News

Mesajul emoționant scris de un deținut politic din Sibiu, descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța: ”Nu voi fi liber prea curând”

Un bilet care conține un mesaj emoționant, scris în limba germană, al unui fost deţinut politic din Sibiu, a fost găsit în zidurile Cazinoului din Constanța, aflat în renovare.
07.03.2023 | 15:25
Mesajul emotionant scris de un detinut politic din Sibiu descoperit in zidurile Cazinoului din Constanta Nu voi fi liber prea curand
Bilet cu un mesaj emoționant al unui deținut politic, găsit în zidurile Cazinoului din Constanța după 70 de ani. Sursa foto: Facebook / Vergil Chițac
ADVERTISEMENT

Lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanța sunt în plină desfășurare. Între timp, de pe șantierul de la malul Mării Negre vin noi descoperiri cu mari încărcături emoționale și istorice.

Bilet cu un mesaj emoționant al unui deținut politic, găsit în zidurile Cazinoului din Constanța după 70 de ani

În anul 2020, un mesaj scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, de unii dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa, era descoperită în tencuială de muncitorii care lucrează la clădire.

ADVERTISEMENT

În prezent, la trei ani distanță, un mesaj similar, cu o foarte mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit tot în zidurile Cazinoului din Constanța. Informația a fost dată publicității de primarul Constanţei, Vergil Chiţac, marţi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

”Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică şi emoţională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. De aici şi aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a precizat primarul Chiţac.

ADVERTISEMENT

Edilul a prezentat, în aceeași postare, şi traducerea mesajului transmis de deţinutul politic, un zidar şi dulgher din Sibiu. ”Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar şi dulgher la muncă.

Am fost condamnat la 9 ani şi de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”, este traducerea rândurilor scrise de sibian.

ADVERTISEMENT

”În faţa unor astfel de momente, nu-şi au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin faţa Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius şi de fraţii lui de suferinţă”, și-a încheiat postarea, primarul Constanţei.

Când se încheie lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța

Teoretic, restaurarea Cazinoului din Constanța trebuia finalizată, conform proiectului stabilit inițial, în toamna anului 2022. Cum era de așteptat la aproape orice lucrare din România, lucrurile nu au stat ca pe hârtie. S-a ajuns acum la cel de-al patrulea termen de finalizare.

ADVERTISEMENT

La mijlocul anului trecut, Compania Națională de Investiții (CNI) CNI anunța că restaurarea Cazinoului din Constanţa se va finaliza în prima jumătate a anului 2023. De notat că întregul contractul pe consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat, pe 20 decembrie 2019.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul