News

Mesajele politicienilor de Ziua Unirii Principatelor. Ce au transmis primii oameni în stat

Ziua de 24 ianuarie le oferă oamenilor politici șansa de a atrage atenția asupra lor și politicilor pe care le susțin. Adesea, această sărbătoare este folosită pentru a transmite mesaje de unitate.
24.01.2022 | 14:12
Mesajele politicienilor de Ziua Unirii Principatelor Ce au transmis primii oameni in stat
ADVERTISEMENT

Unirea Mică, sărbătorită pe 24 ianuarie, le oferă politicienilor români șanse de a se expune, de a se apropia de electorat și de a transmite mesaje festive prin care să îndemne la unitate în fața problemelor care ocupă agenda publică.

An de an, politicienii români folosesc această sărbătoare pentru a transmite românilor în cadrul evenimentelor oficiale, în intervențiile televizate sau prin rețelele sociale mesaje către alegători.

ADVERTISEMENT

Președintele României a sărbătorit Unirea Principatelor prin prezența la o ceremonie ținută la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, București. În discursul său, Klaus Iohannis a făcut un apel la soluții pentru problemele actuale, notează Libertatea.

De asemenea, el a făcut un apel la unitate în fața problemelor actuale și a făcut trimitere la eforturile generațiilor anterioare pentru protejarea principiilor democratice, dar și a drepturilor și libertăților.

ADVERTISEMENT

“Națiunea română este mai puternică atunci când este solidară și trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină. Să acționăm, așadar, zi de zi, cu aceeași tenacitate pentru consolidarea parcursului european și democratic al țării noastre! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a transmis președintele.

Ce au transmis politicienii de la guvernare?

Nicolae Ciucă a vorbit în mesajul său de 24 ianuarie despre problemele cu care se confruntă România în acest moment. El a amintit de ultimii doi ani de pandemie și a făcut un apel la unitate și responsabilitate din partea guvernanților, dar și din partea cetățenilor obișnuiți.

ADVERTISEMENT

În continuarea mesajului săi, primul ministru a adus aminte de eforturile depuse pentru realizarea unirii din 24 ianuarie 1859 și de sacrificiul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

“Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui ţel naţional, acela de a-i aduce împreună pe români. Ocaua lui Cuza, intrată în legendă, este şi astăzi simbol al egalităţii şi al dreptăţii, amintind totodată de rolul pe care statul trebuie să şi-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în faţa abuzurilor”, a premierul cetățenilor săi.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, fostul premier al României, a transmis, la rândul său un mesaj de unitate și a ținut să sublinieze moștenirea istorică a partidului pe care îl conduce.

“Dragi români, mesajul meu pentru voi e simplu: singura soluție pentru a dezvolta România, pentru a continua ceea ce au început înaintaşii noştri, rămâne LIBERALISMUL. La mulţi ani!”, a transmis Cîțu.

Marcel Ciolacu, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, a făcut trimitere la unioniștii de la 1859 și a explicat că acestea pot fi utile și în fața crizelor din prezent.

“Dezbinarea nu ne va salva în faţa provocărilor economice, sanitare şi de securitate, ci tocmai idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 şi care încă îi mai animă pe români! La mulţi ani, dragi români”, a scris Marcel Ciolacu în mesajul său de pe Facebook

Ce mesaje au transmis liderii din opoziție?

Dacian Cioloș, președintele USR, a făcut trimiteri în mesajul cu ocazia festivităților dedicate Unirii Principatelor la calitățile care au permis formarea statului român modern. De asemenea, el a folosit această ocazie pentru a vorbi și despre provocările cu care ne confruntăm în prezent.

“Acum, putem vedea ziua Unirii drept o horă într-o piață publică sau ca un exemplu la care să ne întoarcem privirea de fiecare dată când ne-apucă deznădejdea și ne sperie extremismul local, amenințările de la granița de est, disoluția autorității publice sau dezamăgirile politice”, a transmis Cioloș.

În ciuda mesajelor transmise de către liderii politici de la putere sau din opoziției, presa și publicul au fost atenți la evenimentele de la Iași. Acolo, George Simion,co-președintele AUR, și-a început vizita cu un conflict cu forțele de ordine din municipiu.

Ulterior, în timpul horei tradiționale pentru 24 ianuarie, Simion a fost victima unui atac cu cerneală, aceasta fiindu-i aruncată în față. El nu a ratat oportunitatea și l-a atacat în câteva rânduri pe primarul din Iași, Mihai Chirica.

ADVERTISEMENT