Sport

Merge naţionala României şi la JO Paris 2024?! Ce şanse avem să ne calificăm la următoarea ediţie

Naţionala de fotbal a României a participat la JO Tokyo 2020, unde a fost aproape de sferturi. FANATIK îţi prezintă şansele la o calificare pentru JO Paris 2024.
09.08.2021 | 11:40
Merge nationala Romaniei si la JO Paris 2024 Ce sanse avem sa ne calificam la urmatoarea editie
Merge naţionala României şi la JO Paris 2024?! Ce şanse avem să ne calificăm la următoarea ediţie
ADVERTISEMENT

După 57 de ani de absenţă, România a participat la turneul olimpic de fotbal de la Tokyo 2020, însă nu a putut să iasă din faza grupelor. În ultima etapă, tricolorii aveau nevoie de o victorie cu Noua Zeelandă, succes care nu a venit şi selecţionata lui Mirel Rădoi a plecat acasă. Urmează ediţia de la Paris 2024, iar lupta la calificare se va da la Campionatul European U21 din 2023.

Cum ajunge naţionala României la JO Paris 2024. Organizăm împreună cu Georgia turneul decisiv

Pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, calificarea s-a jucat la Europeanul de tineret din 2019. A fost turneul final la care România U21 a ajuns până în semifinale, unde ne-a eliminat Germania pe final de meci. Biletele pentru turneul olimpic de la Paris 2024 vor fi acordate la EURO U21 2023, competiţie pe care o organizăm împreună cu Georgia.

ADVERTISEMENT

România şi Georgia sunt deja calificate la Europeanul de tineret care se va juca peste 2 ani, iar alte 14 echipe se vor alătura la finalul preliminariilor. Astfel, 16 echipe se vor duela pentru trofeu, dar şi pentru calificarea la JO Paris 2024.

FIFA a anunţat că turneul olimpic de la Paris 2024 va avea parte de mai multe echipe la start. Mai exact, în Franţa vor merge 24 de selecţionate, cu 8 mai multe decât la ediţia Tokyo 2024. Forul mondial nu a precizat câte reprezentante va avea Europa, după ce în Japonia au mers 4 selecţionate de pe Bătrânul Continent.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, FIFA va oferi 6 locuri Europei la turneul olimpic, iar unul este deja acontat de Franţa, gazdă a Jocurilor Olimpice din 2024. Astfel, pentru ca România să ajungă la Paris, tricolorii vor trebui să se claseze pe unul dintre primele 5 locuri (calificare în sferturile de finală) în clasamentul final al EURO U21 2023. Şi o clasare pe un loc 6 ar duce la turneul olimpic, însă ar trebui ca francezii să ocupe un loc în primele 5.

România, amicale până la turneul final din 2023

Calificată la EURO U21 2023, România va juca doar meciuri amicale până la startul turneului final. În septembrie, tricolorii vor avea două partide de verificare, cu Anglia şi Georgia, cealaltă ţară care va organiza competiţia de peste doi ani.

ADVERTISEMENT

La următoarele meciuri amicale şi la EURO U21 2023, România va putea să folosească jucători născuţi pe sau după 1 ianuarie 2000. Pe lista fotbaliştilor eligibili se numără Radu Drăguşin (Juventus), Octavian Popescu (FCSB), Claudiu Petrila (FCSB) sau Vladimir Screciu (U Craiova).

Ar fi a cincea participare a naţionalei României la turneul olimpic de fotbal

România s-a calificat la patru turnee olimpice de fotbal, iar prima participare a avut loc la JO Paris 1924. La acea ediţie, tricolorii au părăsit competiţia după o înfrângere ruşinoasă în faţa Olandei, scor 0-6.

ADVERTISEMENT

28 de ani a trebuit să aştepte România pentru o nouă calificare la turneul olimpic de fotbal. Tricolorii au fost învinşi, la Helsinki 1952, de Ungaria, scor 1-2, naţională care avea să câştige medalia de aur şi să joace finala Campionatului Mondial în 1954.

În 1964, la Tokyo, România a ieşit din faza grupelor, după două victorii şi o remiză. Din nou, Ungaria a oprit drumul selecţionatei noastre spre o medalie, în sferturi, însă ne-am clasat pe locul 5 în clasamentul final.

La Tokyo, România a obţinut 4 puncte în faza grupelor, unde Coreea de Sud ne-a învins fără drept de apel, scor 0-4. În ultimul meci, cu Noua Zeelandă, tricolorii aveau nevoie de o victorie, după ce golaverajul fusese afectat de înfângerea suferită în faţa asiaticilor.

ADVERTISEMENT