News

Membri ai unui lot olimpic au cerut certificate fictive de vaccinare. Ce riscă aceștia

Mai mulți membri ai unui lot olimpic se numără printre zecile de solicitanți ai unor certificate fictive, într-un dosar instrumentat de procurorii din Prahova.
27.10.2021 | 21:59
Membri ai unui lot olimpic au cerut certificate fictive de vaccinare Ce risca acestia
ADVERTISEMENT

Sute de anchete privitoare la vaccinări fictive sunt instrumentate de către autoritățile din România, multe dintre acestea fiind explicate pe larg și în mass-media.

La începutul acestei luni, o anchetă a fost deschisă la spitalul CFR din Timișoara, unde se pare că se eliberau adeverințe de vaccinare unor persoane care nu erau imunizate, serul fiind aruncat.

ADVERTISEMENT

Membri dintr-un lot olimpic au cerut adeverințe fictive de vaccinare

Printre zecile de persoane care au cerut într-o formă sau alta adeverințe fictive de vaccinare împotriva COVID 19 se află și membri ai unui lot olimpic, dar și un subofițer de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Prahova, conform motivării Tribunalului Prahova, citată de Agerpres.

Documentele arată interceptări ale unor discuții purtate de către inculpați și modalitatea în care persoanele solicitau și beneficiau de aceste adeverințe.

ADVERTISEMENT

“La nivelul Centrului de Vaccinare Valea Călugărească, vaccinarea fictivă a persoanelor interesate se realiza cu prezenţa fizică a acestora, mimându-se de către asistentul XX inocularea serului în timp ce se afla în cabina de vaccinare doar acesta şi persoana în cauză.

Începând cu perioada în care inculpaţii XX şi XX lucrau împreună în calitate de asistenţi la Centrul de vaccinare Valea Călugărească, inculpatul X şi-a început activitatea infracţională mimând vaccinarea persoanelor interesate, contra unor sume de bani ce erau plătite de beneficiari cu ocazia primei doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Sumele de bani cerute de acesta se situau în jurul valorii de 500 lei pentru fiecare beneficiar. (…) La datele programate pentru rapel, beneficiarii veneau în general singuri şi doar ocazional li se mai cerea o sumă modică de 100 lei, însă nu întotdeauna o şi achitau (…).

Întrucât în cursul lunii august, între X şi angajaţii Centrului s-au iscat discuţii, acestuia fiindu-i chiar interzis să mai vaccineze, inculpatul X a încheiat colaborarea cu Centrul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

La scurt timp, aflând că la nivelul CMI XX din sat …, fosta sa colega (…) derulează proces de vaccinare generând adeverinţe fictive, a apelat la aceasta iniţial pentru a-l spijini în principal în vederea emiterii adeverinţelor de rapel pentru beneficiarii care îi plătiseră sumele de bani cu ocazia primelor doze efectuate la Centrul de vaccinare şi pe care nu mai reuşea să îi ajute. (…)

La nivelul CMI XX metoda folosită era mult mai simplă, în sensul că beneficiarii nu se prezentau deloc la cabinet, fiindu-le eliberate doar adeverinţele”, au declarat anchetatorii, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT