Fotbal intern

Mental coach-ul Octavian Grozea, detalii despre Coman și Nedelcu: “Când au ajuns la noi, mental, și nu numai, erau zero!”

20.09.2019 | 16:42
Dragoș Nedelcu, Mihai Bălașa și Florinel Coman la vizita medicală de la Institutul de Medicină Sportivă din București. Mental coach-ul Octavian Grozea a vorbit despre ședintele cu jucătorii de la FCSB. Sursă foto: sportpictures.eu

Mental Coach-ul Octavia Grozea, cel care lucrează alături de Florinel Coman și Dragoș Nedelcu, a oferit detalii despre cum a reușit să îi salveze pe cei doi fotbaliști care în trecut au fost aspru criticați de Gigi Becali. Aceștia au ajuns să colaboreze cu acest mental coach-ul Grozea la recomandarea lui Răzvan Marin.

Mental coach-ul Octavian Grozea, detalii despre cum i-a salvat pe Coman și Nedelcu

“A vorbit cu Răzvan Marin, se știau de la Viitorul, apoi i-a vorbit despre noi și Lucian Filip și ambii i-au spus cam așa: “Du-te că e bine!”. Probabil a văzut și el că Filip s-a refăcut mental după ce a apelat la noi, fiindcă atunci când a venit el își punea întrebarea dacă va mai putea vreodată să joace fotbal, iar după un an și jumătate a ajuns să fie căpitanul celor de la FCSB. Coman a venit în mai anul trecut. Știți de ce atunci? Să vedeți ce se întâmplase cu el în precedentele 2-3 luni la acea vreme. A fost finalul de play-off în care patronul l-a scos din echipă și în 6 etape la rând a prins câteva minute într-o partidă. Când a ajuns la noi, mental, și nu numai, era zero. De fapt, nu zero, era mult sub nivelul mării. Nedelcu la fel! Amândoi își pierduseră încrederea în ei”, a spus Octavian Grozea, conform gsp.ro.

“Targetul nostru pentru el, dar și pentru Nedelcu, a fost să fie la nivel maxim la Euro de tineret, în vară. Iar Florinel cred că a făcut un turneu fantastic. Progresul lui e imens. Am văzut recent meciul Danemarca – România, nu e ieșit din comun că Florinel a tras de 5 ori la poartă și că a fost cel mai periculos, pentru mine, o mare realizare e că în cele 5 dueluri fizice pe care le-a avut înainte de a se pregăti să tragă la poartă a stat de fiecare dată în picioare și adversarul a fost cel care a căzut sau a pierdut duelul. La scurt timp după ce a început să lucreze cu noi, a realizat că trebuie să se apuce serios și să acumuleze forță fizică și ați informat foarte corect că petrece foarte mult timp în sala de forță”, a încheiat specialistul.

Florinel Coman în meciul dintre FCSB și Vitoria Guimaraes din preliminariile Europa League. Sursă foto: sportpictures.eu
Florinel Coman în meciul dintre FCSB și Vitoria Guimaraes din preliminariile Europa League. Sursă foto: sportpictures.eu

În ce constă o întâlnire dintre mental coach-ul Octavian Grozea și Florinel Coman

Octavian Grozea a dezvăluit și în ce constă o întâlnire cu cei doi jucători de la FCSB. Acesta susține că au fost momente în care Florinel Coman și Dragoș Nedelcu aveau probleme și încercau să găsească soluții, dar și perioade în care este sunat de aceștia doar pentru a îi învăța pe internaționalii U21 cum să se comporte în situații extreme.

“De exemplu, vine Coman sau Nedelcu și îmi spune așa: mă frământă chestia asta. OK, discutăm pe tema respectivă. Dar se întâmplă, mai des în ultima vreme, să vină și să îmi spună: nu am nicio problemă. Și atunci ne ocupăm de altceva, de cum trebuie să reacționeze, să se comporte în anumite situații extreme. Cum ar fi, de exemplu, în pauza unui meci. Suntem în vestiarul FCSB-ului, e liniște totală fiindcă adversarul conduce cu 2-0 și antrenorul are de făcut reproșuri la adresa luI Coman, dar Coman se simte neîndreptățit fiindcă el crede că a jucat bine. Aici intervin teoriile noastre, scheme de mental coaching care trebuie aplicate și care să ajute fotbalistul să traverseze situația de bine. E important să știi cum să te controlezi în astfel de situații în care ești și obosit după efort, ești și în vizorul antrenorului și poate ești și nervos, și iritat. Eu în discuția cu ei nu mă comport ca un doctor, profesor sau eva de genul, ci ca un prieten al lor”, a mai spus Grozea.