News

Medicul Virgil Musta, despre cum poate fi oprit valul 4: ”Trebuie acționat rapid, altfel va fi prea târziu”

Medicul Virgil Musta a vorbit, pentru FANATIK, despre valul 4 de infectări cu coronavirus, situația începând, deja, să fie dramatică în toată România, numărul celor care se îmbolnăvesc crescând de la o la alta.
17.09.2021 | 16:51
Medicul Virgil Musta despre cum poate fi oprit valul 4 Trebuie actionat rapid altfel va fi prea tarziu
Virgil Musta vorbeste despre combaterea valului 4 al pandemiei Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce, pe 17 septembrie 2021, s-a înregistrat un nou record negativ cu privire la infectările cu coronavirus, medicul Virgil Musta a vorbit, pentru FANATIK, despre soluțiile pentru a opri acest al patrulea val.

Ce trebuie făcut pentru a stopa valul patru

”Am spus, și o voi repeta. Singura soluție este prevenția. Iar prevenția înseamnă aplicarea măsurilor specifice și nespecifice pentru a evita îmbolnăvirea și, cel mai important, pentru a evita transformarea cuiva într-un caz pentru ATI, într-un caz sever care să ducă la deces”, ne-a spus în exclusivitate medicul Virgil Musta, unul dintre cei aflați în prima linie în lupta împotriva pandemiei care pare să pună la pământ, din nou, România.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ne-a explicat medicul, situația este cu atât mai dificilă cu cât varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România.

”Față de varianta Alfa, varianta Delta este cu 60% mai contagioasă. Nu pot să fac predicții epidemiologie, nu sunt de meserie, dar trebuie aplicate, urgent, măsuri de limitare a efectelor pandemiei și al valului 4”, ne-a spus Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Interesant este că cel mai mare număr de cazuri de infectări din România într-o zi a fost de 10.269, pe 17 noiembrie 2020, și la 2 săptămâni, pe 8 decembrie 2020, s-au înregistrat 214 decese, varianta dominantă fiind, pe atunci, Alfa.

Iar dacă varianta Delta este cu 60% mai contagioasă, situația îmbolnăvirilor poate ajunge la un număr uriaș, care să depășească chiar și 16.000 de cazuri zilnice. Iar cum varianta Delta are și o mortalitate mai mare, decesele pot crește și ele semnificativ.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta, avertisment teribil

Virgil Musta a vorbit pentru FANATIK și despre măsurile care ar fi necesare pentru a stopa evoluția valului 4 de infectări cu coronavirus care mătură, acum, România.

”În primul rând, trebuie să ne vaccinăm. În al doilea rând, trebuie respectate anumite reguli elementare: să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască și, normal, să avem grijă la o igienă cât mai amănunțită”, spune Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, recunoaște Virgil Musta, nu doar prevenția personală poate opri valul patru al pandemiei, ci și măsuri energice ale autorităților publice, impuse cât mai rapid.

”Trebuie impuse niște reguli, ca să nu le spunem restricții, în momentul în care depășește un anumit procent de infectări. Iar măsurile trebuie luate rapid, trebuie să ținem minte că primele efecte se văd abia în două sau trei săptămâni. De aceea trebuie acționat cât mai rapid, nu trebuie tergiversată situația”, ne-a mai precizat Virgil Musta.

România, campanie eșuată de vaccinare

Începută în forță, campania de vaccinare din România pare să fie unul dintre marile eșecuri ale autorităților. Mai exact, România este, alături de Bulgaria, pe ultimul loc în Uniunea Europeană, procentual, în ceea ce privește rata de vaccinare, ”lăudându-ne” cu 27% din populație imunizată cu unul dintre serurile aprobate.

Mai mult, în ultima perioadă, s-a constatat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de infectări și de decese, iar pe 17 septembrie 2021 s-au înregistrat 4478 de infectări și 73 de decese, în timp ce au fost administrate puțin peste 11.000 de doze de vaccin.

”Conform unor simulări făcute de experți, mortalitatea variantei Delta în rândul populației care are o rată de vaccinare de sub 30% este de 3,5-3,6%, de 30 de ori mai mare decât cea în rândul populației vaccinate în proporție de peste 70%. Iar România, din păcate, se învârte în jurul a 27% ca populație adultă vaccinată, ceea ce este, din păcate, destul de neplăcut”, ne spunea Virgil Musta.

Mai mult, conform raportărilor oficiale, la terapie intensivă nu prea mai sunt locuri, fiind raportate în jur de 100 de locuri libere pentru cei care dezvoltă cazuri severe de COVID-19. Și, luând în calcul situația generată de apariția variantei Delta, devenită și în România dominantă, lucrurile par să devină, cu adevărat, critice în România.

ADVERTISEMENT