News

Medicul Virgil Musta, lămuriri despre riscul unei epidemii de holeră. Boala poate ucide în 24 de ore

Șeful Secţiei de Boli infecţioase a Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Virgil Musta, a declarat că în prezent nu există riscul de apariție a unei epidemii de holeră în România.
24.06.2022 | 08:03
Medicul Virgil Musta lamuriri despre riscul unei epidemii de holera Boala poate ucide in 24 de ore
În contextul războiului din Ucraina, apariția cazurilor de holeră este atent monitorizată de autoritățile sanitare. Foto: picpedia.org
ADVERTISEMENT

Reputatul medic infecționist s-a referit la acest subiect în contextul în care autoritățile din Suceava au emis miercuri o alertă de holeră. La această măsură s-a ajuns după ce virusul care provoacă holera a fost descoperit pe o plajă din Republica Moldova.

Virgil Musta a explicat de ce a fost emisă alerta de holeră

Pornind de la faptul că România nu are niciun caz de holeră raportat în prezent, Virgil Musta a explicat pentru ziare.com de ce a fost emisă alerta DSP Suceava:

ADVERTISEMENT

În niciun caz nu trebuie să intrăm în panică. Când există riscuri din cauza unor situații conjuncturale – cum este războiul, de exemplu – de a se dezvolta focare de holeră, de difterie, de alte patologii care există în țara respectivă, noi primim alerte epidemiologice.

Acest lucru înseamnă că trebuie să fim mult mai atenți la simptomatologia acestor boli pentru a putea fi depistate precoce iar cazurile să fie izolate pentru a nu apărea focare și să se răspândească ulterior.”

ADVERTISEMENT

Medicul infecționist din Timișoara a completat că dacă există un caz cu boală diareică, ce prezintă scaune apoase specifice holerei, acesta trebuie imediat izolat.

Ulterior se raportează la DSP și se iau toate măsurile pentru a nu se extinde boala. Totuși, Virgil Musta susține că pentru moment nu este cazul ca românii să intre în panică din cauza holerei.

ADVERTISEMENT

La ce trebuie să fim atenți

Epidemiile de holeră sunt epidemii hidrice. Se transmit în special prin intermediul apei contaminate sau prin alimente.Această atenționare din Suceava a fost transmisă în urma unei alerte a autorităților din Republica Moldova.

Este bine că avem această atenționare pentru a fi mai atenți, lumea să fie pregătită cu privire la faptul că există acest risc. Holera este o boală infecto-contagioasă care este dată de un microb ce se găsește în intestin. Prin eliminarea prin scaun a microbului, poate contamina zone cu apă”, a mai precizat doctorul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

În acest context, medicii recomandă un anumit nivel de precauție. Astfel, oamenii ar trebui să evite să bea apă din surse considerate nesigure. În plus, este de evitat scăldatul în bălți sau lacuri a căror apă nu a fost controlată.

Mai trebuie spus că holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic.”Este una dintre cele mai grave din sfera infecto-contagioasă, mortalitatea fiind undeva la 85%. Se transmite prin ingestia de apă contaminată cu vibrionul holeric.

Ca si consecință determină simptomatologiei digestivă: greață cu vărsături și diaree. Problema este că apare o deshidratare foarte importantă. Diareea și vărsăturile determină dezechilibre hidroelectrolitice, iar evoluția este extrem de rapidă.  (…) Poți să faci dezechilibru hidroelectrolitic mai rapid și în 24 de ore să apară decesul”, a explicat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

ADVERTISEMENT