News

Mesajul care a provocat panică în Republica Moldova. Separatiştii transnistreni ar fi armat cu explozibili toate depozitele de muniţie din regiune

Tensiunile din jurul Transnistriei cresc pe zi ce trece, iar acum îngrijorările au în centru depozitul de arme şi muniţii de la Cobasna, cel mai mare din Europa de Est.
28.02.2023 | 11:06
Mesajul care a provocat panica in Republica Moldova Separatistii transnistreni ar fi armat cu explozibili toate depozitele de munitie din regiune
Depozitul de muniţie de la Cobasna
ADVERTISEMENT

Fostul Inspectorat Militar al Ministerului Apărării al Republicii Moldova a anunțat că forțele armate ale Transnistriei au pus cu explozibili la toate depozitele de arme din regiunea separatistă, inclusiv depozitul de muniții de la Cobasna. O eventuală explozie ar provoca o catastrofă umanitară şi ecologică.

Consecinţele exploziei ar fi echivalentul unei bombe atomice

Depozitul de la Cobasna este cel mai mare din Europa de Est, cu aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţie din perioada sovietică. Mass-media a publicat un tweet din contul OSINTdefender, care publică informaţia fără a cita însă o sursă care să-i confirme autencitatea

ADVERTISEMENT

Politicianul Anatolie Prohniţki a declarat într-un interviu că depozitul de la Cobasna este extrem de periculos având în vedere cantitatea de muniție depozitată aici. Dacă are loc o explozie la acel depozit, pagubele ar putea fi incredibil de mari.  Poluarea aerului și fumul ar putea ajunge până la Viena, a mai spus el. Până acum, afirmațiile despre armarea cu explozibili a depozitului nu au fost confirmate și nici nu există reacții din partea Moldovei.

Depozitul militar de la Cobasna a fost creat în anii 1940 în raionul Rîbnița, în apropiere de graniţa cu Ucraina. În perioada sovietică a reprezentat un arsenal strategic al districtului militar de vest al URSS, însă cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fostele țări comuniste din Europa de Est.

ADVERTISEMENT

În prezent, aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții sînt stocate în acest depozit,care nu pot fi transportate, din cauza stării lor precare. “Noi considerăm că dacă va fi o explozie acolo, consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice, deci destul de grave. Atât că, de fapt, noi nu știm ce se află acolo”, declara pentru publicaţia moldoveană Ziarul de Gardă genistul militar Vitalie Stoian, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Informaţia legată de acest depozit vine în contextul în care tensiunile în jurul Transnistriei cresc pe zi ce trece, în contextul conflictului ruso-ucrainean. Dmitri Rogozin, fostul reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, a declarat într-un interviu apărut marţi că o eventuală tentativă a Ucrainei de a invada regiunea transnistreană s-ar putea încheia cu o catastrofă de proporții europene.

ADVERTISEMENT

“Nu mă îndoiesc că va fi o reacție maximal de dură. Și armata ucraineană nu va reuși să acapareze depozitul de muniții de la Cobasna. Acest lucru va duce la o catastrofă colosală din simplul motiv că acolo sunt păstrate muniții învechite, depozite ale armatei sovietice.

Orice implicare din exterior poate duce la… nu știu. Va avea de suferit întreaga regiune, nu doar sudul Transnistriei, ci și regiunea Odesa și o parte din R. Moldova. Ar fi o catastrofă dacă nu de proporții universale, atunci cel puțin de proporții europene”, a spus Dmitri Rogozin, citat de deschide.md.

ADVERTISEMENT

Rogozin a mai afirmat că Transnistria are o armată foarte bine pregătită și echipată, astfel că o eventuală invazie a Ucrainei ar duce la un masacru. “Fără doar și poate, le lipsește armamentul pe care îl are acum Ucraina, dar au tehnică militară grea și muniții. Așa că nu vor fi o pradă ușoară. Va fi un masacru de proporții colosale, dacă acolo se vor băga banderovții”, a mai spus Rogozin.

ADVERTISEMENT