News

Medierea muncii, măsura activă de combatere a şomajului. Serviciul prin care ANOFM te ajută să-ţi găseşti un loc de muncă

ANOFM vine cu noi servicii de reintegrare în muncă a celor aflaţi în căutarea unei slujbe, în contextul în care rata şomajului în România era, la data de 31 august 2023, de 2,86%.
04.10.2023 | 14:12
Medierea muncii masura activa de combatere a somajului Serviciul prin care ANOFM te ajuta sati gasesti un loc de munca
Rata şomajului în România a crescut cu 0.03% faţă de luna anterioară Foto: ANOFM
ADVERTISEMENT

Activitatea de mediere a muncii, aşa cum este ea reglementată de lege, urmăreşte stabilirea compatibilităţilor sau echivalenţelor dintre cerinţele locurilor de muncă vacante, comunicate de angajatori şi aflate în baza de date a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, cu pregătirea profesională, aptitudinile şi opţiunile solicitantului de loc de muncă.

Rata şomajului este egală cu cea din august 2022

Serviciu oferit gratuit de ANOFM, medierea muncii se realizează în principal prin: punerea la dispoziția angajatorilor a listelor cu potențialii beneficiari – persoane în căutare de loc de muncă pentru selecție în vederea încadrării; publicarea informaţiilor privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a acestora; preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora; organizarea de burse ale locurilor de muncă.

ADVERTISEMENT

Una din principalele măsuri active implementate de ANOFM pe piața muncii, medierea muncii, este o activitate de bază în domeniul combaterii șomajului. În baza de date a ANOFM, la data de 31 august 2023 se afla un număr de 230.545 de șomeri înregistrați, ceea ce înseamnă o rată a şomajului înregistrat de 2,86%, cu 0,03% mai mare decât cea din luna anterioară şi egală cu rata şomajului din august 2022.

O mare pondere în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM o reprezintă cei fără studii și cei cu nivel de instruire primar, respectiv un procent de 28,60%. Majoritatea şomerilor sunt cei cu nivel de instruire gimnazial, 32,10% din totalul şomerilor înregistraţi, în timp ce în rândul absolvenţilor de studii universitare procentul şomerilor este de 4,92 %.

ADVERTISEMENT
Statistica şomerilor înregistraţi în România la 31 august 2023Foto: ANOFM
Statistica şomerilor înregistraţi în România la 31 august 2023
Foto: ANOFM

Pe baza  acestor date, ANOFM trage concluzia că “este evident că trebuie să adaptăm instrumentele, metodele în procesul de mediere a muncii, având în vedere structura clienților noștri”.

Distribuţia şomerilor la 31 august 2023
Distribuţia şomerilor la 31 august 2023
Foto: ANOFM

De altfel, ANOFM testează la nivel naţional, în cadrul proiectului eSPOR, o metodologie de mediere pe bază de competențe. Ca urmare, nomenclatorul de competențe specifice s-a realizat pentru 671 de ocupații, care centralizează un număr de 7.731 competențe.

ADVERTISEMENT

“Medierea în funcție de competențe crește gradul de satisfacție din partea clienților noștri, atât angajatori, care detaliază în ofertă competențele necesare ocupației, cât și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, care își valorifică eficient propriile competențe chiar și prin autoevaluare”, anunţă ANOFM.

În mod obișnuit, elementele definitorii ofertei de loc de muncă, încărcată de angajatori în baza de date a ANOFM, fac referire la ocupația aferentă postului, studiile necesare sau anumite competențe precum cunoaşterea limbi străine, dacă persoana în cauză are sau nu carnet de conducere, tipul de contract de muncă care va fi încheiat, salariul și alte drepturi salariale. De asemenea, sunt avute în vedere aspecte privind locul de muncă, vechimea necesară, modalitatea de ocupare/aplicare a postului însă, sunt necesare și identificarea altor competențe specifice ocupației în cauză.

ADVERTISEMENT

În plus, pentru persoana care aplică pentru un post, valorificarea  competențelor dobândite la diferite alte locuri de muncă sau în cadrul unor module de formare chiar neformalizate prin obținerea unei diplome, pot fi definitorii în decizia angajatorului care, de cele mai multe ori, este interesat de experiența profesională acumulată.

Click aici pentru mai multe amănunte despre serviciile de mediere a muncii oferite de ANOFM

ADVERTISEMENT