Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a avertizat membrii NATO să nu atace Rusia. Amenințarea a venit ca răspuns la recenta declarație a unui oficial militar din Estonia, care a vorbit despre atacuri „preventive” asupra Rusiei.
Dmitri Medvedev a declarat că membrii mici ai NATO care visează să atace Rusia ar trebui să știe că articolul 5 nu este eficient împotriva armelor nucleare tactice. „Oamenii ar trebui să ia în considerare un singur lucru – armele nucleare tactice ale Rusiei”, a mai declarat el.
Medvedev a mai precizat că are în vedere țările mici membre NATO care au căzut de acord asupra posibilității lansării de atacuri preventive contra Rusiei.
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai exista”
„Comandanții militari și conducerile armate ale statelor mici au căzut de acord asupra posibilității lansării de lovituri preventive împotriva Rusiei.
Ce pot să spun? Cu cât un stat este mai ridicol, cu atât este mai mare aroganța liderului nebun al acelui stat.
Nu sunt prea multe de comentat aici, pentru că, atunci când se fac astfel de declarații, oamenii trebuie să țină cont de un singur lucru: în cazul în care, de exemplu, Rusia folosește o armă nucleară tactică împotriva statelor care fac astfel de declarații, nu mai rămâne nimic din ele.
Da, articolul 5 al Tratatului de la Washington (Tratatul NATO n.r.) poate funcționa, dar acel stat nu va mai exista”, a mai declarat Dmitri Medvedev vineri pentru agenția TASS.
Liderul de la Moscova și-a anunțat intenția de a modifica doctrina nucleară a țării în sensul că orice atac convențional asupra Rusiei, care este susținut de o putere nucleară, va fi considerat un atac comun.
„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, a declarat Putin, care a precizat că Moscova își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă Rusia sau Belarus fac obiectul unei agresiuni, inclusiv cu arme convenționale.
Dmitri Medvedev, a descris revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei drept un „eveniment anticipat”. În opinia sa, revizuirea doctrinei nucleare ar putea contribui la răcirea capetelor unora dintre adversarii Rusiei, „care nu și-au pierdut încă instinctul de conservare”.