News

Mediul academic, critici grave la adresa Guvernului după decizia de a-i menține, la cerere, pe posturi pe pensionari până la 70 de ani

Guvernul României a primit critici grave din partea mediului academic după decizia de a-i menține, la cerere, pe posturi pe pensionari până la 70 de ani.
09.06.2021 | 23:11
Mediul academic critici grave la adresa Guvernului dupa decizia de ai mentine la cerere pe posturi pe pensionari pana la 70 de ani
ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Daniel David, și rectorul Universității din București, Marian Preda, sunt de părere că decizia guvernanților nu va aduce nimic bun în sistem.

Cei doi au criticat proiectul de lege și au declarat că arată cât de puțin înțeleg mediul academic cei ce ne conduc.

ADVERTISEMENT

Mediul academic, critici grave la adresa Guvernului după decizia de a-i menține, la cerere, pe posturi pe pensionari până la 70 de ani

„Înțeleg că tocmai s-a adoptat reglementarea că, la cerere, fără analize/decizii de oportunitate ale angajatorului, cei care au 65 de ani pot rămâne angajați până la 70 de ani. Dacă acest demers poate să fie unul justificabil la modul general – deși poate fi ciudat în sine chiar într-o logică liberală -, în mediul academic acesta este detrimental și arată neînțelegerea profundă de către guvernanți a acestui mediu,” a declarat Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor, potrivit Edupedu.ro.

„Mai mult, acum, când astfel de “decizii neinformate” față de mediul academic devin tot mai frecvente, mi se pare chiar un dispreț față de mediul universitar. Prin prisma “autonomiei universitare” ar fi trebuit să fim lăsați să spunem și noi ceva în acest proces,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Reglementările defectuoase nu lipsesc din domeniu: „prin prisma “competitivității” ar trebui să avem posibilitatea să mai selectăm resursa umană. Aceste două componente sunt fundamentale în universitățile moderne. Această reglementare se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională”.

Daniel David a mai explicat că exista posibilitatea ca profesorii cu vârsta peste 65 de ani să fie implicați în sistem. Totuși, acest lucru era reglementat de unele criterii, ca interesul lor, criterii de competitivitate și analiză de nevoi din partea angajatorului.

ADVERTISEMENT

Nici rectorul Universității din București nu a fost foarte încântat de proiectul de lege adoptat de Guvern. Marian Preda a catalogat decizia ca fiind una „proastă.”

Rectorul Universității din București, Marian Preda, despre menținerea pensionarilor pe posturi până la 70 de ani, fără acordul angajatorului

Marian Preda a catalogat această decizie ca fiind „cea mai proastă decizie a guvernului, de până acum.” El a precizat și că acest lucru îi va împiedica pe tineri să ajungă la catedre.

ADVERTISEMENT

Rectorul a explicat că articolul din proiectul de lege adoptat miercuri, 9 iunie, de Evecutivul Cîțu, „care spune că nu este nevoie de acordul angajatorului ( n.r.-pentru menținerea pe post a celor care doresc acest lucru) e cea mai bună dovadă de lipsă de respect pentru ceea ce înseamnă management, descentralizare, autonomie”.

„După părerea mea, este o măsură inacceptabilă din orice punct de vedere ați lua-o. Și din punct de vedere economic, și din punct de vedere etic și managerial și administrativ, pentru că nu rezolvă nicio problemă majoră, ci doar creează probleme,” a declarat rectorul, potrivit sursei citate mai sus.

„Nu poți să faci o modificare de genul acesta în sistem pentru 5 ani de zile. E ca și cum ai bloca posturile și asta se va întâmpla în toate instituțiile publice și în special la posturile la vârf, de conducere, de decizie și influență de decizie, posturi ocupate de cei care sunt la sfârșitul carierei. E ca și cum le-ai bloca timp de 5 ani. Nu mai intră nimeni 5 ani, decât dacă crești numărul de posturi. Asta vrea guvernul, să crească numărul de posturi în sistemul public unde sunt oricum foarte multe? Este o măsură inacceptabilă,” a adăugat.

ADVERTISEMENT