Fotbal intern

Mesajul dur al lui Daum: „Voi, românii, vreţi totul, acum!”

Christoph Daum a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre motivele plecării de la naţională, relaţia cu Răzvan Burleanu şi Gigi Becali, dar în care şi-a spus părerea şi despre ce crede că este foarte important pentru viitorul, nu numai fotbalistic, al României şi a transmis un mesaj dur pentru toţi românii.
14.12.2017 | 12:46
Mesajul dur al lui Daum Voi romanii vreti totul acum
ADVERTISEMENT

Christoph Daum a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK.RO multe dintre culisele echipei naţionale în timpul mandatului său de un an şi jumătate. Citeşte aici interviul complet acordat de fostul selecţioner pentru FANATIK.RO! Nu s-a limitat, însă, dar la problemele strict fotbalistice pe care le-a întâmpinat, ci a făcut o analiză „nemţească” a întregii societăţi româneşti. Şi a transmis un mesaj pentru toţi românii.

Întrebat dacă l-a deranjat xenofobia de care sunt acuzaţi românii de mulţi străini care ne-au vizitat ţara, Cristoph Daum a fost foarte mirat şi a răspuns fărăr să stea pe gânduri: „Nu, în niciun caz, pentru că românii nu sunt xenofobi. România este o ţară foarte deschisă şi aveţi atâtea grupuri diferite care trăiesc împreună cu înţelegere recirprocă. Nu, de unde xenofobie? România este o ţară deschisă”.

ADVERTISEMENT

Mesajul lui Cristoph Daum pentru români

Lucrul cel mai important care crede fostul selecţioner că ar trebuie să ne intereseze şi să ne implice pe toţi este oprirea exodului tinerilor spre Occident: „Am un mesaj pentru români. Este foarte important ca tinerii bine educaţi să nu mai plece din România. Să rămână în ţară, pentru că mulţi îşi fac un ţel doar să plece în Vest. Eu i-aş sfătui pe aceşti tineri să rămână în România, să muncească pentru noua Românie. Această ţară are nevoie de tineri, dar din păcate mulţi se gândesc cum să meargă în vestul Europei, să aibă un salariu mai bun. În ultimii ani, o mulţime de doctori absolvenţi a plecat peste hotare. Aici sunt puţin dezamăgit pentru că, în momentul în care am vorbit cu mulţi oameni despre România, nu credeau în viitorul acestei ţări. E nevoie de tineri care să aibă încredere în viitorul României. Oameni cu răbdare, pentru că e nevoie de răbdare să se vadă rezultatele, o gândire pe termen lung”.

Cum a răspuns la „Oooo, cum poţi să mergi în România? În ţara aia săracă şi coruptă?!”

Conaţionalii lui Cristoph Daum, sau măcar prietenii săi, nu au o părere foarte bună despre ţara noastră şi s-au mirat de decizia acestuia de a veni să antreneze în România: „România este o ţară cu multe slăbiciuni, dar şi cu multe puncte forte. Am cunoscut mulţi oameni prietenoşi, deschişi şi cu o ospitalitate foarte caldă. A fost grozav pentru că în momentul în care am decis să merg în România au fost oameni care mi-au spus: «Oooo, cum poţi să mergi în România? În ţara aia săracă?!». N-au înţeles decizia mea. Spuneau că este o ţară coruptă, că nu este o ţară sigură. Sunt atâtea stereotipuri care nu sunt reale… Pentru că nu e corect să vorbim despre corupţie doar în România. Aruncăm cu piatra în România când e vorba de corupţie şi nu e corect. Iar eu, acum, le pot spune că nu este adevărat. Aveţi o ţară fantastică şi după perioada petrecută acolo am devenit un fel de ambasador pentru România. La fiecare interviu şi emisiune tv vorbesc în mod pozitiv despre ţara voastră, mai ales despre viitor”.

ADVERTISEMENT

„Politicul ar trebui să se implice mai mult la tineret. Doar la tineret, nu la seniori”

Revenind la fotbal, Cristoph Daum, cetăţean al ţării care a câştigat ultimul Campionat European Under 21, a dat o soluţie pentru un viitor mai bun al fotbalului mioritic: „Toate cluburile din Liga 1 ar trebui să aibă o echipă de tineret bine pusă la punct, cu antrenori certificaţi pentru nivelurile mai mici de vârstă, terenuri, vestiare şi o competiţie eficientă. România a fost tot timpul o ţară care a creat şi a vândut talente. A vândut mult în vestul Europei. De aceea fiecare echipă care are licenţă de Liga 1 trebuie să aibă o academie. Asta e cel mai important, în opinia mea. Şi ar mai fi ceva. Cum să spun… politicul ar trebui să se implice mai mult la tineret. Doar la tineret, nu la seniori. Pentru că dacă ne uităm cu 20 de ani în urmă, România câştiga 15-16 medalii la Jocurile Olimpice, acum are 4-5. Şi acesta e rezultatul unei organizări care începe de la guvernare”.

Ne recomandă răbdare. „Voi vreţi să aveţi totul pe loc”

Vorbind despre respect şi mentalitate, Cristoph Daum crede că ne-ar trebui mai multă răbdare şi o viziune pe termen lung: „Nu ştiu dacă sunt eu în măsură să dau sfaturi, tot ce ştiu este că e important să aveţi răbdare, să aveţi o viziune pe termen lung. Voi vreţi să aveţi totul pe loc. Uneori, trebuie să ai răbdare, să crezi în procesul de reconstrucţie, să crezi într-un viitor mai bun şi să munceşti pentru asta. Nu să te aştepţi la rezultate şi succese imediate. Pentru a avea succes, uneori trebuie să munceşti mai mult şi să ai răbdare. De aceea, acestea sunt lucrurile pe care eu le cer. Nu este tipic doar pentru România. Nu, nu. Găseşti aceste metehne şi în alte locuri. Şi în Europa Occidentală se întâmplă”.

ADVERTISEMENT

Cele trei lucruri care l-au şocat în România au fost… doar două!

Reporterii FANATIK.RO l-au întrebat pe Daum care au fost cele 3 lucruri şocante pentru el în România. Daum a spus că au fost doar două: „Primul lucru sunt străzile. E şocantă infrastructura străzilor din România. Al doilea, în special în fotbal, calitatea stadioanelor, calitatea terenurilor de antrenament şi al treilea… nu am un al treilea. Acestea două au fost surprizele negative”.

„Nu aş face niciodată o asociere români-ţigani”

Foarte multă lume din Occident asociază România cu ţiganii. Cum vede antrenorul german acest aspect, mai ales că românii nu s-au comportat cu el în cel mai elegant mod în unele momente: „Nu aş face niciodată această asociere. Poate doi la sută din populaţie sunt de această etnie, dar nu contează. Am fost la Cluj. Foarte educaţi oamenii. Pentru mine, Clujul este unul dintre cele mai fascinante oraşe din Europa. Braşovul, la fel. Bineînţeles, am trăit în Bucureşti, un oraş fantastic. Aceste stereotipuri nu sunt reale”.

ADVERTISEMENT

„România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Soldul migraţiei internaţionale în anul 2016 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranţilor cu peste 76.000 persoane. În cursul anului 2016, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (55,4%)” – raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

9 români pleacă în fiecare oră din ţară pe termen lung, pentru servicii mai bine plătite în alte ţări din UE

85.000 de români estimează INS că au părăsit definitiv ţara în 2017

34.970 de antrenori calificaţi care se ocupă de sectorul juvenil are Germania, mai mult decât orice altă ţară din lume, englezii având, spre exemplu, doar 2.769.

ADVERTISEMENT