News

Mersul la mall în weekend ar putea fi condiționat de vaccinare, a anunțat Dan Barna. Premierul Cîțu: ”Sunt multe scenarii”. Update

Dan Barna anunță o serie de măsuri pentru stimularea imunizării. Conform acestuia, mersul la mall în weekend ar putea fi condiționat de vaccinare.
23.07.2021 | 12:16
Mersul la mall in weekend ar putea fi conditionat de vaccinare a anuntat Dan Barna Premierul Citu Sunt multe scenarii Update
ADVERTISEMENT
23-07-2021
09:17

Premierul Florin Cîțu, reacție după declarația lui Dan Barna despre posibilele măsuri de stimulare a vaccinării

La scurt timp după ce vicepremierul Dan Barna dezvăluia o parte dintre posibilele măsuri pe care autoritățile le au în vedere pentru stimularea vaccinării a venit și poziția prim-ministrului Florin Cîțu.

Acesta spune că, deocamdată, sunt doar discuții în Coaliție și nu s-a luat vreo decizie. Șeful Executivului a admis că pe masa oficialilor sunt multe scenarii.

”Nu este vorba de nicio decizie. Am plecat cu impresia că nu se va discuta în spațiul public ce s-a discutat în Coaliție. Nu s-a luat nicio decizie și nu e bine să aruncăm în spațiul public informații care încă nu sunt confirmate.

Ne uităm la cele mai bune măsuri pentru a ne asigura că un eventual val 4 va fi de o magnitudine cât mai mică. Ceea ce sunt sigur și ce vreau să fie clar este că Ministerul Sănătății trebuie să fie pregătit pentru orice eventualitate. Nu vreau să reducem din capacitățile pe care le avem în spitalele Covid.

Despre accesul în mall-uri pentru vaccinați: Nu a fost luată nicio decizie, nu are sens să comentăm scenarii. Sunt multe scenarii (…) Nu pot spune ce se discută în acest moment, când avem o concluzie o vom discuta”, a spus Florin Cîțu la Antena3.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că Executivul pregătește o serie de măsuri pentru a încerca să dea un imbold campaniei de vaccinare anti-Covid, una care înaintează cu mare dificultate.

Potrivit acestuia, pe masa decidenților se află două tipuri de măsuri: unele de încurajare și stimulare, respectiv o serie de măsuri cu caracter restrictiv, cum ar fi accesul în unele zone.

ADVERTISEMENT

Dan Barna anunță măsuri pentru stimularea imunizării. Mersul la mall în weekend ar putea fi condiționat de vaccinare

Liderul USR PLUS, Dan Barna, a declarat, vineri, că în Coaliție s-a discutat despre adoptarea unor măsuri pentru stimularea vaccinării.

Acesta a recunoscut că sunt mari probleme în mediul rural. În acest sens, ca stimulare, se au în vedere mai multe opțiuni: loterii în utilaje agricole, vouchere, bonuri, tichete, dar nu acordarea de bani direct.

ADVERTISEMENT

Barna a mai spus că s-a mai discutat, pentru a preveni un val 4 al pandemiei, varianta condiționării accesului la servicii neesențiale, cum ar fi mersul la mall, de vaccinare.

Am discutat în ședința Coaliției. Trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state pentru a încuraja campania de vaccinare. Valul 4 va avea un efect de stimul pentru cei care încă nu s-au vaccinat. Vorbim de două tipuri de măsuri: încurajare și stimulare și măsuri pentru accesul la unele utilități.

ADVERTISEMENT

De exemplu, mersul la mall să fie condiționat în weekend de vaccinare, ar fi o măsură care s-ar putea lua. Legea cu zi liberă pentru vaccinare a fost deja adoptată.

Dacă nu reușim să creștem acest nivel de vaccinare la nivel național vom avea probleme cu toții. E necesar să-i încurajăm pe oameni să se imunizeze”, a declarat Barna, vineri.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul a mai avertizat că, dacă autoritățile nu reușesc să crească procentul de vaccinare, ”vom avea cu toții probleme” din cauza noului val de îmbolnăviri care se anunță din toamnă.

Câte persoane s-au vaccinat în ultima zi în România

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că aproape 16.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 11.000 cu prima doză.

Din datele oficiale aflăm că 15.997 de persoane au fost vaccinate în ultima zi, din care 11.170 cu prima doză. În acelaşi interval, au fost raportate cinci reacţii adverse: trei la vaccinul Pfizer şi două la cel de la Johnson & Johnson. Alte 61 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Numărul total al persoanelor vaccinate de la debutul campaniei a ajuns la 4.918.657, din care 4.762.837 cu schema completă.

ADVERTISEMENT