Fotbal intern

STEAUA. Mesajul lui Gîlcă pentru Mirel Rădoi: „Iei titlul sau…”

Costel Gîlcă este convins că indiferent de cine este susţinut actualul antrenor al Stelei, vara viitoare nu va conta decît locul 1. Fostul tehnician, care a făcut tripla sezonul trecut,...
06.10.2015 | 23:25
STEAUA Mesajul lui Gilca pentru Mirel Radoi Iei titlul sau

Costel Gîlcă este convins că indiferent de cine este susţinut actualul antrenor al Stelei, vara viitoare nu va conta decît locul 1. Fostul tehnician, care a făcut tripla sezonul trecut, dezvăluie pentru FANATIK multe intimităţi din viaţa echipei în anul în care a pregătit-o.

Fostul antrenor al Stelei, care a reuşit să îşi treacă în CV trei trofee încă de la prima experienţă serioasă la o echipă de club, se află în acest moment fără angajament, deşi acest lucru pare greu de crezut. Chiar dacă poate ar avea motive să nu îi ţină pumnii strînşi succesorului său, Gîlcă îşi doreşte ca Mirel Rădoi să îi repete performanţele din sezonul trecut.

De ce trebuie Rădoi să cîştige campionatul: „Cupele sînt doar bonusuri”

Prin intermediul FANATIK, omul pe care Gigi Becali l-a aruncat peste bord în această vară fără nici o reţinere îi transmite actualului antrenor al campionilor că lucrul cel mai important pe care trebuie să-l realizeze la Steaua este cîştigarea campionatului. „Eu îi doresc lui Mirel Rădoi să cîştige toate cele trei trofee, dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl realizeze la Steaua este cucerirea titlului. Dacă faci acest lucru, atunci toată lumea este mulţumită. Iar dacă vei reuşi să cîştigi şi Cupa României, poate şi Cupa Ligii, atunci este cu atît mai bine pentru tine şi pentru club. Aceste ultime două trofee sînt ca nişte bonusuri. Însă la Steaua toată lumea îşi doreşte campionatul. Doar acest lucru contează. Ştiţi cum se spune: iei titlul sau…”, a spus Gîlcă. Glumind amar, lui nu i-a fost suficient ca să nu fie „pa”!

De ce făcea antrenamentele din tribune: „Şi alţii stau pe schele!”

Costel Gîlcă a vorbit şi despre modul său de lucru pe care l-a abordat la Steaua, deşi mulţi i-au contestat metodele de pregătire, după ce Laurenţiu Reghecampf îi obişnuise pe fotbaliştii lui Becali cu altă pregătire. Pe lîngă faptul că a scos din programul obişnuit al jucătorilor exerciţiile cu ajutorul TRX-ului, fostul antrenor al Stelei i-a surprins pe elevii săi şi cu un alt lucru. „Aţi scris în FANATIK faptul că în timpul antrenamentelor efectuate pe terenul central eu mă duceam în tribune, nu? În primul rînd nu înţeleg ce vi s-a părut aşa de anormal? Dar, dacă tot aţi deschis subiectul acesta, haideţi să vă explic de ce făceam astfel. Mă duceam acolo deoarece pur şi simplu vedeam mai bine cum se pregătesc jucătorii şi aveam o mai bună vizibilitate a antrenamentului. Să ştiţi că sînt tehnicieni în lumea asta care urmăresc şedinţele de pregătire şi de pe schele. Aşa că mie nu mi se pare deloc greşit cum procedez”, spune Gîlcă.

De ce nu a promovat tineri: „Era presiune mare şi aveam obiective”

Chestionat de FANATIK despre motivul pentru care nu a promovat jucători tineri în mandatul de la Steaua, Costel Gîlcă a mărturisit că ar fi făcut-o doar dacă nu era supus presiunii îndeplinirii tuturor obiectivelor din contract. La vremea respectivă, printre fotbaliştii de viitor ai campionilor se regăseau Valentin Cojocaru, Alin Toşca, Robert Vâlceanu şi Pham. „Nu am promovat jucători tineri la Steaua? Pham? El a jucat la început, după ce l-am adus de la Juventus Bucureşti. L-am introdus în Cupa Ligii la un meci în Giuleşti. M-am convins apoi că jucătorii tineri pe care-i aveam nu puteau face faţă presiunii. Iar la Steaua toată lumea ştie că este presiune imensă, iar pe aceşti jucători trebuie să ştii cînd este momentul să îi arunci în luptă. Eu aveam obiectiv cîştigarea campionatului şi cred că am procedat bine deoarece în final a ieşit ok”, se dezvinovăţeşte Costel.

De ce înjura Arlauskis la antrenamente: „Avea probleme cu umărul!”

Costel Gîlcă a vorbit şi despre portarul pe care „roş-albaştrii” l-au pierdut în vară liber de contract. Giedrius Arlauskis a preferat să plece la Watford, deşi oficialii Stelei au fost cei care i-au întins o mînă de ajutor poate în cel mai greu moment din carieră. Adus de către Valeriu Argăseală, după ce în ultimii patru ani apărase la Rubin Kazan doar în 14 meciuri, lituanianul şi-a schimbat total atitudinea după ce hotărîse împreună cu impresarul său, Leonid Istrati, să nu mai continue cu Steaua. FANATIK.RO a dezvăluit în primăvară că goalkeeperul devenise extrem de nervos şi la antrenamente, iar gurile rele susţineau că el deja o lăsase mai moale cu pregătirea, după ce ajunsese la un acord cu Watford cu mult timp înainte de terminarea campionatului.

„Arlauskis a fost un portar foarte bun pentru Steaua. Poate că a fost mai nervos pe final de campionat şi mai comenta uneori pe la antrenamente, deoarece avea probleme la umăr. El simţea dureri mari cînd plonja. Nu este uşor să te antrenezi atunci cînd ai astfel de probleme de sănătate”, spune Gîlcă. După ce a părăsit Steaua, Arlauskis a lansat un atac la adresa conducerii campionilor şi a sărit inclusiv la Gigi Becali. „Patronul m-a scos din echipă deoarece nu vroiam să semnez prelungirea contractului. În cantonamentul din iarnă, el a decis să nu joc împotriva Borussiei Dortmund dintr-o ambiţie pe care nu am înţeles-o”, a atacat Arlauskis.

De ce pierdea Fane Preda nopţile în oraş: „Şi el, şi alţii aveau acordul meu!”

În timpul mandatului lui Costel Gîlcă la Steaua, de foarte multe ori au apărut informaţii că diferiţi jucători sau oameni din staff-ul Stelei au fost surprinşi la ore tîrzii în Centrul Vechi din Capitală. Însă pe fostul antrenor al „roş-albaştrilor” l-a deranjat cel mai tare atunci cînd cîţiva fotbalişti apropiaţi de Laurenţiu Reghecamp petreceau cu acesta şi cu membrii familiei sale înainte de meciuri importante. „Voi credeţi că nu ştiam ce se întîmplă? Staţi liniştiţi că ştiam tot. Însă nu vreau să mai vorbesc despre ieşirile respective. Iar pentru că aţi scris şi despre Ştefan Preda, atunci de el vă pot da amănunte. Fane a ieşit o singură dată în oraş. Dar să ştiţi că a avut acordul meu. Mi-a spus, iar eu i-am dat voie. Eu am avut o înţelegere cu oamenii mei încă de la început. Le-am spus în faţă că dacă o comit şi sînt surprinşi prin nu ştiu ce locuri, atunci cu mine au terminat-o. Aşa că orice ce discuţie de genul acesta e terminată”, a spus fostul antrenor al „roş-albaştrilor”.

De ce îl lăsa pe Sănmărtean să-şi facă praf unii colegii: „Poate-şi permiteau între ei”

Costel Gîlcă a comentat şi informaţiile care indicau faptul că sub comanda sa, la antrenamente, unii jucători aveau discuţii aprinse sau clinciuri verbale. Au fost destule situaţii cînd Lucian Sănmărtean devenea extrem de vocal şi nervos atunci cînd nu îi conveneau unele execuţii ale colegilor. FANATIK.RO a relatat un incident între actualul jucător al lui Al Ittihad şi Adi Popa. Gîlcă a dorit să lămurească şi aceste aspecte. „Aceste discuţii chiar nu îşi mai au rostul acum. Nu ştiu ce vi se pare vouă anormal. Şi nu înţeleg ce vreţi să scoateţi în evidenţă. La antrenamente sînt tot felul de clinciuri între jucători, iar dacă Lucică l-a certat mai tare pe Adi Popa, atunci poate că a făcut acest lucru pentru că îşi permiteau. Bourceanu? De ce nu îl întrebaţi pe Alex lucrurile acestea? Într-un grup de jucători cu personalitate, astfel de momente se întîmplă mai mereu”, a încheiat Gîlcă.

3 trofee a cîştigat Costel Gîlcă cu Steaua

5.000 de euro lunar a fost salariul lui Gîlcă la Steaua