News

Memorialul Durerii, ediţie specială! 30 de ani din „O istorie care nu se învață la școală”, 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin

Memorialul Durerii are parte de o ediţie cu adevărat specială, luni, 13 septembrie, de la ora 20.00, pe TVR 2
06.09.2021 | 17:45
Memorialul Durerii editie speciala 30 de ani din O istorie care nu se invata la scoala 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia HossuLongin
ADVERTISEMENT

TVR 2 propune o ediție specială a emisiunii „Memorialul Durerii”, luni, 13 septembrie, o emisiune dedicată împlinirii a 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin. De altfel, discutăm despre o emisiune care a oferit românilor cele mai complexe și documentate mărturii despre eroii care s-au opus comunismului, dar și despre torționarii lor.

Între timp, emisiunea a adunat peste 250 de documentare, deși, iniţial a pornit cu doar șase episoade. Ecourile puternice au făcut ca aceasta să continue, emisiunea fiind aplaudată la scenă deschisă atât în țară cât și în străinătate, la marile festivaluri de televiziune.

ADVERTISEMENT

Memorialul Durerii, ediţie specială la TVR 2!

Ca să celebreze momentul, TVR 2 a anunțat că va redifuza unele dintre cele mai apreciate episoade dedicate lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu, Elisabeta Rizea, partizanilor lui Toma Arnăuțoiu sau lui Ion Ioanid și nu numai.

La 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin, ediția va fi moderată de istoricul Adrian Cioroianu și susținută de comentariile academicianului Aurel Ion Pop, scriitoarei Ana Blandiana, prof. dr. Manuela Cernat, scriitorului Sorin Lavric, profesorului Ilie Popa, profesorului Ioan Panican și, în mod evident, realizatoarea „Memorialul Durerii”, Lucia Hossu-Longin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aniversarea celor trei decenii a fost marcată și în studioul “Horia Bernea” al Muzeului Național al Țăranului Român. Aici a fost difuzată, în premieră, o selecție din cele mai reprezentative episoade ale seriei de documentare „Memorialul Durerii”.

“Uitasem să vorbesc la ieșirea din închisoare, la domiciliul obligatoriu avem dificultăți majore în a lega noțiunea cu coardele vocale”, povestea Corneliu Coposu într-un interviu acordat pentru „Memorialul Durerii”.

ADVERTISEMENT

Nu a fost singurul nume greu important al istoriei noastre care şi-a spus povestea realizatoarei. Ion Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor din Făgăraș, sublinia şi el că „un popor nu trăiește numai cu pâine și salam, cu sau fără soia, ci și cu demnitate și onoare în lume”.

Printre multele mărturii, în episoadele „Memorialul Durerii” îi veţi descoperi pe Doina Cornea, Elisabeta Rizea, Petre Ţuţea sau pe episcopul greco-catolic Alexandru Todea cu unicul interviu oferit unei emisiuni Tv.

ADVERTISEMENT

„Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generația tânără este un mod de a cunoaște adevărata istorie, deoarece am dorit să readucem în cartea de istorie adevăraţii eroi ai ţării.

M-a marcat cel mai mult rezistența armată din munți, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă și cea mai tragică în același timp. De aceea în ultimii ani am făcut foarte multe episoade cu rezistenţa armată pentru că am descoperit cum au murit eroii care au fost în munţi: au fost executaţi fie la Jilava, fie pe câmpul confruntărilor.

M-au marcat, desigur, şi episoadele cu “Oamenii mari care au făcut România Mare”, serie începută în 2018. “Legătura dintre Memorialul Durerii şi marii artizani ai Unirii este directă. Cei care au făcut Reîntregirea au ajuns, în mare parte, la Sighet, unde şi-au găsit sfârşitul”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.

„Orice om lasă în urmă fapte, dar nevoia de valoare personală este dată de fundamentul măreţiei. Televiziunea Română îi mulțumește doamnei Lucia Hossu-Longin pentru bogăția pe care a creat-o pentru istorie, prin atâta muncă”, a spus şi Ramona Săseanu, director general interimar al Televiziunii Române despre aniversarea emisiunii.

Achiziționat de Arhivele Hoover din Statele Unite şi de Biblioteca Congresului American, difuzat de Videoteca din Paris, locul unde sunt arhivate cele mai importante filme documentare din Europa, ca un film de colecție, „Memorialul Durerii” s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Române. De altfel, TVR a fost şi televiziune din Europa de Est care a produs un demers publicistic consacrat personalităților emblematice ale detenției politice, din cei patruzeci și cinci de ani de comunism

ADVERTISEMENT