News

Devenit membru de seamă al PNL, Cătălin Moroșanu s-a săturat de scandal: ”Florin Cîțu ar trebui să facă un pas în spate, să îl lase pe Ilie Bolojan”

Cătălin Moroșanu, membru de seamă al PNL, fost lider al tineretului liberal, s-a săturat de scandalul din jurul guvernării și, în exclusivitate pentru FANATIK, a dezvăluit posibilele soluții ale momentului.
14.10.2021 | 16:46
Devenit membru de seama al PNL Catalin Morosanu sa saturat de scandal Florin Citu ar trebui sa faca un pas in spate sa il lase pe Ilie Bolojan
Catalin Morosanu vorbeste despre criza guvernamentala si solutiile pentru Romania Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cătălin Moroșanu este unul dintre cele mai cunoscute figuri de la noi din țară când vine vorba de sporturile de contact, dar, în fapt, el este și membru de seamă al PNL, fiind la al treilea mandat de consilier județean din partea partidului.

Cătălin Moroșanu, dezamăgit de criza guvernamentală

Sincer, cu un  bun simț care este generat de o viață de sport în care fair-play-ul este obligatoriu, Cătălin Moroșanu a vorbit cu FANATIK despre criza guvernamentală din România. Iar concluzia lui este una simplă: Ilie Bolojan trebuie să fie prim-ministru.

ADVERTISEMENT

”Ce să mai spun de criza politică? Nimeni nu vrea să renunțe la ideea de majoritate deși nu au cum să facă majoritate. USR nu poate să facă, PNL nu poate să facă, cam asta e toată povestea”, spune, dezamăgit de situație, Cătălin Moroșanu.

Mai mult, la fel ca și majoritatea oamenilor politic, dar, în cazul lui, asumat, este convins că alegerile anticipate nu sunt o soluție a momentului.

ADVERTISEMENT

”Nu cred că este momentul de alegeri anticipate, mai ales că avem criza asta pandemică. Statul trebuie reformat și noi ce facem? Alegeri anticipate acum? În condițiile în care, în București, avem o rată de infectare de 14 la mie? Eu consider că trebuie să trebuie să ne gândim și la oameni. Populația de rând are de suferit, este o problemă foarte mare…”, explică Cătălin Moroșanu.

Moroșanu, sincer: Cioloș nu are nicio șansă

”Nu cred într-o refacere a coaliției cu USR-ul pentru că dacă ei condiționează alianța fără Cîțu premier. În niciun caz, Cioloș nu o să fie premierul României, niciun partid nu îl susține, nici măcar UDMR-ul. Văd că pe el nu îl interesează că nu are susținere, tot face Guvernul”, spune Cătălin Moroșanu.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ne-a mai spus Moro, nici Florin Cîțu nu este o variantă viabilă de premier. ”Nu cred, în momentul de față, că Florin Cîțu ar fi o variantă de premier. Cu siguranță, nu! În momentul de față, nicio forță politică nu îl susține pe Cîțu. Nici măcar tot PNL-ul, pentru că a fost o dezbinare după congres”, spune Cătălin Moroșanu pentru FANATIK.

De altfel, deja, USR pleacă cu un mare handicap în încercarea lor de a forma un nou Guvern. ”Problema cea mai mare acum este că alianțele sunt foarte volatile. Se supără unul și își ia jucăriile și pleacă. Asta nu e politică. Dacă ți-ai asumat o chestie, asumă-o până la capăt, nu pleci ca USR-ul. Ei s-au supărat, au văzut cât de greu este să conduci  un minister și au plecat ca să nu mai scadă în sondaje”, spune luptătorul.

ADVERTISEMENT

Singura soluție: a treia cale

Cătălin Moroșanu are însă soluția pentru criza guvernamentală și o susține și cu argumente legate de reforma statului, a administrației publice și, evident, a susținerii politice. Iar pentru FANATIK, Cătălin Moroșanu, chiar dacă colegii lui de partid o vorbesc pe la colțuri, spune răspicat lucrurilor pe nume.

”L-aș vedea prim-ministru pe Ilie Bolojan. A treia cale, Ilie Bolojan e un om care a demonstrat că este foarte bun administrator. Acum, un premier trebuie să aibă puterea să facă reformă în administrația publică. El a venit, a făcut economie pentru Oradea de nu știu câte milioane de euro, în fiecare an, pentru că erau foarte mulți angajați care nu făceau nimic și a schimbat Oradea. După, s-a dus la Consiliul Județean, la Bihor, și a început să facă reformă. Noi avem nevoie de oameni care chiar vor să schimbe ceva”, spune Cătălin Moroșanu.

Mai mult, punctează luptătorul care, de-a lungul ultimilor 10 ani, a fost, în paralel, și foarte activ în plan politic, susținerea de care ar avea nevoie Bolojan ar fi ușor de obținut dacă se renunță la orgolii.

Moroșanu crede că e momentul să se renunțe la orgolii

”Florin Cîțu ar trebui să facă un pas în spate, să îl lase pe Ilie Bolojan, să se refacă alianța. Cred că ar fi o soluție foarte bună. Îți spun, în rândul nostru, al liberalilor, Ilie Bolojan este foarte respectat. E părerea mea. E liberal vechi, un om care a demonstrat că este capabil, un om care e pragmatic. El are capacitatea să ia decizii și să își asume treaba asta”, spune Moro.

Ba chiar, este el convins, alianța ar funcționa, din nou, fără probleme. ”Nu știu ce o să se întâmple, ideea e că noi suferim și ar trebui să se ajungă la o înțelegere. Deocamdată, singura soluție este ca Bolojan să fie premier. Tot partidul l-ar accepta și nu ar comenta niciodată, nimeni, nici măcar de la USR sau UDMR pentru că nu s-ar putea compara cu el”, precizează, pentru FANATIK, Cătălin Moroșanu.

Luptătorul ”arbitrează” și explică lupta Orban – Cîțu

”Nu am fost la congres, am preferat să mă concentrez pe altele, pe evenimente, pe gale, pe ceea ce știu eu. Pe niciunul nu l-aș fi votat, sincer, nici pe Orban, nici pe Cîțu”, spune Cătălin Moroșanu, Și, din această poziție, liberalul își permite să fie chiar sincer.

”A fost o luptă puternică, nu aș fi crezut că Cîțu va prinde așa de multe filiale. Fiecare lider a fost luat separat și negociat. Și uite ce s-a întâmplat, a ajuns să aibă susținerea multor filiale. Deși, Cîțu a avut vreo 60%, Orban vreo 40%, dar dacă ar fi fost să ne gândim cam câte filiale îl susțineau pe Cîțu, el trebuia să aibă mult mai mult, vreo 80%.

Și Orban are păcatele lui, nici el nu e perfect. A fost o problemă și al el pentru că mulți lideri din teritoriu au fost dezamăgiți la un moment dat și era normal să aleagă cea de-a doua opțiune. Pe de-o parte, eu îi înțeleg pe liderii de județ pentru că, la un moment dat, dacă trendul este într-o direcție nici nu ai cum să deraiezi de acolo pentru că dacă vrei să ai un om capabil, pe care să îl pui într-un minister sau într-o instituție publică, te trezești că nu te mai susține centrul. ȘI nu mai poți să îl pui pentru că de la centru vine totul. Și atunci, e clar că sunt nevoiți să meargă pe persoana care e indicată, e în frunte. Altfel nu poți să îți ajuți filiala”, spune Moroșanu.

Cătălin Moroșanu, uimit și dezamăgit de unii liberali

În altă ordine de idei, Cătălin Moroșanu recunoaște că a fost surprins de felul în care a acționat PNL în momentul în care a ajuns la putere.

”Mă deranjează în partidul acesta că sunt foarte mulți oameni capabili, crescuți în PNL și ne trezim, în momentul în care ajungem la putere că nu mai contează cei care au stat mulți ani și au muncit, și au performat în domeniile lor. Vin oameni, puși, nu îi știe nimeni, și ajung miniștri, ajung în tot felul de funcții”, spune Moroșanu.

E adevărat, mai admite el, spera să reușească să devină și el membri al Guvernului, în postura de secretar de stat, dar în domeniul lui de activitate: sportul.

”Îmi doream, da, să fiu secretar de stat (la Ministerul Sporturilor, n. red.) dar, până la urmă, dacă ei au considerat că nu sunt capabil să pot să fac acest lucru, am înțeles. Dar, repet, eu sunt un sportiv care știu că dacă muncesc foarte mult, câștig meciurile. Iar în momentul în care ești în partid și muncești foarte mult și vezi că meritele tale nu sunt recunoscute, atunci este o problemă foarte mare.

Eu sunt dezamăgit de lumea politică. Nu neg că m-a înzestrat cu anumite lucruri, că acum pot să înțeleg cum merg lucrurile în țară, cum trebuie să vorbesc cu un președinte de Consiliu Județean, cu un primar… M-au dezvoltat personal, dar ca satisfacție politică nu am avut niciuna. Și nu vorbesc doar în numele meu, vorbesc în numele a mai multor membri de partid”, a mai spus Cătălin Moroșanu.

Cătălin Moroșanu nu demisionează din PNL

Cu toate acestea, explică el pentru FANATIK, nu va demisiona din PNL. ”Eu o să îmi duc mandatul (de consilier județean, n. red.) până la sfârșit, o să încerc să văd ce pot să fac pe linie de sport și după aceea mă retrag. Nu îmi dau demisa din PNL, voi rămâne alături de acest partid și la bine, și la rău, dar voi sta în spate, nu voi mai accesa funcții publice. Nu pot să plec de la Galați și pentru că oamenii m-au votat.

Nu pot să plec pentru că m-am supărat eu pe PNL. Sunt dezamăgit de o parte din PNL; nu de tot partidul, că sunt și oameni capabili în acest partid. Dar în momentul de față, ceea ce s-a întâmplat, când nimeni nu vrea să cedeze, face să sufere toată România.”, a mai spus, pentru FANATIK, Cătălin Moroșanu.

 

ADVERTISEMENT