Life

Mesajul bizar din Turnul cu Ceas din Sighișoara. A fost scris de un condamnat, în noaptea de dinaintea executării

Ce mesaj bizar ascunde celebrul Turn cu Ceas din cetatea medievală, din Sighișoara. A fost scris de un condamnat, înainte de a muri.
29.03.2024 | 23:40
Mesajul bizar din Turnul cu Ceas din Sighisoara A fost scris de un condamnat in noaptea de dinaintea executarii
Mesajul misterios din Turnul cu Ceas, din Sighișoara. Sursa foto: Historia
ADVERTISEMENT

Turnul cu Ceas este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sighișoara. Turiștii îl vizitează zilnic, dar nu toți cunosc adevărata lui poveste. Ce mesaj misterios ascunde? A fost scris de un condamnat, în noaptea de dinaintea executării.

Mesajul bizar din Turnul cu Ceas din Sighișoara

Turnul cu Ceas este cel mai masiv dintre cele nouă turnuri din cetatea medievală din Sighișoara, care s-au păstrat până în vremurile actuale, căci în total erau 14. Monumentul are o înălțime de 64 de metri și este vizibil din orice punct al orașului.

ADVERTISEMENT

Edificiul a fost ridicat cu sute de ani în urmă, în secolul al XIV-lea, cu scopul de a proteja poarta principală a cetății, iar la finalul secolului al XVII-lea i s-a făcut un coronament în stil baroc, similar cu cel din Catedrala Sfântului Vitus din Praga.

Totodată, la final de secol al XVII-lea, Johan Kirschel a refăcut un orologiu, care în prezent este prevăzut cu statui de lemn de tei, înalte de 0, 80 de metri. Acestea înfățișează zeii romani, care la rândul lor reprezintă zilele săptămânii.

ADVERTISEMENT

Concret, zeița Diana semnifică ziua de luni, Marte ziua de marți, Mercur zia de miercuri, Jupiter ziua de joi, Venus ziua de vineri, Saturn ziua de sâmbătă și Soarele, ziua de duminică. Turnul cu Ceas poate fi vizitat de turiști, care trebuie să urce mai multe scări dacă vor să ajungă la balcon și să vizioneze întreaga cetate de la înălțime.

Mai exact, balconul este poziționat la o înălțime de 30 de metri. De-a lungul timpului, Turnul cu Ceas a fost pentru Sighișoara închisoare, primărie, trezorerie, iar în anul 1556 a fost inclusiv judecătorie.

ADVERTISEMENT

Mesajul se află în camera de tortură din Turnul cu Ceas

Astăzi, închisoarea din Turnul cu Ceas este cunoscută drept camera de tortură. Aici sunt câteva dintre cele cu care era torturați cei întemnițați. În Evul Mediu, pedepsele se aplicau într-un mod demn de filmele de groază.

În camera de tortură din Turnul cu Ceas s-a descoperit o inscripție care are legătură cu realitatea cruntă pe care o suportau cei închiși. Inscripția este notată cu caractere gotice. ”Morgen werder ich…”, care se traduce în limba română prin ”Mâine, eu voi…”.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință, după ce au identificat mesajul, au ajuns la concluzia că a fost scris de unul dintre condamnați, cu o zi înainte de a fi executat. În Evul Mediu, în Sighișoara, mulți oameni puteau fi uciși în numele regelui, notat în documentele istorice ca ”jus gladii”.

ADVERTISEMENT