumitul medic infecționist pe pagina „City  Doctors – comunitate pentru sănătate”.

Virgil Musta, mesaj pentru oamenii care au uitat măsurile impuse de COVID-19

„Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenţa virusului alimentează dorinţa unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască şi distanţare în spaţii închise, precum şi spălarea regulată a mâinilor).

ADVERTISEMENT

Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă! 

Faptul că în România evoluţia pandemiei a rămas sub control şi s-a reuşit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania şi alte ţări aveau spitalele total depăşite, secţiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminaţi mureau pe capete pentru că mulţi nu mai aveau loc în spitale.  

Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care şi-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulţi şi sunt reali.  

ADVERTISEMENT

Sigur că majoritatea celor care au făcut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în același timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la ATI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci.  

Pentru că am avut «norocul» unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situaţia acelor ţări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc.  

ADVERTISEMENT

Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat şi de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea.  

Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar «cu cap», pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situaţia pe care am reuşit să o evităm acum 2-3 luni.  

Medicul infecționist din Timișoara, despre creșterea cazurilor de coronavirus

În același mesaj Virgil Musta a ținut să transmită că numărul cazurilor crescute din ultimele zile nu trebuie să speri și să panicheze lumea, ci mai degrabă oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile impuse de autorități.

„Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca şi distanţa în spaţii închise, precum şi spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.  

Se observă o creştere a numărului de cazuri în ultimele zile. Era de aşteptat o anumită creştere. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creştere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale.  

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creşterea exponenţială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu şi pentru că avem mulţi români care au legătură directă cu această ţară greu încercată), dar şi mai recent în Brazilia, India şi alte ţări se va putea întâmpla şi la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure.  

Sunt foarte bucuros că până acum majoritatea românilor au înţeles corect situaţia (chiar dacă au fost şi sunt tot timpul tot felul de teorii ale conspiraţiei) şi am speranţa că înţeleg corect şi acum şi că se vor comporta ca atare pe mai departe.

Timișoara stă bine, iar în ultimele zile nu am avut decât 1-2 cazuri”, a completat medicul infecționist mesajul de pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT