Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează cetățenii cu privire la reapariția unor tentative de fraudă prin e-mailuri false care pretind a fi trimise în numele instituției.
Aceste mesaje, expediate de pe adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re, nu provin de la ANAF și au ca scop inducerea în eroare a destinatarilor, a precizat instituția într-un comunicat oficial.
„Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care pot pune în pericol securitatea datelor personale și financiare ale contribuabililor”, a anunțat ANAF.
Pentru a preveni astfel de situații, ANAF subliniază faptul că interacțiunea oficială cu contribuabilii are loc exclusiv prin două canale sigure: Spațiul Privat Virtual (SPV), platforma digitală oficială, și Poșta Română, utilizând corespondența cu confirmare de primire.
„ANAF nu solicită informații personale sau financiare prin adrese de e-mail neoficiale. Vă recomandăm să ignorați și să ștergeți mesajele provenite de la adresa stefania.neagu@anaf.re sau alte surse suspecte și să nu accesați link-uri sau să nu descărcați fișiere din astfel de mesaje”, au anunțat reprezentanții instituției.
De asemenea, contribuabilii care doresc informații generale despre obligațiile fiscale sunt încurajați să contacteze CALL CENTER ANAF, disponibil la numărul de telefon 031.40.39.160.
În luna octombrie s-a mai semnalat o schemă de înșelătorie prin e-mailuri care par să vină din partea ANAF. Aceste mesaje, concepute sub formă de „Notă informativă”, pretind că destinatarii ar avea datorii fiscale și includ avertismente privind riscul unei executări silite, sugerând plata imediată pentru a evita confiscarea bunurilor.
„Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail valorificare@anaf.pro. Atragem atenţia că această adresă de e-mail NU aparţine ANAF şi nu trebuie să daţi curs solicitărilor!”, a transmis ANAF.
ANAF subliniază că instituția nu solicită plăți sau informații prin e-mail, iar orice comunicare privind situația fiscală sau alte notificări oficiale se face prin metodele menționate anterior.
De asemenea, și în acest caz cetățenii au fost sfătuiți să verifice întotdeauna sursa mesajelor primite și să nu ofere date personale sau financiare prin e-mail.