Life

Viaţa lui Benone Sinulescu în imagini: De la copilul din corul bisericii, la artisul care a făcut senzație pe scena Teatrului Balșoi. Foto & Video

Artistul Benone Sinulescu s-a stins astăzi din viaţa la vârsta de 84 de ani. Cântăreţul foarte iubit de publicul român a lăsat o adevărată moştenire artistică folclorului românesc.
18.11.2021 | 19:10
Artistul a lăsat o mare moștenire culturală poporului român. Sursa foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Artistul de muzica populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai în Comună Siriu, judeţul Buzău. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară şi a fost foarte apreciat de publicul roman de toate vârstele.

Cine a fost Benone Sinulescu şi cum şi-a început cariera?

Cântăreţul a moştenit talentul de la tatăl sau şi, încă din copilărie, cânta în corul Bisericii. A fost foarte iubit de romani pentru stilul său, pentru veselia şi zâmbetul său şi mai ales pentru piesele deosebite pe care le-a interpretat.

ADVERTISEMENT

Pe când era încă elev la Școala Medie Tehnică din Buzău, Benone Sinulescu cânta la stația de amplificare a orașului. Ghidat de dorința de a face carieră muzicală, artistul a fost dirijorul Corului din orașul Băicoi și, ulterior, a absolvit Școala specială de muzică, unde a fost cooptat în clasa doamnei Elisabeta Moldoveanu, profesoară de canto ce l-a ajutat să își pună în valoare talentul.

Nea Beni, cum mai era alintat, a ținut mereu viața personală de ochii publicului. Artistul s-a căsătorit în anul 1981 cu Elena, alături de care a avut o căsnicie foarte frumoasă şi fericită, dar şi foarte retrasă de ochii publicului. Cei doi nu au avut copii şi nu au dorit niciodată să vorbească foarte mult public despre acest subiect. Cuplu s-a retras la bătrâneţe într-o casă cu curte și flori, lângă Arad.

ADVERTISEMENT

Repertoriul artistic lăsat moștenire de Benone Sinulescu

La doar 18 ani, lansează primele melodii la radio, piese ce au avut mare success în rândul publicului de toate vârstele. Printre piesele celebre se numără ,,La Lenuța sub cerdac”, ,,Străina mamei, străină” sau ,,În munții Buzăului”.

A atins succesul, toate concertele fiind şold ouţ alături de ansamblul ,,Ciocârlia”.

După succesul din România, au urmat concertele peste hotare la Moscova, pe scena Teatrului din Balșoi, și la Kiev în fața a 10.000 de spectatori. Artistul a fost apoi solicitat în numeroase spectacole din afara țării.

ADVERTISEMENT

A urmat colaborarea cu orchestra ,,Barbu Lautaru”, perioadă în care s-a născut și ideea colaborării cu Irina Loghin, care a fost un real succes. Acest lucru s-a datorat și faptului că au abordat primii pe piața din România genul-dialog în folclorul românesc.

În perioada regimului comunist, Benone Sinulescu a cântat în fața a numeroși președinți: Brezhnev, Hruşciov, Kim Ir Sen, Nicolae Ceaușescu, Klaus al Austriei. Fără doar și poate cel mai solicitat cântec din repertoriul vedetei era „Radu mamii”.

ADVERTISEMENT

În anul 1999, Benone Sinulescu începe un proiect foarte curajos și înregistrează piese alături de o trupă de tineri numită ,,Ro-Mania”, fiind la acea vreme cel mai bine vândut grup etno-dance din România.

Succesul lor a prins contur odată cu preluarea unor cântece mai vechi din repertoriul lui Benone Sinulescu: ,,Radu mamii”, ,,Dulce-i vinu”, ,,Cocoșel de la Buzău”, ,,Lasă-mă să beau”,,, Hai să ciocnim, paharul plin”, ,,Haideți să cântăm”, Crâmăriță și multe alte hit-uri ce au rulat la Radio și au fost fredonate de public la toate concertele. Benone a mai colaborat și cu K1, Etno, Hora, Double D, Di Steffano, BabyKat.

Meritele nu au întârziat să fie recompensate și artistul a primit numeroase premii și distincţii

În anul 2002 a obținut Discul de aur pentru albumul ,,Roata vieții” și premiul Casei de discuri RBA pentru întreaga activitate.
În anul 2003 a lansat al doilea album etno-dance intitulat ,,Bennymania”.
1962 – Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor şi Studenților de la Helsinki;
1963 –  Medalia Muncii;
1966 –  Ordinul Muncii;
1968 –  Ordinul “Meritul Cultural”;
1969 –  Primul Disc de Aur acordat de “Electrecord”;
1998 – Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din România;
1999 –  Titlul de “Academician în folclor” din partea Academiei de Folclor “Astra”- Sibiu;
2000 –  Diploma de Onoare “Mihai Eminescu“; Diploma de Onoare cu ocazia a 45 de ani de cariera muzicală, acordat de Societatea Română de Televiziune;
Premiul pentru întreaga activitate artistică acordat de Etno Tv;
2002 – Diploma de Excelență oferită de Răzvan Theodorescu- ministrul al culturii la acea vreme;
2002 – Președintele României, Ion Iliescu i-a oferit Crucea Națională “Serviciul Credincios”;
2002 – “Discul de Aur” pentru primul album etno-dance- “Roata Vieții”;
2002 – “Premiul pentru întreaga activitate”, acordat de casa de discuri RBA Records

Benone Sinulescu va rămâne mereu în inima publicului roman, pentru valorile frumoase transmise, pentru aportul în cultura românească şi pentru iubirea pentru folclorul românesc.

 

ADVERTISEMENT