Mesaje Sfantul Ilie 2017. Ce urari se trimit de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie 2017. Joi, 20 iulie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, cinstit de creştini ca aducător de ploi. Prin rugăciunea sa a salvat poporul israelian de la moarte, după trei ani...
20.07.2017 | 00:09
Mesaje Sfantul Ilie 2017 Ce urari se trimit de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie 2017. Joi, 20 iulie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, cinstit de creştini ca aducător de ploi. Prin rugăciunea sa a salvat poporul israelian de la moarte, după trei ani şi jumătate de secetă. Sfântul Proroc Ilie este cinstit de atunci ca aducător de ploi, în Lituargier existând o rugă folosită în slujba care se oficiază la vreme de secetă.

“Pentru ca rugăciunile noastre să fie bineprimite şi precum pe Ilie, oarecând, aşa să ne audă şi pe noi şi să ne miluiască, cu ploaie şi cu bună întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm”. Prin diferite datini şi tradiţii, Sfântul Ilie este considerat divinitate populară a Soarelui şi a focului. Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut, la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără.

Sfantul Ilie 2017. În perioada pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate. Cel mai grav a fost uciderea părinţilor săi la îndemnul diavolului. Păcatul a fost iertat de Dumnezeu, trecându-L în rândul sfinţilor. Ilie s-a ridicat în Împărăţia Cerurilor într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

Ce să faci de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie 2017. În ajunul zilei în care este sărbătorit Sfântul Ilie, pe vremuri, fetele mergeau noaptea pe câmpurile semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi se tăvăleau prin cultură. Dacă în noaptea de dinainte de 20 iulie ele visau cânepă verde, acest semn însemna că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. În caz contrar, dacă visau cânepă uscată, se spunea că se vor căsători cu oameni bătrâni.

În această zi, femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit. Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac şi sunt puse la uscat în podurile caselor, în cămări sau sub streşini. Tot de Sfântul Ilie sunt adunate plante care sunt folosite mai târziu la vrăji sau la farmece.

Ce să nu faci de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie 2017. Dacă în ziua în care este sărbătorit Sfântul Ilie este furtună, uşile sau geamurile caselor nu trebuie deschise pentru a nu intra în casă vreun diavol care fuge de furia Sfântului. În anumite zone din Moldova se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. Dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea vierme. Conform tradiţiei, în ziua de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor. 

Ce mesaje se trimit de Sfantul Ilie

“Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie, îţi doresc o ora de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!”

“În această zi, când numele tău este celebrat, se sărbătoreşte cel mai mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de seceta, Sf. Ilie. Îţi doresc să învingi orice furtună şi să rămâi în orice moment un cer senin!”

“Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer la mulţi ani!”

130.000 de români îşi sărbătorec onomastica

Sfantul Ilie 2017. Statisticile existente la nivel naţional arată că, din totalul celor aproximativ 22 milioane de români, peste 120.000 de persoane (cca 0,55%) poartă numele Sfântului Ilie. Dintre cei aproape 130.000 de români sărbătoriţi de Sfântul Ilie, peste 110.000 sunt bărbaţi, iar peste 15.000, femei. Majoritatea românilor, peste 100.000, poartă numele de Ilie, alţi 3.300 – Iliuţă, iar 2.100 – Lică. Dintre femeile care îşi vor sărbători onomastica miercuri, 14.750 se numesc Ilinca, 830 – Eliana, iar 90 – Ilia.

Sfântul Ilie este ocrotitorul Forţelor Aeriene Române. Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor desfăşura ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.