News

Mesaj de la Budapesta pentru UE. Ungaria se opune categoric unor noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ungaria nu vrea să fie implicată în războiul din Ucraina, care ar putea escalada într-un conflict NATO - Rusia și se opune sancțiunilor.
27.01.2023 | 17:18
Mesaj de la Budapesta pentru UE Ungaria se opune categoric unor noi sanctiuni impotriva Rusiei
Viktor Orban și Vladimir Putin, prieteni de neclinitit. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În consecință, premierul maghiar Viktor Orban a transmis că țara sa se va opune oricăror sancțiuni noi care vizează energia nucleară.

Ungaria se opune cu vehemență unor noi sancțiuni pentru Rusia

Viktor Orban a făcut acest anunț într-un interviu acordat unui post de radio public, conform Reuters. Anunțul vine în contextul în care Ucraina a cerut UE să introducă compania rusă Rosatom pe lista sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Ungaria va bloca un astfel de demers în condițiile în care și-a construit o centrală nucleară cu ajutorul Rusiei, pe care vrea să o extindă cu ajutorul Rosatom. Așadar, Ungaria se va folosi de ”veto” în viitorul apropiat, dând naștere unor noi tensiuni în sânul Uniunii Europene.

“Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a transmis Orban. Poziția Ungariei nu este o noutate în contextul în care guvernul de la Budapesta spune că Rusia nu poate să piardă războiul din Ucraina, astfel țările din UE nu ar trebui să-l deranjeze prea tare pe Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Orban a insistat din nou asupra faptului că sancțiunile occidentale nu au slăbit defel Rusia ci, mai degrabă, au lovit în Europa ca un bumerang. Compania de stat Rosatom a fost scutită momentan de sancțiuni, de la începutul războiului din Ucraina.

Ungaria și-a construit o centrală nucleară la Paks cu patru reactoare mici VVER 440, cu ajutorul Rusiei. Acestea au început să funcționeze, cu o capacitate combinată de 2.000 de megawați, undeva în perioada 1982-1987.

ADVERTISEMENT

Această centrală generează jumătate din energia consumată de Ungaria și e alimentată cu combustibil nuclear din Rusia. Mai mult, Rusia și Ungaria au semnat un acord în 2014 prin care se angajează să extindă această centrală nucleară de la Paks cu două reactoare VVER cu o capacitate de 1.2 gigawați fiecare.

În luna septembrie, Orban ținea un discurs prin care critica dur sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Putem spune, cu siguranță, că, în urma sancțiunilor, cetățenii europeni au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi. Această armă s-a întors împotriva noastră, Europa s-a împușcat singură, cu sancțiunile, în picior.

Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, declara Orban.

ADVERTISEMENT
Tags: