Sport

Melian Clement, asistent medical la Imola, detalii despre drama provocată de coronavirus în Italia! „S-a ajuns să se aleagă pacienţi pe criterii de vârstă, în funcţie de cine are şanse mai mari să trăiască. Pe unii i-au adus la spital și nimeni nu i-a mai văzut!”. VIDEO

29.03.2020 | 11:00
Melian Clement asistent medical la Imola detalii despre drama provocata de coronavirus in Italia Sa ajuns sa se aleaga pacienti pe criterii de varsta in functie de cine are sanse mai mari sa traiasca Pe unii iau adus la spital si nimeni nu ia mai vazut VIDEO
Melian Clement Tudor a povestit despre situația din Italia. Sursa foto - fanatik
ADVERTISEMENT

Melian Clement lucrează ca asistent medical la Imola și a acceptat să povestească în emisiunea lui Horia Ivanovici, “Fan ROMÂNIA” câteva detalii dramatice despre situația din Italia! Românul nu a ezitat și a oferit un interviu amplu despre cum s-a ajuns la o situație de-a dreptul dramatică. O situație care s-ar putea repeta în România.

Melian Clement, asistent medical la Imola, detalii cutremurătoare despre situația din Italia!

Spuneți-ne mai multe despre dumneavoastră pentru ca lumea să își poată face o idee despre cel care le vorbește
– Mă numesc Melian Clement Teodor, sunt asistent medical într-un oraș din Italia, Imola, unde a fost odată circuitul de Formula 1, așa poate lumea își amintește mai ușor. Lucrez în Terapie Intensivă la un renumit spital din zonă. Este o structură de reabilitare pentru cei care au avut accidente de mașină, ei sunt cei mai mulți, cu leziuni de coloană sau hemoragii cerebrale care au rămas tetra sau paraplegici. Sunt de 17 ani aici.

ADVERTISEMENT

Sunteți de 17 ani acolo la Imola, lucrați la Imola, da? Vreau să ne spuneți în primul rând ce se întâmplă în Italia
– Astăzi e o zi neagră în istoria Italiei, aproape o mie de morți. Acest virus a lovit foarte mult nordul Italiei, se vede că parcă a urmărit și unde era zona industrială, cea mai dezvoltată. Au fost alarme, dar lumea de la început nu le-a luat în considerare. În sensul că respectarea orarelor de a se sta în casă, de a merge la cumpărături la o distanță de cel puțin 1 metru, cu măști, de a se lua numai bunurile necesare, de a nu se plimba, de a nu alerga prin parcuri și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

„Pe unii i-au adus la spital și nimeni nu i-a mai văzut!”

Și italienii nu le-au luat în seamă?
– La început, cum văd că se întâmplă și în România, nu au luat în serios avertismentele autorităților. Ușor – ușor au fost nevoite autoritățile, au dat decrete de pe o zi pe alta, de exemplu ieri s-a dat al 4-lea formular pe care trebuie să-l ai cu tine în care declari că nu ești în carantină, unde te duci, la ce oră te întorci, numărul mașinii, cu semnătură și așa mai departe. Sunt amenzi destul de usturătoare, între 400 și 4-5 mii de euro.

Se poate lăsa și cu închisoarea?
– Se poate, este și alternativa asta, dar am văzut că practic italianul este mai sensibil la bani decât la aspectul de închisoare. Chiar lângă mine am avut o experiență personală, lângă mine aici, eram în parcul condominial, adică parcul care ține efectiv de blocul unde locuiesc și în aceeași zi nu erau probleme de spațiu public. Practic numai în spațiul public nu puteai să ieși să alergi, dar în parcul de lângă tine, de exemplu cine are câini, cine are animale domestice iese cu ele la plimbare, nu? Și atunci garda de Finanze care are alte atribuții s-a apropiat de mine și le-am spus că locuiesc aici, sunt aproape, dar dacă eram din alt cartier riscam efectiv amenda.

ADVERTISEMENT

Italienii la început au făcut fix cum fac românii acum, înțeleg bine, da?
– La început da, dar contează foarte mult și autoritățile locale cum pun punctul de vedere pentru că Italia fiind foarte lungă sunt și multe forme de comportament. Să spunem că Nordul e cel mai sensibil la reguli, respectă mai bine decât cei din Sud. De exemplu în Napoli se merge fără cască pe cap pe motociclete, în schimb, în Nord este altceva.

Și acum în Napoli se respectă regulile sau lumea aproape că face ce vrea?
– Din ce am văzut sunt mai indisciplinați, ies încă prin parcuri. Sunt primari din mici orășele, mici comune în care au pus inclusiv drone și îi urmăresc de deasupra. Acestea sunt înregistrate cu vocea primarului respectiv care le spune: „Mergeți acasă”, „Ce căutați afară, pe străzi?”

ADVERTISEMENT

Și vine drona deasupra italianului și-l avertizează ca în filme?
– Da, exact asta se întâmplă. Și aici, la Imola, la mine, am văzut elicopterele zburau deasupra și transmiteau mașinilor de carabinieri în ce zone erau oameni adunați mai mulți. Ce le păreau lor suspecți, practic. Și atunci venea mașina de poliție, te lua la întrebări imediat. Au fost amenzi de mii de euro pentru o singură persoană. Lăsând la o parte cazul particular de coronavirus, de exemplu aici când știi că vor fi furtuni există un robot din primărie care sună pe toată lumea și le explică faptul câ mâine la ora cutare vor fi ploi, vânt puternic, atenție, nu vă deplasați de acasă. E un sistem care funcționează deja de vreo 2 ani de zile aici la Imola. La fel se întâmplă și acum cu coronavirusul, te sună personal, nu contează că ai număr pe celular sau pe fix. Nu există faptul că tu n-ai știut, că tu n-ai fost informat. Pe toate canalele te informează.

Luptați în prima linie cu corinavirusul sau încă nu?
– Din păcate, deși suntem o structură particulară de reabilitare, suntem o structură de excelență la nivel italian, până acum o săptămână n-am avut cazuri, deși la noi vin pacienți din toată Italia. Acum, într-o altă secție față de a mea au fost deja 4 pacienți pozitivi și un aparținător care venea din Bologna. Și la noi au fost anumite scăpări. Trebuia închisă imediat sala de mese, mai ales că aparținătorul intră și pleacă, ei stau de vorbă între ei. Este foarte ușor de răspândit pentru să sunt foarte mulți asimptomatici. Tu poți să nu ai febră, să nu ai tuse, să nu ai nimic, dar tu ești purtător sănătos. Nu e de glumit, o persoană poate să nu aibă simptome, efectiv. La mine în Aria Critica ne-au spus că avem un suspect, așteptăm rezultatele. Și la noi sunt probleme cu măști, cu echipamente de protecție, cu acele cămăși de unică folosință, cu filtre, măști adevărate nu măști chirurgicale pentru că acestea nu te protejează. Dacă vedeți oameni cu măști albastre, verzi, cărămizie, astea sunt chirurgicale, astea nu te protejează.

Înțeleg că și la dumneavoastră se stă prost cu materialele de protecție
– La noi protocolul s-a creat imediat. Numai în situația în care vin pacienți confirmați, în apropierea lor folosești măștile respective. Acum Italia a fost ajutată de Rusia, a trimis Putin 9 avioane, chinezii au trimis și personal medical nu doar materiale și chiar din Cuba.

Uniunea Europeană nu v-a ajutat?
– Cam greu cu Uniunea Europeană. Lumea este indignată, au fost chiar și glume nesărate la adresa poporului italian de către francezi, acum Macron a decretat și el stare de urgență. Ca și nemții care aveau deja un tezaur financiar. S-au comportat arogant. Când Serie A era deja întreruptă de o săptămână, la ei Bundesliga încă se juca. Italienii sunt furioși. Diplomația franceză și-a cerut scuze, dar lucrurile acestea e greu să le uiți în situații de genul acesta.

De ce cu aceste măsuri s-a ajuns la 0 mie de cazuri astăzi. Cât de mare este panica în Italia?
– Raportul făcut este unul al Ministerului Sănătății. La ora 18.00 era 66 de mii de persoane pozitive, 10500 s-au vindecat și 9134 care au murit de când a început pandemia. Foarte mulți din Nord în urma închiderii fabricilor sau din cauza fricii au migrat spre Sud pentru că muncitorii care lucrează în fabricile mari ale Italiei sunt din Sud. Toți au plecat cu familiile în jos, în Sud, ei crezând că sunt sănătoși, dar majoritatea erau purtători pozitivi. Când au ajuns acasă la părinți, bunici, le-au dat virusul. În plus de asta, în Sud, structurile sanitare nu se compară cu cele din Nord. Panică, deocamdată, aici nu este. În regiunea Emiglia Romana autoritățile încă fac față, dar cu mari sacrificii. De exemplu, la Bologna, care este poate cel mai tare oraș ca sistem sanitar sunt situații în care au decis pe cine să pună pe ventilator.

Adică Bologna, numărul 1 ca sistem sanitar în Italia, a fost nevoită să decidă cine trăiește și cine moare?
–  S-a ajuns să se aleagă pacienţi pe criterii de vârstă, în funcţie de cine are şanse mai mari să trăiască și atunci toți alegeau și pe criterii de vârstă. Au fost nevoiți să facă și alegerea asta. Același lucru s-a întâmplat și în Lombardia, în Bergamo, în marile orașe industriale. Nu este de ajuns aparatura, se moare cu ventilatorul pe față, să nu creadă nimeni că dacă are ventilator îți garantează cineva viața. Lumea trebuie să stea în izolare, să nu mai meargă la părinți pentru că riscă să nu-i mai vadă.

Am înțeles că pe morți îi bagă în saci, nimeni nu participă la înmormântare, nu te mai vede nimeni
– Da, de aproape două săptămâni este interzisă orice manifestare religioasă, botezuri, nunți. Au fost oameni care au fost duși la spital și ăla era ultimul drum. De acolo nimeni nu i-a mai văzut. N-au avut nici spațiu de depozit. Erau bisericile pline cu sicriele oamenilor care își așteptau apoi pe bandă drumul spre incinerator. Aici îi incinerează pe toți. Efectiv, nu făceau față altfel.

Seamănă migrația asta din Nord în Sud cu revenirea diasporei în țară
– Mă îndoiesc că s-au întors cei care aveau contracte de muncă. Au făcut-o cei care lucrau la negru, cei care făceau munci care nu sunt nici măcar demne de pronunțat. Neavând aici niciun fel de ajutor, n-au mai avut ce face. S-a pus acum problema ajutorării badantelor, persoanelor care au grijă de bâtrâni, sau de cei cu dizabilități, guvernul le ia acum în considerare. Dar cei care au muncit la negru sau sezonieri care veneau numai pentru o perioadă, e clar că s-au trezit în stradă. Nu putem să-i acuzăm sută la sută. Problema e că în momentul în care s-a văzut ce se întâmplă în Italia trebuia luate măsuri la intrarea în graniță. Faci corturi, scoți armata, îi analizezi acolo, la intrare. Italia e cam cu o lună înaintea României, au avut timp toți să vadă ce se întâmplă și cum se procedează.

ADVERTISEMENT