Cu decenii în urmă, Nicolae Ceaușescu a plătit nu mai puțin de 60 de tone de aur pur pentru a duce la bun sfârșit construcția unei structuri impresionante. Chiar și în prezent, aceasta are un rol esențial pentru țara noastră.
Este bine cunoscut faptul că în perioada comunismului, Nicolae Ceaușescu a făcut tot posibilul pentru ca România să se dezvolte. Astfel, multe dintre construcțiile de la acea vreme mai există și astăzi și sunt extrem de apreciate.
Exemplu este Casa Poporului, o clădire renumită la nivel mondial. Aceasta este vizitată intens de o mulțime de turiști anual, având în vedere că vorbim totuși despre o arhitectură deosebită.
La un moment dat fostul mare dictator a scufundat și un oraș, pentru a face loc unui lac de acumulare. Iar poveștile nu se opresc doar aici. Nicolae Ceaușescu a plătit la un moment dat și 60 de tone de aur pur pentru o mega-structură.
Poate ai trecut și tu pe lângă ea de curând, dar nu știai povestea sa. Este vorba despre barajul ridicat pe Prut la Stânca-Costeşti în judeţul Botoşani. Aceasta este una dintre cele mai importante mega-structuri construite vreodată în țara noastră.
Barajul de la Stânca-Costeşti este practic un munte de beton și oțel-beton. Acesta barează apele Prutului, iar mai apoi le lasă să treacă prin niște ecluze uriașe. Specialiștii spun că această structură a necesitat eforturi suplimentare.
Mai exact, zvonurile spun că Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pentru ca ea să fie finalizată. Și deși a fost ridicată în anii ’70 și în prezenta aceasta este una dintre cele mai impresionate construcții de acest gen de pe continent.
„Este o construcţie superbă şi extrem de puternică. Barajul nu a fost niciodată reabilitat sau deteriorat. Este intact. Îmblânzeşte apele Prutului. Este singura construcţie capabilă să reziste acestui râu care antrenează în anotimpurile ploioase miliarde de tone de metri cubi de apă.
Este remarcabil. Oferă protecţie, energie, este obiectiv turistic şi o punte de legătură cu Republica Moldova“, spune Costică Macaleţi, prefectul Botoşaniului, fost inginer la Gospodărirea Apelor din Botoşani în perioada comunistă, conform Adevărul.
Trebuie menționat faptul că barajul de la Stânca-Costeşti este cel de-al doilea baraj din ţară ca importanţă, ca putere de reţinere a apei şi ca întindere a lacului de acumulare, după Porţile de Fier I.
Dincolo de asta, aici a vut loc și un moment istoric. În 1990, Ion Iliescu s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. La evenimentul de atunci au participat oficialități, dar și oameni simpli.
Și tot pe barajul care a costat 60 de tone de aur pur, la mijlocul distanței, se află şi „Casa Prieteniei“. Acesta este un spaţiu administrativ gestionat în comun de cele două state. Chiar dacă anii au trecut, specialiștii spun că acest baraj are o structură unică în țară.
Nu doar faptul că poate reține apa din viitură. Acesta este totodată și singurul baraj din România făcut din beton și pământ. Iar pe lângă faptul că barajul poate preveni inundațiile și protejează zona, acesta mai are o funcție importantă.
Mai exact, atât barajul de la Stânca-Costeşti cât şi lacul său de acumulare aferent au rolul de a produce energie electrică. În același timp, cânt apare seceta, canalele sale pot iriga unele zone agricole întinse de pe ambele maluri ale Prutului.