News

Mersul la supermarket ar putea deveni un lux. “Criza alimentară va însemna o criză a puterii de cumpărare”

Conflictul din Ucraina produce deja consecințe economice pe plan internațional. Un analist economic avertizează că o parte dintre români vor merge la supermarket ca la muzeu.
07.05.2022 | 11:12
Mersul la supermarket ar putea deveni un lux Criza alimentara va insemna o criza a puterii de cumparare
Scăderea puterii de cumpărare va determina românii să cumpere cantități mici Foto: The Planet App
ADVERTISEMENT

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat cum este afectată România de consecințele războiului din Ucraina, care durează deja de două luni.

Mersul la supermarket ar putea deveni un lux

“Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulți dintre români vizita la hipermarket va fi ca la muzeu.

ADVERTISEMENT

Vor admira produsele, dar nu și le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare”, a explicat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Potrivit analistului economic, românii se vor mulțumi cu produse mai ieftine și mai slabe calitativ pe care le vor cumpăra în cantități mici.

ADVERTISEMENT

Adrian Negrescu este de părere că există pericolul exploziei prețurilor la gaze care va duce la noi creșteri de prețuri. Dar și că statul român nu pare să găsească soluțiile potrivite pentru a depăși această perioadă de criză.

“Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relație direct cu Gazprom. Dacă rușii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puțin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc. 

ADVERTISEMENT

Da, autoritățile ne dau asigurări că se vor găsi soluții, dar să le vedem puse în aplicare. Altfel, la iarnă, când necesarul de import crește până la 40%, vom ajunge la raționalizarea consumului mai ales pentru firme”, a subliniat analistul economic.

Măsuri dure pentru salvarea economiei

Economia trebuie relansată cu măsuri dure, mai susține Arian Negrescu

“În loc să luăm măsuri pentru susținerea investițiilor, pentru reducerea poverii fiscale și stoparea creșterilor de prețuri la energie și gaze, noi ne păcălim singuri cu vouchere de 4 lei/zi pentru săraci și discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanți. 

ADVERTISEMENT

Trebuie măsuri dure, dar necesare pentru a relansa economia, pentru stoparea creșterilor de prețuri la energie, în condițiile în care acestea s-au dublat față de anul trecut”, a mai explicat specialistul.

ADVERTISEMENT
Tags: