News

Mesajul cutremurător transmis de fiul unui român ucis de coronavirus: „Cine e vinovat de îmbolnăvire, cine de moarte?”

27.04.2020 | 10:01
Mesajul cutremurator transmis de fiul unui roman ucis de coronavirus Cine e vinovat de imbolnavire cine de moarte
ADVERTISEMENT

Răspândirea noului tip de coronavirus pe teritoriul României a ucis deja 619 persoane, și tinde să provoace noi victime pe zi ce trece, având în vedere că avem 11.036 de cazuri de îmbolnăvire confirmate și nu există încă un tratament eficient împotriva epidemiei. Printre cei care și-au pierdut viața recent ca urmare a infectării cu COVID-19 se numără și un bărbat din Iași, internat în data de 03 aprilie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași.

Fiul unui român de coronavirus, mărturii cutremurătoare despre ultimele zile din viața fiului său

În vârstă de 84 de ani, acesta a ajuns pe mâinile medicilor după ce a acuzat febră și alte simptome specifice bolii care a îngenuncheat chiar și cele mai puternice sisteme medicale din întreaga lume. Ulterior, a fost transferat la Secția de Terapie Intensivă, unde avea să se stingă, pe data de 19 aprilie, fiind a 446-a persoană ucisă de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj cutremurător publicat pe rețelele de socializare, fiul i-a descris ultimele zile din viață, în speranța că vom reuși să înțelegem mai bine cum evoluează COVID-19 și cât de periculoasă este boala care „te lovește când nu te aștepți”. 21 de zile, atât a durat calvarul bărbatului care, potrivit anunțului făcut de Ministerul Sănătății, suferea și de alte afecțiuni grave, precum hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, poliartrită reumatoidă.

Mesajul transmis de fiul bărbatului cu numărul 446 ucis de coronavirus

Viaţa nu e dreaptă. De cele mai multe ori, oricâte măsuri ți-ai lua, te loveşte când nu te aştepţi. Te gândeşti … „chiar pe mine” ?! și realizezi, că din sutele de mii de oameni, chiar pe tine te-a ales. Cum a ajuns virusul, de ce ?! Cine e vinovat de îmbolnăvire, cine de moarte ?! Întrebări fără răspuns. Cam aşa evoluează simptomele unui bolnav de Covid 19, ţinute zi de zi.

ADVERTISEMENT
Sâmbătă 28 martie – Tata iese să ducă gunoiul și merge la Lidl să cumpere apă. Mama făcea deja febră și a început să ia Biseptol (pune febra pe seama faptului că a băut o bere rece, repede).

Duminică, 29 ori luni, 30 martie ,începe să facă și tata febră. Nu mai iese nimeni din casă. Singura persoană care îi vizitează este o vecină (se pare că sâmbătă, 21 martie, aceasta a făcut ceva pomană la Suceava, unde a fost prezentă și mama ei, sosită de curând din Anglia).

Ziua 0 – Duminică, 29 martie. Ziua 1 – Luni, 30 martie – probabil prima zi de febră la tata. Ziua 2 – Marţi, 31 martie : ultima zi în care mama ia Biseptol. Se pare că a scăpat și de febră. Tata continuă să facă. Ziua 3 – 1 aprilie .

ADVERTISEMENT

Ziua 4 – joi, 2 aprilie : Soţia mă sună că vrea să meargă la Iaşi, să le facă cumpărături si să vadă dacă mai au nevoie de ceva. Îi spun să stea acasă; voi încerca să rezolv cu un coleg care stă în Iaşi și e dispus să facă asta. Ionică e primul sunat, dar spune că nu poate ajunge. Îl sun pe Vali (ghinionul pică pe el) – se prinde și merge să le facă cumpărături. Le lasă cumpărăturile, ia o cutie de bomboane și se oferă să le ducă gunoiul.

Ziua 5 – vineri, 3 aprilie : tata continuă să facă febră, intra în panică și cheamă ambulanța – merge la Spital la sf. Spiridon. Face un test rapid și devine suspect de Covid. Vineri noapte ori sâmbătă este mutat la boli infecţioase, la Sf. Parascheva.

ADVERTISEMENT

Ziua 8 – luni, 6 aprilie : Vorbesc la telefon cu tata – a început să tuşească. Plec de la sondă acasă. Seara vorbesc iarăşi – tuşeşte si mai tare. Vali este sunat de la DSP și i se confirma că trebuie să rămână în autoizolare.

Ziua 9 – marţi, 7 aprilie : Merg la Iaşi. Duc cumpărături mamei și tatei. Vorbesc cu tata la telefon și dimineaţa și seara. Face febra în continuare și tuşeşte mai des. Ziua 10 – miercuri 8 aprilie : Vorbesc cu tata dimineaţa. Tuşeşte în continuu. După amiaza suna și spune că a fost conectat la oxigen.

Ziua 11 – joi 9 aprilie : Merg iar la Iaşi. Duc o cremă mamei și, de la ea, iau un pachet cu haine pentru tata. Am vorbit și dimineaţă si după amiază cu el. Vorbeşte greu, face în continuare febră, dar nu îl mai aud tuşind atât de des. I-am dus câteva pahare cu iaurt, dar îmi spune ca nu mănâncă mai nimic de 2-3 zile, nu are poftă de mâncare.

Ziua 12 – vineri, 10 aprilie : Vorbesc și dimineaţa, și la amiază și seara cu el. Vorbeşte tot mai greu, dar pare în regulă. Îmi aminteşte că nu are poftă de mâncare, că nu mănâncă. Vrea nişte banane, aşa că ii promit că vin a doua zi să i le aduc.

Ziua 13 – sâmbătă, 11 aprilie : Dimineaţa îl sună soţia să vadă cum mai e – nu răspunde. Sună si a doua si a treia oara – la fel. A patra oară răspunde o asistentă pe telefonul tatei și spune că a fost transferat la terapie intensivă. Nu este intubat, dar este ventilat mecanic. Îi spune să sune între orele 14:00-15:00 pentru informaţii. Vorbeşte cu un medic, probabil, care îi spune că starea s-a înrăutăţit brusc, a scăzut saturaţia cu oxigen a plămânilor. A intrat în faza critică – cu 3 zile mai târziu decât tiparul clasic. Și asta în condiţiile în care cu o seară înainte părea ok.

Ziua 14 – duminică, 12 aprilie : „stare generală sever influenţată de infecţia cu Covid, stabil hemodinamic, ventilat noninvaziv, pe coif”. Pe parcursul nopţii a fost febril – 38,5 C, dimineaţa afebril. Saturaţie plămâni O2 – 96%. (între 14 și 15 nu mai răspunde nimeni la telefon, oricât am insistat).

Ziua 15 – luni, 13 aprilie : aflăm tot mai greu vești despre tata. Se pare că saturaţia cu oxigen a plămânilor a scăzut la cca. 70% și a fost intubat. La telefonul de la spital nu mai răspunde nimeni.

Ziua 16 – marţi, 14 aprilie : „Bună dimineaţa! Încă rezistă, dar e în continuare hipotensiv”. „Bună seara! În legătura cu pacientul C…..starea lui e gravă în continuare, diureza tot 0, iar în plus tensiunea e în scădere și are hiperkaliemie” (creştere anormală a nivelului de potasiu din sânge. Hiperkaliemia are drept cauză principală insuficiența renală, acută sau cronică).

Ziua 17 – miercuri, 15 aprilie : nicio veste deocamdată. Ziua 18 – joi, 16 aprilie : Stare generală deosebit de gravă IOT (intubat oro-traheal) și VM (ventilat mecanic) în mod IPPV (cu presiune intermitent pozitivă – ventilatorul efectuează întregul efort respirator). Sedat cu tendinţă la hipotensiune, anuric. TA 80/30.

Ziua 19 – vineri, 17 aprilie : dimineaţa aflăm că este în aceeaşi stare. În rest, toată ziua, nimic. (are 2 săptămâni de spitalizare). Ziua 20 – sâmbătă, 18 aprilie : aceeaşi stare. Ziua 21 – duminică, 19 aprilie : e în aceeaşi stare foarte gravă (ca în ziua a 18-a) în schimb avem mai multe vești: a crescut uşor TA de la 80 / 40 la 90 / 55; a avut diureza 300 ml, saturaţia cu oxigen a plămânilor oscilează între 94 și 97 %.

Ora 16:00 – sună mama care este anunţată de la spital că la ora 15:30 s-a produs decesul. Deces 446 – Bărbat, 84 ani din judeţul Iaşi. Internat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, secţia Boli Infecţioase în dată de 03.04.2020, transferat în secţia AȚI în dată de 11.04.2020. Rezultat pozitiv pe data de 05.04.2020. Nu scriu lucrurile acestea ca să vă sperii. Vă scriu să știți că nu e de glumit!”, a scris bărbatul pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT