Locurile de agrement dotate cu piscine sunt foarte populare în timpul verii, dar sunt totodată o sursă de boli dermatologice, care devin supărătoare fără tratament adecvat. Dr. Cătălina Stoian, medic specialist dermatovenerolog, ne-a explicat care sunt cele mai frecvente boli ce se pot contacta la piscină sau la ştrand şi ce e de făcut pentru a ne feri de ele.
– Una din cele mai frecvente afecţiuni dermatologice din sezonul cald este pitiriazisul versicolor, determinat de un organism
– Malassezia furfur – care se găseşte în mod normal la nivelul pielii noastre şi care poate cauza leziuni supărătoare în anumite condiţii (transpiraţie, modificare ph). Această micoză apare în special pe spate şi braţe şi se manifestă prin pete albe şi/sau maronii, roşii (de aici şi numele de versicolor), însoţite uneori de scuame fine. Petele nu produc mâncărimi, dar în lipsa unui tratament se extind şi devin extrem de inestetice.
– O altă afecţiune cu care ne întâlnim în mod constant este tinea pedis sau ciuperca piciorului, care apare în condiţii de transpiraţie excesivă sau încălţăminte impermeabilă, şi este caracterizată de mâncărime, roşeaţă, miros neplăcut şi descuamare la nivelul tălpilor. Contactul cu ciuperca se face prin deplasarea cu piciorul gol pe solul contaminat sau în urma purtării de încălţăminte la comun. Pentru tratamentul ei este suficientă aplicarea locală de antimicotic şi, foarte important, menţinerea unei igiene riguroase.
– Moluscum contagiosum este o afecţiune virală produsă de Poxvirus şi e caracterizată prin apariţia de leziuni de culoarea pielii sau roz roşiatice care se înmulţesc. Afecţiunea apare mai ales la persoanele care frecventează piscinele. Boala trece de la sine atunci când pacientul are un sistem imunitar puternic, însă este nevoie de intervenţia medicului specialist în cazul în care acestea sunt în număr mare şi răspândite pe o suprafaţă extinsă. Medicul fie va curăţa interiorul lor pentru a nu mai fi contagioase, fie va recomanda tratamente imunostimulatoare, antivirale sau chiar de electrocauterizare.
– Piodermitele sunt infecţii bacteriene ale pielii, care apar de obicei pe zonele păroase ale pielii (scalp, membre, torace) şi sunt caracterizate de leziuni mici cu puroi. Tratamentul pentru aceste infecţii constă în terapie antibiotică şi necesitatea unei igiene stricte (baie zilnică, dezinfectarea unghiilor, fierberea lenjeriei); uneori pot apărea şi epidemii.
– Şi clorul folosit în exces la dezinfecţia apei din piscină poate determina la nivelul pielii senzaţie de arsură, mâncărime, roşeaţă.
– Expunerea prelungită la soare fără produse de fotoprotecţie adecvate fototipului cutanat şi în orele în care radiaţiile solare sunt în cantitate maximă (11-16) poate determina arsuri solare în diferite grade, de la o simplă înroşire a pielii până la frisoane, flictene şi senzaţie de rău general. Pentru a preveni aceste boli este bine să respectăm regulile de igienă atunci când mergem la piscină sau la ştrand: să folosim încălţăminte şi îmbrăcăminte personală, să facem duş când intrăm şi după ce ieşim din apă şi, cel mai important, să nu intrăm în apă dacă suferim de boli de piele contagioase pentru a preveni răspândirea acestora. Încălţămintea trebuie folosită atunci când ne deplasăm pe toate suprafeţele comune ale ştrandului/locului de agrement.
sursa: libertatea.ro