News

Medicul Virgil Musta îi liniștește pe sceptici: „Vaccinul anti-Covid are o singură contraindicație categorică”

23.01.2021 | 21:47
Medicul Virgil Musta ii linisteste pe sceptici Vaccinul antiCovid are o singura contraindicatie categorica
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta îndeamnă românii să-și înfrângă teama de posibile efecte secundare și să se vaccineze cu încredere împotriva noului coronavirus, pentru că serul produs de Pfizer și BioNTech are o singură contraindicație categorică: nu este recomandat persoanelor cu reacție alergică severă la componentele sale, în special la polietilen glicol.

În ceea ce privește contraindicaţiile relative, acestea vizează persoanele care au în antecedente reacţii alergice severe și cei care urmează un tratament anticoagulant sau au febră. În schimb, patologiile pentru care se recomandă imunizarea sunt multiple, explică șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Cei mai importanţi sunt pacienţii diabetici, pacienţii cu obezitate şi cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienţii cu infecţie HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală”, a mai spus acesta.

Virgil Musta vine cu precizări importante. Care este contraindicația categorică a vaccinului anti-Covid

Contraindicaţii relative prezintă cei care au în antecedente şoc anafilactic sau reacţii alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacţie alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună.

ADVERTISEMENT

Mai sunt precauţii care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant şi mai este o contraindicaţie relativă şi anume persoane cu infecţie febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade.

Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril. Cei mai importanţi sunt pacienţii diabetici, pacienţii cu obezitate şi cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienţii cu infecţie HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală.

ADVERTISEMENT

Toate aceste patologii reprezintă indicaţie de vaccinare pentru că reprezintă factori de risc în evoluţia bolii în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2”, a declarat medicul Virgil Musta pentru Adevărul.ro.

Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților în ultimele 24 de ore au fost vaccinate circa 33.000 de persoane, dintre care 31.000 s-au aflat la prima doză a serului produs de Pfizer și BioNTech.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie spus că 60 au raportat reacții adverse minore, iar trei sunt în curs de investigare. În total, de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, au fost imunizați peste 400.000 de români.

ADVERTISEMENT