News

Medvedev iese la atac: „Se dorește crearea României Mari. În Transnistria, nimeni nu vrea să vadă steagul României”. Reacţia MAE

Dmitri Medvedev dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari
26.06.2022 | 09:48
Medvedev iese la atac Se doreste crearea Romaniei Mari In Transnistria nimeni nu vrea sa vada steagul Romaniei Reactia MAE
Medvedev, amenințări la adresa României și a Republicii Moldova. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-06-2022
10:07

MAE: Declarațiile fac parte din retorica falsă și indică un grad mare de frustrare

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat duminică la declarațiile amenințătoare făcute de Dmitri Medvedev la adresa României și a Republicii Moldova, susținând că acestea fac parte „din retorica falsă a Kremlinului” și că indică un grad mare de frustrare.

„Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obişnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât şi după agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă emis de MAE.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu precizează că aceste declarații indică frustrarea care există acum în rândul liderilor ruși.

„Reacţia menţionată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă şi reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocaţiei şi orientării europene ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi”, mai arată MAE.

Dmitri Medvedev, unul dintre principalii propagandiști ai lui Vladimir Putin, a lansat un atac voalat la adresa Moldovei și României în contextul dorinței Chișinăului de a adera la Uniunea Europeană, susținând că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

Medvedev, atac la adresa României

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut că derarea Moldovei la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”.

ADVERTISEMENT

„Moldova se află într-o coadă lungă, care durează de zeci de ani, pentru a adera la UE. Bună scăpare! Dar cineva vrea mai repede. De aceea, devine mult mai actuală cealaltă cale de obținere a statutului de membru al Uniunii Europene: crearea noii Românii Mari”, a declarat fostul președinte rus.

După ședința comună a Parlamentelor moldovean și român, Medvedev a lansat un atac voalat la adresa celor două țări.

ADVERTISEMENT

„Prima şedinţă comună a Parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată de parlamentarii care dansau ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecinţele pot fi mult mai puţin amuzante, a mai spus Medvedev.

Fostul lider de la Kremlin a ținut să sublinieze că în Transnistria trăiesc peste 220.000 de cetățeni ruși, ce nu vor fi bucuroși să vadă drapelul României, drapel „asociat cu suferința Marelui Război Patriotic”, a spus acesta referindu-se la cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

„În cazul în care va începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie să se țină cont de faptul că în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei… Iar în Transnistria, marea majoritate a locuitorilor nu vor să vadă steagul României, asociat puternic cu durerea și suferința Marelui Război Patriotic”, a subliniat Medvedev.

Acuză Moldova că urmează drumul Ucrainei

Medvedev, care recent a amenințat și Uniunea Europeană cu distrugerea, a susținut că Republica Moldova pare să urmeze calea Ucrainei, și a avertizat că în curând Chișinăul nu va mai primi energie din Rusia.

ADVERTISEMENT

„Devalorizarea statalității moldovenești, care ia amploare, urmează modelul ucrainean – ura față de țara noastră este principalul lucru. A fost adoptată o lege urâtă care interzice panglica Sfântului Gheorghe, care simbolizează victoria asupra nazismului, mass-media rusești sunt eradicate, liderii opoziției indezirabile sunt aruncați în închisoare sub pretexte exagerate”, a spus Medvedev.

Practic, oficialul rus și-a reluat amenințările la adresa Chișinăului după ce Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE.

„Ignorând o parte considerabilă a poporului, actualul președinte al Moldovei este gata să distrugă statalitatea țării care i-a fost încredințată. Cu siguranță, ea acționează după rețetele curatorilor europeni și de peste ocean, ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere că are cetățenia română alături de cea moldovenească.

Acum au luat-o înaintea locomotivei. Încercând să-și mulțumească noii lor stăpâni, nefiind în UE, sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva țării noastre. Atunci pot fi 100% siguri că nu vor primi energie și alte resurse “scumpe” de la noi, ci nu vor primi nicio resursă”, a mai spus fostul președinte rus.

Unii analiști occidentali au susținut că prin aceste declarații, Medvedev pare „să fi înnebunit complet”, iar alții au subliniat că aceste declarații arată încă o dată viziunea istorică a Kremlinului.

„Prin aceste declarații Medvedev își întărește titlu de discipol al Școlii de Istorie a lui Putin. Medvedev a mai spus că Armata Roșie a îngropat definitiv ideea de România Mare în timpul Marelui Război Patriotic. Presupun că acesta s-a referit și la perioada în care Rusia și Germania Nazistă erau aliați”, a comentat Jonathan Eyal, director la institutul de studii strategice RUSI.

ADVERTISEMENT